torsdag 9 april 2020

Åholmen

Vi bor nära många naturreservat här i Strömsholm, men jag tycker att ett av de vackraste är Åholmen som på 1700 talet anlades som en park i Carl von Linnés anda och då tillhörde Stora Ekeby gård.
Varje vår längtar jag efter att få strosa där när vitsipporna brer ut sig som stora vitgröna mattor. Det är såååååå vackert!!!
Det var faktiskt min make som 1983 tog mig med till Åholmen för första gången. 
Det var vår första vår tillsammans och vi slog oss ner bland alla vitsippor och han förhörde mig på den botanik jag försökte banka in i min skalle inför ett prov på blomsterskolan jag gick på då. "Sanseveria Trifasciata"......det kan han fortfarande. Det är det latinska namnet på en krukväxt som annars mest kallas för svärmorstunga :-)
Nu i corona tider när vi inte ska vistas nära varandra var det perfekt att packa en fikakorg, kamera och tax i bilen och åka till Åholmen och bara strosa omkring. Vi var inte ensamma där, men det var heller ingen trängsel.
Tidigare har det varit café i den här byggnaden med fina trädgårdsmöbler utanför, men nu var allt igenbommat och tyst.

Älskar de små vita rappade 1800 tals husen med sina mörkröda snickerier och skulle lätt kunna tänka mig att bo så här om det inte vore ett naturreservat där människor tycker det är helt ok att nyfiket kliva tätt inpå och kika in genom fönstren :-)

Här hade också bävrar varit alldeles nyligen och fällt träd på sitt karakteristiska sätt.
Vet att de finns på andra sidan av den lilla avstickaren av Mälaren som finns här, men tydligen har de också varit på Åholmen :-)
Så......nu är våren invigd med en tur till vitsippehavet, check på det.
 Önskar er alla en härligt fin helg och en GLAD PÅSK!
Kram
Birgitta

2 kommentarer:

  1. Vacker nejd! Och vitsippsmattan!!! Har ännu inte sett några vitsippor än, bara snödroppar och scilla. Önskar er en fortsatt fin påskhelg.

    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Vacker natur o vilken vit matta att glädjas åt!
    Här blir det grillning idag med min son o svärdotter på behörigt avstånd förstås. . . men ändå att vi äntligen får träffas!!! :-) :-)
    Ha en fortsatt fin dag!
    Kramar

    SvaraRadera