torsdag 31 januari 2013

Ett gammalt skrin

För er som inte följt min blogg från början:
2006 köpte vi en gård i Dalarna och jag hade så många drömmar om vad jag ville göra där, hur jag ville att det skulle bli. I november 2011 ringde våra grannar och sa att dörrarna till huset stod öppna och att vi troligtvis haft ovälkommet besök.
Min första reaktion var bara ett stort NEEEJ!!!!

Nu hade vi tur i oturen när det gällde de här ovälkomna "gästerna". De hade gjort minimal åverkan på huset och de hade bara tagit saker som är ersättliga, men det ändrade hela min inställning till alla de planer och drömmar jag haft!

Från att ha velat bygga upp något fint där fick jag känslan av att jag måste rädda så mycket som  möjligt därifrån.
Jag har alltid varit medveten om att gården är oskyddad. Det går lätt att se att ingen bor där permanent, men jag hade ändå hoppats att vi skulle ha sluppit ett inbrott!
Ändå....man brukar säga att "ingenting ont som inte har något gott med sig" Den här upplevelsen är grunden till vår Butik Vitt och Brett, att ta tillvara på, och dela med oss av, så mycket som möjligt från gården. Rädda det från sådana som mycket väl kan skilja på mitt och ditt, men som högaktningsfullt struntar i det!...och det är också grunden till att vårt hem börjat fyllas med saker från vår Dalagård och grunden till att jag startade min blogg.

Det här skrinet är från vår gård och jag tycker det är sååå vackert!
Det är daterat 1879 och bär namnet på den snickarmästare som var morfar till den man som sist bodde på vår gård. Släkten dog ut med honom och jag ser det som min uppgift att föra historian om gården vidare. Därför lyssnar jag noga när någon i trakten har något att berätta om släkten och jag dokumenterar allt jag får veta. Det är så intressant att jag ibland känt mig som en del av den här släkten :-)

Skrinet har en så gullig liten hake
...och öppnar man den, och locket, ser man att jag förvarar gamla kort i skrinet....och en riktigt gammal kompass
De flesta korten kommer från min makes föräldrahem och många av dem har kristna budskap
...men i skrinet förvarar jag också korten som jag fyndade på loppis förra året
Flera olika motiv på tjockt, strävt och gulnat papper
...jag har aldrig sett sådana kort förut, men det är vykort och alla är oskrivna

På vår gård fanns det ett tjockt gammalt sammetsklätt fotoalbum, tyvärr utan kort och i jättedåligt skick.
Jag försökte rädda det, men eftersom det legat fuktigt under många år fick jag till sist inse att allt inte är värt att spara. Jag sparade ändå den fina metalltexten från albumets framsida och den ligger nu uppe på skrinets lock
Den passar precis i försänkningen där och skrinet är ju ett sorts album, ett vykortsalbum, även om det är ett lite annorlunda sådant.

3 kommentarer:

 1. Vad fint! Synd nog så går inte allt att spara. Sådant blir ibland mögligt och lort som kryper in i materialet och inte går att ta bort, bra att du i alla fall kunde spara skylten som var så fin :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så var det. Mögellukten gick inte att få ur och albumet blev helt skevt när det torkade. Bladen inuti var också trasiga och mögelprickiga...tråkigt! men som du skriver så har jag ju den fina sirliga texten kvar :)

   Ha det så bra!
   Birgitta

   Radera
 2. Fy, så trist med inbrott! Men det är kul att du tar tillvara på "skatterna" och likaså att du dokumenterar det du får veta.
  Skrinet är så fint, passar bra som ett minnesskrin med smått o gott i.
  Önskar dig och de dina en fin helg med massor av mys och glädje!
  Kraaam Carina

  SvaraRadera