torsdag 25 februari 2016

Loppisfynd

I tisdags åkte jag en tur till min älskade mamma som bor utanför Katrineholm......och så ofta jag kan lockar jag med henne till Möbelmagasinet som har sååååå mycket fina saker av både loppiskaraktär och antika dyrgripar.
Varje gång jag åker dit tänker jag att jag måste komma ihåg att ta med mig kameran och visa er bilder därifrån, och den här gången hade jag kameran i väskan. 
Tog jag några kort?....nääää :-)
Jag blir så uppslukad av alla fina saker att jag totalt glömmer bort att fota. Jag till och med glömmer bort att jag faktiskt numera har en bra mobil som går att fota med!
Men jag kan fota det jag köpte med mig hem i alla fall :-)
Jag kommer sällan ut tomhänt från Möbelmagasinet, om det är så att jag verkligen har tid till att gå varv på varv och titta. Det brukar vara en enorm röra där med saker huller om buller, högt och lågt, men nu hade de organiserat sakerna så det fanns olika avdelningar med tema som exklusivt glas, antika föremål, 50, 60, 70-tals saker, sorterade böcker, allmogesaker m.m. Det gjorde det mycket lättare, och roligare, att titta....och att hitta!
På första rundan såg jag en så fin, bullig, vit porslinskanna. Länge tittade jag på det krusidulliga mönstret och tyckte jag kände igen det.
Kannan var billig, men jag har ju fått för vana att tänka till både en, två och tre gånger innan jag köper något numera. Det är ju liksom inte så att vi saknar saker i vårt hus, mer att vi snart saknar plats för alla saker :-)
Mamma och jag gick ett varv till och den där kannan verkligen ropade på mig "HALLÅÅÅÅÅ, du kan inte bara lämna mig kvar här!"
När jag lyfte ner den från hyllan kom jag på att jag hade några assietter hemma som jag köpt på loppis för många år sedan. Säkert därifrån jag kände igen mönstret.
Kannan fick följa med hem 
.....och när jag sen parade ihop assietterna och kannan såg jag att reliefmönstret är exakt likadant!
Assietterna är omärkta medan kannan är märkt med ett stort W, Wawel, Made in Poland, 1.
Med sirlig handstil står det också "Gun-Britt Bengtsson, Handmålad"
Kanske någon en gång i tiden hade tänkt att måla mönstret, men jag är jätteglad över att kannan fortfarande bara är vackert vit som i sitt ursprung.
Här fick romantikern i mig sitt lystmäte och min fantasi manar fram bilden av härligt somrig äppelpaj med vaniljsås serverad på, och i, det här vackra porslinet. Nu skulle jag bara behöva några assietter till ifall jag skulle vilja bjuda fler än 3 personer på god äppelpaj och vaniljsås......och då har jag ju en anledning till att slinka in på mina favorit loppisar framöver för att leta efter just det. 
Hihihi....vet inte riktigt hur jag ska klassa det beteendet. Smart eller dumt?! :-)

Ha en härligt solig torsdag!!!
Kram
Birgitta9 kommentarer:

 1. Det brukar vara så att får man med sig något hem från en loppis så får något annat åka in i skåpen! Lycka nu till med att hitta fler assietter! Kan tipsa om Tradera!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller så måste något annat åka ut ur skåpen helt och hållet :-) Hittar jag några fler assietter så gör jag, gör jag det inte så gör det absolut inget. Kannan kommer att bli sååååå fin också med klarröd hemlagad jordgubbssaft till den som inte dricker kaffe då vi dukar med våra vackra vita kaffekoppar med ros dekorationer. Eller så kan den vita kannan fyllas med sommarblommor plockade i vår trädgård. Jag ångrar inte att jag köpte den, snarare är det så att jag hade ångrat mig om jag inte hade gjort det. Det gäller att lyssna då något ropar så högt som den här kannan gjorde :-)
   Kram till dig!
   Birgitta

