onsdag 3 februari 2016

Gammalt överlakan

I mina gömmor har jag ett gammalt monogrambroderat överlakan med en bred handvirkad spets.
Det är väl använt och så tunnslitet på mitten att det gått hål i tyget. 
När jag köpte det på loppis satt det en stor lapp över hålet som en förstärkning vilket jag tyckte var charmigt i sig. Påminner om att någon bemödat sig om att behålla lakanets funktion så länge som möjligt. Inget slit o släng där inte!
Jag köpte det inte för att använda som lakan utan föll bara för de vackert arbetade detaljerna och tänkte att jag en dag kan göra något annat av det.
Idag är det den dagen :-)
Nu när vi fått bort den där utbyggda garderobsdelen i gästrummet blev det mycket bättre med plats för att kunna sätta upp vackra gardiner. Utbyggnaden satt tidigare precis dikt an mot fönsterfodret och eftersom vi redan från början pratade om att ta bort den så har jag väntat med att sätta upp gardiner.

Ibland tycker jag det är så snyggt på bilder från hem med vackra fönster utan gardiner och med fullt ljusinsläpp, men jag har insett att jag vill ha det ombonade intryck som gardiner ger så nu är det dags att knåpa ihop en gardin där det här gamla överlakanet ska få bli gardinkappa. 
Tror att det kommer att bli bra!
Jag vill ha kappan så här.....med den breda spetsen neråt och så ska jag göra en specialvikning i överkanten och fästa på knytband som en extra detalj.
Ljuset kommer att silas vackert genom den gamla spetsen och så ska jag sy långa längder att ha hängandes på sidorna.
Tyvärr kommer monogrammet att bli upp och ner eftersom det är broderat så man ska se det från rätt håll då man ligger under täcket i sängen, men jag tror inte att man kommer att tänka på det.
Så.....fram med sax, måttband, nålar, symaskin och tråd
....här ska det sys en unik gardinkappa :-)

Ha en fin dag!
Kram
Birgitta

8 kommentarer:

 1. Jag är en lycklig ägare till flera broderade, spetsprydda överlakan. Jag har sytt flera gardiner av dem, blir lite speciella och finns ju inte hos vem som helst!
  Lycka till med syslöjden!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det roligt att ta tillvara på vackra lakan som någon lagt ner så stor möda på, men som man kanske inte vill använda till att bädda med!
   Min gardinkappa är nu färdigsydd och den blev precis om jag tänkt mig. Nu fattas bara längderna och jag tror att jag ska göra som jag gjorde i köket.....köpa billiga vita bomullsunderlakan på ikea och sy på dolda öglor för upphängning.
   Till vårt kök sydde jag också kappor av gamla broderade överlakan, men de var i så fint skick så jag sydde bara en stångkanal och rullade upp dem på en rundstav som en rullgardin. Då går det att sprätta upp stångkanalen och så fungerar de som lakan igen :-)
   Kram
   Birgitta

   Radera
 2. Åh den som ändå hade symaskinen som kompis:) så mycket fint det finns att trolla fram för en liten peng!
  Lycka till med skapandet!
  Skorpan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får göra symaskinen till sin kompis :-) Idag gick det förvånansvärt bra att sy utan svordomar och det berodde nog enbart på att jag tog mig tid till att fundera ordentligt på hur jag skulle göra och att jag sedan mätte och nålade så slutresultatet blev bra. Ibland har jag alldeles för bråttom och blir såååå less när jag syr fel och måste sprätta. Sprätta slapp jag idag och glad för det är jag :-)
   Kram
   Birgitta

   Radera
  2. Konstigt, skrev men det försvann under tiden jag pratade i telefonen..
   Berättade att jag är sprättexpert, brukar sprätta och rätta till om något blir fel för eleverna. Vi säger att det är slöjdspöket som fixar till det men de förstår nog att det är jag. Ändå kan jag hitta små gulliga meddelanden till spöket om lite hjälp.
   Det vackra lakanet förtjänar att komma upp och beundras som gardin, att monogrammet blir upp och ner gör inget alls! Kul att fönstret får gardiner och kan hänga rätt när garderoben är borta. Vi får väl se sedan?
   Kramar /Cia

   Radera
  3. Så fint med ett litet spöke som rättar till fel bara så där! Ungefär som min mamma som alltid hjälpte mig med mina stickningar när jag mest hade lust att kasta allt i sopen :-)
   Det är svårt att ta bra motljusbilder på fönster, men jag ska göra mitt bästa så ni får se. Det kanske dröjer lite eftersom elektrikern ska sätta upp den nya elcentralen och vi ska isolera och bygga upp nytt ytskikt på väggen så vi har något att fästa gardinstången på.....men det händer nog det också en vacker dag :-)
   Ha det så bra Cia!
   Kram
   Birgitta

   Radera
 3. Så himla snyggt med gardiner av gamla, fina lakan.../Lilla gummann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, snyggt, kreativt, billigt, personligt och återbrukat....kan väl inte bli bättre :-)
   Fredag idag....ha en fin helg!
   Kram
   Birgitta

   Radera