onsdag 17 februari 2016

HSP

Ibland kan jag få riktiga AHA upplevelser som verkligen förändrar mitt sätt att se på tillvaron!
Så var det då jag första gången kom i kontakt med uttrycket HSP personlighet.
HSP "Highly Sensitive Person"
 Jag har fått höra att jag överreagerar, att jag är för känslig, att jag borde "lugna ner mig".
Jag översköljs ofta av känslor och kan inte riktigt värja mig från allt som händer runt omkring mig.
En del människor är lugna som filbunkar i alla sammanhang. Jag går lätt i spinn för ingenting.
Jag kan ha tusen idéer och i perioder hålla många bollar i luften, för att sen ta totalt slut och bara vilja sitta i soffan i lugn och ro.
Jag är sällan en "lagom" person, mer av en "av och på" :-)

Jag har haft en trasslig uppväxttid.
Jag har haft mycket i mitt känslomässiga bagage som varit obearbetat och tyngt mig.
Jag har varit förvirrad i vem jag är och varför jag gör som jag gör.

När jag för 15 år sedan började bearbeta mina minnen och kunde börja lämna den smärtsamma dåtiden förändrades mycket i min tillvaro i grunden.
Jag ska inte säga att den till en början blev lättare, för jag gjorde det verkligen inte lätt för mig själv!....men jag har envist fortsatt att lära mig.... livet har fortsatt att lära mig :-)
Beteenden går att förändra, men vi ska inte behöva förändras i vår personlighet för att passa in i alla sammanhang utan mer hitta sammanhangen där vår personlighet passar in!
DET förstod jag när jag kom i kontakt med benämningen HSP.

På www.hspsverige.se kan man bl a läsa det här om HSP:

"HSP är inte en psykisk "bokstavsdiagnos" utan en beskrivning av hur vissa människor fungerar då de är lite känsligare än andra. En grov uppskattning säger att ca 15-20% av befolkningen beskrivs som högkänsliga. I Sverige alltså närmare 1,5 miljoner människor. I världen drygt 1 miljard!
Forskning visar att högkänslighet är en medfödd egenskap, ett personlighetsdrag på biologisk grund.
Känsligheten speglar, vad man tror, ett känsligare nervsystem hos vissa individer som leder till en viss överlevnadsstrategi.
Känsliga personer är mer medvetna om subtila nyansskillnader och detaljer och har en hjärna som bearbetar information på ett djupare plan än icke-känsliga och blir därför lättare överstimulerade när saker och ting blir för intensiva, komplexa eller kaotiska."
I hela mitt liv har jag känt mig annorlunda....som att jag inte riktigt platsat i en större social tillvaro.
Jag har känt mig ensam och jag har också ofta sökt ensamheten för att den har varit lättare att hantera än den sociala samvaron.
MEN.....när jag gjorde några tester på det här med HSP och insåg att jag fick full pott på det mesta tog jag till mig att, ja....jag är högkänslig, men att vara högkänslig behöver inte vara något negativt!
Jag måste bara lära mig att tolka mina reaktioner och lära mig att hantera dem bättre än jag gjort tidigare.
Det förändrar inte min personlighet.....bara mitt sätt att använda mig av min personlighet på bästa sätt :-)

KRAM
Birgitta
8 kommentarer:

 1. Jag citerar dig; "vi ska inte behöva förändras i vår personlighet för att passa in i alla sammanhang utan mer hitta sammanhangen där vår personlighet passar in!" ett citat som jag borde förstora och sätta upp väl synligt! Jag är också en HSP och har kämpat ett helt liv för förståelse. Ser fram emot fler djupdykningar i detta ämne:) Näranog fullpott även här....
  Skorpan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod att använda orden Skorpan! Vad jag vet så är det min egen komposition, men det kan ju finnas fler som är lika smarta som jag. Jag är ju inte SÅ unik i mina tankar att ingen annan tänkt detsamma menar jag :-)
   Jag är ingen stor beundrare av bokstavsdiagnoser, men det mänskliga beteendet och personligheter är väldigt intressant.....alltså är mötet med människor väldigt intressant. Jag umgås hellre i små sammanhang än stora, i en mindre mängd av människor än stora massor. Jag kan lätt uppfattas som blyg och tillbakadragen fast det egentligen handlar om att jag är en iakttagare. Jag har inte behov av att synas och höras även om jag givetvis inte vill bli någon "tapetblomma" heller.
   Intressant är det, och säkert kommer jag att göra dykningar i det mänskliga här på bloggen. Har funderat på att starta en helt ny blogg med fokus på allt jag lärt mig på min väg genom livet, men just nu nöjer jag mig med att blanda lite av varje :-)
   Varma kramar till dig Skorpan och TACK för att du finns här ute i bloggvärlden.....som en vän som läser och bemöter med kommentarer!
   Birgitta

