onsdag 13 mars 2024

Överdelen är färdig!

 Så mycket funderande över hur jag skulle få ihop överdelen till min klänning/dräkt inspirerad av 1880-talet, men nu är den klar!.....och jag är nöjd :-)

Materialet är inte det smidigaste att sy i med jackans brokadliknande tyg och den tjocka sammeten + att passformen helst ska vara som slimmad efter min kropp, men jag lyckades förvånansvärt bra. Fick till och med dit fodret igen vilket jag faktiskt inte trodde skulle bli så lätt, men hade lite tur med hur delarna samspelade.

Det är bara några sömmar i hela jackan som är kvar från ursprung och det är ryggens lodräta linjer mitt bak och ryggslutets vågräta precis ovanför skörten, så det var ingen självklarhet att fodret skulle gå att få dit igen. 

Så här såg jackan/kavajen ut på min "moodboard" efter det att jag sprättat bort dragkedjan, som tidigare satt mitt fram, och vikt in kanterna för att se hur det skulle se ut med en krage av sammet.....

......och nu ser den ut så här

De fina knapparna hittade jag på samma second hand som kryddburkarna i förra inlägget. Kände direkt att de var som gjorda för min överdel!

Den knäpps med hyskor och hakar i midjan nedanför knapparna, men det ser inte så bra ut på provdockan. Eftersom bysten inte går att reglera på samma sätt på den som torsoletten reglerar min byst så hamnar den för långt ner och gör kragen rynkig.....men ni ser i alla fall hur det är tänkt.

Sen blir linjen under midjan också annorlunda med turnyren som lyfter skörten bak och jag funderar på hur jag ska få in lite sammet även baktill. Kanske en stram rosett, eller liten drapering? 
 
Skulle ha fållat kjolen och det draperade bakstycket idag, men jag måste lyssna på kroppen och ta det lite lugnare. 
Efter att ha suttit för många timmar vid symaskinen utan att ta hänsyn till att rygg och nacke började protestera så har något hänt så hela världen snurrar när jag vrider för fort på huvudet. Har beställt tid hos naprapat till på fredag. Hoppas han kan hjälpa mig så jag kan röra mig obehindrat igen.
Så kan det gå när man är som "ska bara" Alfons Åberg och låter envisheten styra :-)

KRAMAR
Birgitta






6 kommentarer:

  1. Blir jättefint! Låter som kristallsjuka...har haft det några gånger själv och googlade på det och hittade enkla rörelser som jag kunde göra hemma och hade turen att det "släppte".
    Skorpan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Skorpan! Det kan vara kristallsjuka, men jag blev fundersam när jag la mig på foamrollern jag har hemma och trycket på bröstryggen gjorde att jag både fick påverkan på andningen och yrsel. Får se vad naprapaten säger i morgon :-)
      Kram
      Birgitta

      Radera
  2. Men OhOhOh så fint det blev. . .vad duktig du är! :-)
    Men det låter inte så kul med att hela världen snurrar hoppas dr kan hjälpa dig! Du får ta det lite lugn med symaskinen framöver!!!
    Ha det så bra och krya på dig!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men.....TACK för det fina berömmet :-) Jag har tagit det lugnt och inte suttit alls framför symaskinen. Har sytt för hand i stället och försökt att inte belasta rygg och nacke felaktigt. Ska bli intressant att se vad naprapaten säger i morgon :-) Kram till dig!
      Birgitta

      Radera
  3. Wow! Så vackert arbetad överdel! Tur att du fick tag på en provdocka. Skulle vara roligt att se hela kreationen på designern själv sen när nederdelen är klar. Och självklart med hatten på!
    Lycka till med resten.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Eva-Mari! Ja, provdockan har verkligen varit nödvändig och idag har jag sytt upp sammetskjolen så nu är det bara den översta draperade delen som ska fållas....och så hatten som ska dekoreras. Sen kan jag ställa upp som fotomodell om jag har någon som är villig att vara fotograf :-) KRAM
      Birgitta

      Radera