torsdag 30 april 2020

Målad trappa

Sååååå skönt.....nu är alla gamla furugolv i vårt hus målade OCH trappan är klar med ledstänger, lister och allt!
Trappan var charmig i sin ursprungliga träfärg som kom fram under sliten nålfiltsmatta, gammal ljust grön lackfärg, blå linoljefärg och fernissa (alla färglager skrapade jag för hand mestadels med en morakniv!), men tyvärr hade det dragits avluftning till den lilla toaletten under trappan genom trappstegen och upp mot taket. 
Det var STORA hål som inte var lätta att laga snyggt när vi gjorde om den där avluftningen därför bestämde vi redan tidigt i renoveringen att både golv och trappa skulle bli  gråmålade.
Varje gång jag börjat måla över ursprunglig träfärg har jag funderat över om jag kommer att ångra det, men varje gång har jag efteråt känt att "Nej, det blev bättre målat", men den här gången, med trappan, tog det emot.

Trappan tillför det där "operfekta" som jag tycker om när så mycket runt omkring blir perfekt i sin tapetserade och målade form, MEN det fanns en anledning till att måla den......den är brant där i början.....och de översta två trappstegen lutar dessutom lite neråt. 
Vi är numera vana att gå i den, men alla som hälsar på oss tycker den är läskigt brant och halkig.
Husets förra ägare hade satt in nålfiltsmatta för att inte halka i trappan. Vi tänkte att vi målar och tillsätter halksand i färgen.....och det blev faktiskt bra!.....förutom då att den charmigt träfärgade trappan numera är enhetligt perfekt grå till de antikvita väggarna
Ledstängerna satte vi upp för ett par år sedan, de underlättar också gåendet i trappan.
Vi köpte en rund stång och fäste på gamla gardinstångsknoppar från vår Dalagård
Nu är själva ledstängerna också grå, men knopparna är i charmigt original :-)
Jag är nöjd, men vill tillsätta färg till allt det grå/vita. Har sett bilder där det placerats växter på varje trappsteg och det är ju superfint, men väääääldigt opraktiskt. Det blir inte så mycket trappsteg kvar att sätta fötterna på :-)
Nä, här gäller det att hitta ett lite mer långsiktigt sätt att få in färg. Får klura på det.
Eller så kommer jag att vänja mig vid det som är och vara tacksam över att trappan i alla fall numera är mycket mindre halkig att gå i även om den fortfarande är lika brant :-)

Valborgsmässoafton!!!
Här hos oss i Mälardalen är det kallt i luften, men solen skiner.
Önskar dig en riktigt fin dag <3

Kram Birgitta

2 kommentarer:

  1. Det här blev ju både snyggt och praktiskt! Jag undrar varifrån de fina vägghållarna kommer som handledaren sitter i? Ska göra något liknande i vår trappa på torpet men inte hittat lämpliga "hållare". Blommor på trappstegen är snyggt men oj så opraktiskt, undrar om du kanske har möjlighet att hänga en blomampel från taket? kanske där trappan vinklar sig? Jag använder ofta taket som hjälpmedel till mina krukväxter, visserligen lite bökigt att vattna ibland men inte heller något att snava i:) Hursomhelst tror jag att du finner en både vacker och bra lösning på "problemet":)
    Trevlig valborg!
    Skorpan

    SvaraRadera
  2. Jösses så snyggt det blev. . . .och du kan ju sätta upp några tavlor i trappen som färgklickar! Er Dalagård tycks vara en guldgruva. . . knopparna passade ju helt perfekt i stilen gamla o slitna!
    Trevlig Helg
    Saknar varken brasor el 1a maj för här är det kallt o regnigt, ett perfekt inneväder!
    Kramar

    SvaraRadera