   Radera
 2. Boken "Drunkna inte i dina känslor", ligger på bordet bredvid min säng! Den är min bibel!
  Jag strävar inte efter förståelse från andra, men är nöjd över att jag idag förstår mig
  själv och varför jag är som jag är! Att vara HSP kan vara ibland vara tillgång, även om det inte
  alltid är lätt.
  Varma kramar till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den boken har jag blivit rekommenderad att läsa, men än har jag inte gjort det.
   Det är en styrka i att känna sig själv i det här samhället som kräver så mycket av social kompetens och som sätter upp normer för vad som är normalt och vad som är avvikande från det normala.
   Jag tyckte det var så givande att få veta att jag faktiskt inte är ensam om att känna som jag gör då jag första gången läste om HSP. Tidigare hade jag aldrig hört talas om det, men när jag tar upp det nu så inser jag att många omkring mig är känslomänniskor precis som jag :-)
   KRAM till dig!
   Birgitta

   Radera
 3. HSP personlighet har jag hört talas om, intressant det där.
  I skolan brukar det finnas någon elev som tar in allt "i magen"
  som de uttrycker det. De har otroliga antenner att känna in
  och mår inte alls bra om jag tex råkar blir arg på någon. Men
  antennerna pejlar även in när det sedan är harmoniskt även
  om det kan ta lite tid, att lita på att läget är lugnt.
  Jag tycker det är en tillgång att ha kontakt med sin känslor
  och förmågan att läsa in andras, det kan långt ifrån alla!
  Själv är jag nog inte så bra på det, bäst känner jag in känslor
  hos barn och djur, vuxna kan det vara svårare med, rent omöjligt ibland.
  Kanske det ändå är riktigt det här du menar,
  kom kanske lite vid sidan om nu...
  Kramar /Cia  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte alls konstigt att man lättare kan känna in känslor hos djur och barn eftersom djur och mindre barn alltid är öppna. De agerar utifrån sina instinkter och känslor och har inte förmågan att dölja. Äldre barn och vuxna kan däremot dölja sina känslor, men för det mesta går det att "avslöja" dem om man lyssnar mer på HUR de säger saker och ting och mindre på VAD de säger.
   Den förmågan har jag haft hela mitt liv. Det var min livlina när jag växte upp med den hot och våldsbild som var. Jag iakttog kroppspråket, la till orden som sas och visste instinktivt när jag skulle vara på min vakt och när jag inte behövde vara det.
   Det låter "så typiskt" högkänslighet att "ta in allt i magen". Precis så har jag alltid känt det.....att intryck och känslor går rätt ner i magen.....eller in i bröstet. Det som står om högkänslighet är också just det att man inte kan värja sig för intrycken och känslorna. Även om man försöker så är det som att ett filter saknas. Allt går rätt in och påverkar på olika sätt, ibland positivt, ibland negativt.
   Jag kan t ex inte titta på skräckfilmer. Det är som om fantasin blandar sig med verkligheten och väcker en slumrande oro över vad som faktiskt kan hända. Positivt å andra sidan är det ju att kunna bli jublande lycklig över att höra ett porlande från en yster vårbäck, kunna sticka näsan i en väldoftande ros och känna det som att man bara skulle vilja sitta som tjuren Ferdinand och lukta på blommorna :-)
   Allt har sina sidor, oavsett om man är högkänslig eller inte.
   Ha en härlig fredag du fina Cia!
   KRAM
   BIrgitta

   Radera
 4. Det var väldigt intressant! Jag måste nog läsa på lite mer om det där, jag tycker jag känner igen mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en hel del att läsa om man googlar på hsp. Det finns hänvisningar till tester och forskningsanalyser.
   Jag tyckte det kändes så befriande att inse att jag inte är "konstig" på något sätt. Det kändes också bra att inse att jag inte är ensam om att känna som jag gör och att min känslighet är något jag behöver ta hänsyn till för att må bra.
   Tidigare har jag inte förstått varför jag t ex så ofta har tyckt att det varit jobbigt att göra längre resor, vara med på stora tillställningar, vara i stora sällskap. Nu vet jag att jag tar in så många intryck samtidigt att det gör mig mentalt trött och om jag då inte får den vila jag behöver för att orka påverkar det mig psykiskt på det sättet att jag försöker "stänga av" mina känslor.
   Jag vill vara öppen, jag vill umgås med människor, jag vill resa och uppleva nya saker, men jag vet nu att jag måste göra det på MINA villkor, på det sätt som JAG mår bra. Tar jag inte hänsyn till mig själv blir jag mentalt trött och får i värsta fall även en fysisk trötthet så stark att jag börjar må illa.
   När jag började läsa om hsp fick jag förståelse för varför jag känner det som jag gör och de där vinkarna kropp och knopp ger om att jag gör fel blir så mycket lättare att hantera med medvetenhet om varför det händer istället för att försöka stänga ute det som ändå inte går att stänga ut :-)
   Kram
   Birgitta

   Radera