onsdag 4 oktober 2023

1903

 

Jag måste bara få visa er en interiör som finns kvar i sitt originaluppförande i ett stort hus byggt 1903.

Huset i 4 våningar byggdes som ålderdomshem, men har under åren också fungerat som församlingshem. Idag är det ett privatboende som ägs av en av mina bästa vänner och hennes sambo så jag har turen att få komma hit då och då och nu tog jag också med kameran för att kunna visa er.

När man kommer upp till den fjärde våningen via den breda trappan befinner man sig på det plan där personalen på ålderdomshemmet en gång bodde och det är verkligen en resa tillbaka i tiden att komma upp här. Så häftigt!

Det kliar i mina fingrar att få köpa in linoljefärg och vackra tapeter och göra våningen beboelig igen. Det finns en väldigt speciell energi där som tilltalar mig.

Titta bara på det platsbyggda köket med det gamla skåpet som jag skulle vilja fylla med den vackraste blommiga servisen och slipade kristallglas. Kanske inte precis det personalen på ett äldreboende höll sig med.....men jag skulle lätt kunna tänka mig att duka med det och sitta vid det runda bordet och äta en god lunch :-)


Det är också ett helt magiskt ljus med stora fönster och högt i tak. Jag kan gå där i evigheter och titta på breda lister, vacker pärlspont och tunga gedigna spegeldörrar

Tyvärr finns inte de gamla vedspisarna kvar, men de emaljerade vaskarna som säkert användes för att kunna tvätta sig gör det. Säkert har det också funnits en potthink för jag kan inte tänka mig att man tilltalades av att mitt i natten gå hela den långa vägen till utedasslängan. Den finns också kvar, men är idag ombyggd till ett praktiskt uthus.

Jag kan lätt stå och fundera på hur det kan ha varit då 1903 att bo och arbeta här. Kanske var det föreståndarinnan (eller vad hon nu kan ha haft för titel) som bodde högt upp i trädtopparna..... 

.....för man ser vida omkring åt alla håll här uppifrån!

Det är en bit för mig att åka hit så det händer att jag stannar en natt eller två. Då har jag det så lyxigt att jag får disponera en hel lägenhet själv som ligger i våningen under med likadana stora fönster som gör att allt badar i ljus.....och jag har varit här en hel del eftersom den här bästa vännen och jag har ett gemensamt projekt inför nästa sommar. Jag ska snart göra ett helt eget inlägg om det :-)

Men nu är det snart läggdags för i morgon ska samma vän och jag ut på en heldags loppisrunda med lunch och fika. Den här gången är det hon som åker åt mitt håll så vi tänkte hinna med både Köping, Kungsör och Eskilstuna. Mycket loppis kommer det att bli :-)

Kramar
Birgitta







4 kommentarer:

  1. Vilket stort hus och så charmigt med bevarade detaljer. . .där skulle det verkligen bli fint. . .förstår att du vill sätta tänderna i det (eller penslarna) ! :-)
    Så spännande med kommande projekt!
    Ha en härligt loppisdag med din vän!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle vara ett så roligt arbete att få vara med och göra i ordning det här våningsplanet, men det finns så klart mycket annat för ägarna som är mer prioriterat än det. Är så glad att det i alla fall finns kvar som det ser ut nu!
      Vårt projekt handlar just nu om ett annat hus......av lite mindre storlek :-)
      Vi har haft en jättefin dag och bilen var ganska välfylld när vi styrde hemåt. Någon av oss har ett lite större hus att placera saker i än den andra ;-)
      Kram till dig!
      Birgitta

      Radera
  2. Underbart hus! Så väl bevarat!
    Undrar vad ni ska hitta på?
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det häftigt när något så gammalt finns kvar.....som ett museum! Hela trapphuset och den första öppna ytan är klädd i pärlspont målad i en mättad roströdgammelrosa linoljefärg. En nyans jag aldrig tidigare har sett, men så vacker. Sen finns det två större lägenheter, en på varje kortsida, som skulle kunna bli så fina så jag gladeligen skulle kunna bo där!
      Jag ska snart berätta vad vi håller på med :-)
      Kramar tillbaka till dig!
      Birgitta

      Radera