söndag 30 oktober 2022

Veranda

Vi har en detalj kvar att åtgärda på vårt hus....verandan. Den sneda och vinda skapelse som fanns här redan då vi flyttade till vårt röda hus för 9 år sedan är definitivt inget som stolt visas upp här på bloggen, men  här kommer den....


Har ägnat dagen åt att tömma den så nu är det nästan tomt här och fullt i växthuset dit plättar i luften, olivträd, ljung och annat fått flytta. Verandan är verkligen inte stor, men jag måste säga att jag varit en baddare på att fylla den på både längden och bredden, från in till utsida, med växter och saker  :-)

Vi har funderat många år på det här med att bygga ny veranda. Hur den ska se ut är en sak, men innan vi gör någonting över huvudtaget åt själva verandan måste vi byta ut de gamla vatten och avloppsledningarna som går in i huset just precis under verandan. De har legat där sedan huset anslöts till kommunalt vatten/avlopp i början av 1960 talet så de har säkert gjort sitt.
Skulle ju INTE vara roligt att ha en ny fin veranda och så går rören sönder och vi får riva allt igen. Nä, så roligt ska vi inte ha det!


I våras bestämde vi oss för att ta itu med det här och plitade ner en offert förfrågan som vi skickade till en mängd företag i vårt närområde, men vi fick inte ett enda positivt svar från någon som var villig att åta sig jobbet. Det kändes riktigt tråkigt, men nu äntligen verkar det som om vi fått napp! I veckan som kommer ska vi förhoppningsvis få ett datum när det kan börja grävas och det känns både roligt och lite jobbigt. 

V/A ledningar går djupt, det blir en himla massa jord att gräva upp och vår infart kommer att bli en enda lervälling ända från ytterdörren till uthuset vi renoverade i våras. DET ser jag inte fram emot, men det går ju inte att göra på något annat sätt......tyvärr.

Sen får vi sätta oss och planera för en ny veranda som ska börja byggas så fort det bara går i vår. Där har vi fladdrat fram och tillbaka i oändliga valmöjligheter under åren. Inglasat eller öppet, tegeltak eller falsat plåttak, större eller lika litet som nu, i anslutning till huset eller helt externt. Vi har inte landat i någonting konkret än.....men det är lugnt, vi har ju heeeeela långa vintern på oss att fundera :-)

KRAM TILL ER ALLA!
Birgitta




6 kommentarer:

  1. Men så spännande att få sätta tänderna i en ny veranda! Älskar den biten. Fast det där med rören är ju jobbigt förstås. Men klokt att passa på. Ser fram emot hur den nya verandan kommer att bli!
    Ha det gott och tack för alla dina rara kommentarer hos mig!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ska bli roligt att få till den där sista biten av huset även om just den där grävningen inte är lika rolig. Vi funderar utifrån hur vi använder vårt hus och uteplatser och har en idé, men vi hinner nog ändra oss många gånger innan det blir dags att sätta spaden i jorden :-)
      Kram till dig Eva-Mari!
      Birgitta

      Radera
  2. Det där ser ju hur mysigt ut som helst! Höstfint vill man ju ha. Tack för inspiration :)
    Kram Christina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Höstmysigt blev det i växthuset.....och proppfullt eftersom en del saker som sonen ska ha från sitt sommarhus också får bo i växthuset under vintern :-) Roligt om du fick inspiration!
      Kram och ha en fin dag!
      Birgitta

      Radera
  3. Spännande med en ny veranda så småningom! Gör ni den lite större och inglasad kommer ni inte att ångra er. . .kan ju då utnyttjas även vid sämre väder!
    Lycka till med planeringen! :-)
    Ha en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har funderat på det där med inglasat för det är ju himla mysigt, men får det inte att passa med utbyggnaden som nu är vår hall. Kanske att vi framöver bygger ett extern inglasat uterum lite på sidan om, men som sagt, vi har inte landat i någonting annat än att verandan ska rivas och större delen av infarten till huset blir lervälling under vintern :-)
      Kram och önskar dig också en fin dag!
      Birgitta

      Radera