   Radera
 2. Håller med om att det är just det/de saker man lämnar kvar på hyllan som man ångrar efteråt, sällan de fynd som faktiskt slinker med hem:)
  Fin kanna!
  Skorpan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lämnade faktiskt en vit gammal soppterrin kvar på en hylla. Det var precis en sån som jag letat efter så länge, men den var inte så billig att jag tyckte att jag kunde unna mig den. Åhhh vad jag tänkte på den efteråt så när kära modern och jag landade hemma hos henne igen ritade jag ner soppterrinen på en lapp och gav henne lappen som ett present tips till min födelsedag. Kanske den finns kvar så hon kan köpa den om hon vill.....jag håller tummarna för det!
   Kram
   Birgitta

   Radera
 3. Men kära du, det där mönstret på både assietter och tallrikar har varit sin stora spaning i flera år. Jag tycker så mycket om mönstret! Det har inte varit alltför svåra att få tag på och du kommer säkert att finna fler assietter. Vilken tur med kannan som hör till servisen, så fin! Vissa loppisköp ångrar man aldrig och det här är säkert ett sådant.
  Tack snälla och goa du för din kommentar om eländet om rökkanalerna.
  Hur gjorde ni, med keramik, slammad eller rör? Det första alternativet kostar nästan tvåtusen per meter, knappt rimligt när huset är mer än tio meter högt och till detta två kanaler! Nästan oförskämt att det sedan endast är tio års garanti.
  Hoppas terrinen finns kvar, det skulle nog glädja både dig och din mamma!

  Varm kram till dig fina!
  /Cia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade problemet med att delar av trappan till övervåningen ligger mot muren som kommer att bli varm när vi eldar i vardagsrummet därför gjordes det en speciallösning med ett rör den första biten förbi trappan och resten av rökkanalen gildtätades. Vi hade gärna sett att det varit rör hela vägen, men rökkanalen har en ganska skarp böj innan den går uppåt därför tyckte företaget vi anlitade att det här skulle vara den bästa lösningen så då fick de göra så.
   Hoppas verkligen att du hittar ett bra företag som fixar skorstenen till en rimlig kostnad.....vad som nu är rimligt när det gäller sånt tråkjobb!
   Så roligt att också du samlar på just den tallriken! Jag hoppas att jag kan hitta några fler, om inte annat är det alltid kul att vara på spaning efter något speciellt, just bara för att jag tycker att jag då har en anledning att slinka in på loppis lite oftare :-)
   Jag vet att mamma var tillbaka till Möbelmagasinet i torsdags, men jag vet ju inte om hon hittade, eller köpte, det som jag önskar mig. Spännande....men jag fyller ju inte förrän till midsommar så det blir en lång väntan på svaret :-)
   Kram, kram till dig Cia!
   Birgitta

   Radera
 4. Och jag tjatar om rökkanalen...glidtätade ni med keramik eller glidtätades/slammades den med murbruk?
  Som du ser samlar jag all fakta jag kan komma över innan jag bestämmer mig.

  Kramar /Cia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart man måste reka så mycket man kan. Det handlar ju om mycket pengar för att få jobbet gjort!
   Vi anlitade Skorstenstätaren & Kaminbutiken i Västerås AB och de tätade enligt något som kallas Schädlermetoden där det används en keramisk tätningsmassa som heter Schädlermassa. Det står om det på deras hemsida skorstenstätaren.se
   I vårt fall kombinerades det med rökgasslang eftersom vi har trappan upp till övervåningen liggandes mot muren. Den keramiska tätningen gjordes på ungefär 7 meter av rökkanalen och så slang ca 2,5 meter på det och vi betalade 16.500 kr för arbete plus material innan rotavdraget drogs av. Billigt blev det inte, men nödvändigt och nu är den delen klar....."bara" resten kvar med själva värmekällan och det blir nog klart vilket år som helst :-)
   Kram
   Birgitta

   Radera
 5. Tack snälla för ett utförligt svar! Nu ska jag läsa på deras hemsida. Som kvinna måste jag visa att jag vet vad jag talar om, innan jag hör av mig till den som ska utföra det hela. Konstigt men så är det oftast!

  Kramar /Cia

  SvaraRadera