onsdag 26 oktober 2022

Så skönt med braskamin!

 Det är gråkallt. Känns att vi börjar närma oss november. Så himla skönt att kunna tända en brasa i braskaminen på kvällarna.....och levande ljus!

Även om vi har förhållandevis låga elkostnader med ett litet hus och effektiv bergvärmepump har vi, precis som många andra, sänkt inomhustemperaturen för att spara el och då är det såååå härligt att ha den här braskaminen som maken själv har murat upp efter mina ritningar.

 Det har en gång i tiden funnits kakelugnar och vedspis i huset, men de revs ut för många år sedan av de förra ägarna. Rester av tegel, murbruk och kakel har vi hittat när vi grävt i trädgården. Det var ju så man gjorde förr......grävde ner det som skulle kasseras. 
Den förstärkta plattan fanns kvar under plastmattan och masoniten vi rev ut innan vi flyttade in och redan första vintern i huset började vi planera för att sätta in någon typ av extra värmekälla.

Vi hade en del diskussioner om hur den värmekällan skulle se ut. Maken ville ha en modernare och lättare fristående kamin, men rökgången sitter inte mitt på muren utan ganska högt upp till vänster så jag ville hellre mura upp något fint utan synliga rör till rökgången.
Ja, ni förstår ju vem som var envisast och vann den diskussionen :-) 
Nu känns det som om den här kaminen alltid har stått här och i år kommer vi nog att elda mycket mer än tidigare för jag är en fryslort och saknar de där extra värmande graderna från elementen!

Myspys onsdag önskar jag just dig som kikar in här!
Kramar
Birgitta
 


2 kommentarer:

  1. O så mysigt med en tänd brasa. . . och helst i dessa tider!
    Önskar dig en myspysig helg!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det mysigt! Enda nackdelen är att det blir varmt och gosigt i vardagsrummet så det känns iskallt att gå ut i köket :-)
      Kram och ha en jättefin helg!
      Birgitta

      Radera