lördag 17 oktober 2020

Falurött uthus

 

Nu kör vi lite "före och efter" bilder på sommarens renoveringsprojekt som vi tänkte skulle bli ett snabbfixat jobb, men som blev så mycket mer än det. Tänk att man aldrig lär sig att renovering av gamla hus sällan är "bara" :-)

Vi tänkte alltså "bara" att vi skulle fixa taket på den byggnad på vår tomt som, när huset byggdes 1929, tjänstgjorde som tvättstuga och därför kallas för "tvättstugan".

Det ser ju ganska prydligt ut så här......

.......men så här såg det ut när vi hade fått bort plåttaket.
Nu visste vi ju att det gamla taket var dåligt, det var ju därför vi tänkte byta det, men det som inte syntes lika tydligt var att även stockarna som höll taket var dåliga......precis som alla bottenstockar som höll hela byggnaden.

Känns lite som om vi har samma standard på vår gård här hemma som vi har i Dalarna :-)

Maken övervägde att riva allt och bygga nytt.....och lite så blev det egentligen i slutänden eftersom bara taknocken, den murade grunden och gavlarnas bärande stockar blev kvar när allt som var dåligt hade tagits bort

Maken jobbade tålmodigt på även om jag vet att han hellre skulle ha velat göra något annat än det här jobbet som inte var planerat att bli så stort, och ta sån tid, och kräva en del kliande i huvudet för att få ihop

......meeeeeen, nu står det där, FÄRDIGT!

Dörren ska skrapas och målas, det är det sista, men det får vänta till nästa år. 
Först tänkte jag måla den svart, men nu tror jag att den ska få bli lite varmt grågrön. Har varit och kikat på några olika nyanser, men inte hittat riktigt den rätta än.

Ska vi ta lite "före och efter" då?
Framsidans gavel förut

......och så här ser den ut nu.
Hästskon låg inne i den här "tvättstugan" tidigare, och självklart skulle den sitta ovanför dörren nu :-)
Den gamla vasken, som nu tjänstgör som väggkruka, är från vår Dalagård

Baksidan före

.....och efter

Fönstret var i jättedåligt skick, men gick att renovera.
De trasiga rutorna ersattes med lika bubbligt och vågigt glas från andra gamla fönster som finns på lager på vår Dalagård

Lite skillnad, eller hur?

Vid baksidans gavel hade vi tidigare slutna komposter, men när vi flyttade hit fanns här en stor lucka som kunde hissas upp och ner med en draganordning. Under den där luckan hade förra ägarna sin gräsklippare och jordfräs :-)

"Busken" på kanten är en libbsticka. Gissa om vi har luktat kraftigt av den när vi klivit runt där för att sätta panel och måla! 

Komposttunnorna har fått flytta, en bänk har fått ta deras plats och libbstickan som nu är liten och beskedlig kommer säkerligen att växa till sig och bli samma monsterplanta som den brukar vara varje sommar trots solgass och torka.....eller just tack vare det :-)

Nu är det ju också kantat, grusat och färdigrensat på hela den här nedre delen av vår trädgård.....och oktoberastern har aldrig blommat så överdådigt tidigare! Den verkar gilla den här milda fina hösten


Vi har en trappa kvar att bygga så vi slipper kana på jord, gräs och stenar för att ta oss ner till det här uthuset.....


.......men det får vänta till nästa år. Nu känns det färdigrenoverat utomhus, såååååå himla skönt!.....och det bästa med den här renoveringen är att vi nu har ett uthus som doftar nytt trä och INTE längre har en genomträngande mögeldoft som tidigare gjorde att vi helst inte ville gå in där, än mindre ställa saker av värde där!
Så har vi ju räddat en byggnad som är  en del av historian om vårt hus. För det är inte bara vår Dalagård som har en historia att lämna till eftervärlden utan vi vet också mycket om vårt hus här i Mälardalen :-)

Ha en ljuvlig höstlördag!
KRAM till er alla
Birgitta 





















4 kommentarer:

  1. Kul att ni har före och efterbilder så att ni ser hur mycket ni har gjort på er gård! Ni är så duktiga och har lagt så mycket tid på renoveringar på två ställen dessutom! Och fint blev det!
    Helgen snart slut och ny vecka börjar!
    Ha det så bra!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bloggen är rolig att ha på det viset, just det där att kunna titta tillbaka och se att dagarna inte bara är dagar som gått utan att de haft ett innehåll också. Lätt att glömma bort ibland när man känner sig seg och omotiverad :-)
      Ha en fin dag!
      KRAM
      Birgitta

      Radera
  2. Så fantastiskt det blir, ni betar av det ena huset efter det andra. Man måste ha kunskap, tålamod för att göra som ni gör. Jag är en av tittarna till programmet - Det sitter i väggarna" och blir så glad när alla dessa, ofta unga, personer som gör som ni - tar tillvara både på byggnader och kunskapen. Heja, heja.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Betty!.....lite heja, heja behöver vi då och då :-) Tror väl inte att vi någonsin blir helt färdiga när det gäller renovering eller trädgård, men den här byggnaden var ett projekt vi dragit oss för att påbörja. Därför känns det så bra att den gamla tvättstugan nu står där röd och fin!
      Varm kram till dig!
      Birgitta

      Radera