måndag 3 oktober 2022

Vildvin

 

Förra sommaren hittade jag en liten planta vildvin i buskarna utanför hallfönstret. Hur den kommit dit är för mig en gåta för vi har inte vildvin någon annanstans i vår trädgård och jag vet ingen granne som har det heller, men den var så välkommen :-)

Grävde ett hål nedanför det stora päronträdet jag skrev om i förra inlägget, tryckte ut botten på en gammal zinkhink som ändå hade en trasig botten, stoppade ner den halvvägs i hålet och fyllde på med ny fin jord. Där i planterade jag den lilla vildvinsplantan och så vattnade jag rikligt så den skulle rota sig ordentligt.

Packade fullt med torra löv runt hinken i höstas och höll tummarna för att rötterna och de späda stjälkarna skulle överleva vintern.....och det gjorde de!
Under sommaren har vildvinet satt fart och börjat klättra. Nu är den uppe vid de första grenarna på päronträdet och efter några kalla nätter skiftar bladen i allt från grönt i toppen till mörkrött i basen. Som en färgpalett av nyanser.

I morgon är det dags att packa bilen full med växter och fixa i Kvicksund inför visning. Verkar bli fint väder och många har bokat in sig för att få en närmare titt. Spännande!

Kramar
Birgitta


6 kommentarer:

  1. Verkligen dekorativt med vildvin och vilken tur att den rotade sig så att ni får njuta av dess vackra färger!
    Spännande med Kvicksund. . . hoppas det blir många bud!
    Ha en fin dag
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det fint med vildvinets färger!
      Mäklaren tyckte det kändes bra igår. Det var en del intressenter som pratade om att behålla det som ett sommarboende medan andra ville bygga nytt, eller bygga om. Troligtvis blir det en visning till eftersom flera som anmält sig fick förhinder. Vi räknar med det, men det skulle faktiskt vara skönt om det blev sålt innan dess. Roligt att göra fint, men det görs inte på en pisskvart :-)
      Kramar
      Birgitta

      Radera
  2. Ja, vildvin är så dekorativt just nu, hela naturen är ett skådespel i färger från mossa till höga aspar. Hoppas försäljningen av lilla huset går bra. Du har gjort ett bra jobb inför försäljningen. Betty

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Betty :-) Mycket jobb har det varit, men vi har gjort så gott vi kunnat med så enkla medel som möjligt och nu håller vi bara tummarna för att någon ser potentialen där i Kvicksund. Skulle gärna ha köpt det här själv och byggt om huset till ett permanentboende om inte min handyman till make sagt blankt nej :-)
      Och ja, det är otroligt vackert i naturen nu med alla färger och mättad skogsdoft!
      Kram
      Birgitta

      Radera
  3. Å, ditt vildvin beter sig precis som vildvin ska. Så fin höstfärg. Mitt har ETT gult blad och resten är lika grönt som det varit hela sommaren. Mysko!
    Jag betvivlar inte att stylingen gått bra, lycka till med försäljningen.

    Ha det gott!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är färgerna häftiga med den där gradvisa skiftningen från grönt till mörkrött!
      När vi åker till Kvicksund finns det på ett ställe ett enormt vildvin som klänger i träden vid vägen. Det är som exotiska jättelånga purpurröda bladhängen från trädkronor till marknivå. Så vackert, men jag hoppas vårt vildvin inte tar över vårt päronträd på samma sätt :-)
      Idag ringer mäklaren runt till de intressenter som var på visningen, sen får vi se om det kommer in några bud. Håller tummarna för det!
      Ha en fin dag! Kram
      Birgitta

      Radera