lördag 17 augusti 2024

Karlsborgs fästning och 276 bajonetter

 När vi vaknade i Karlsborg i torsdags morse vräkte regnet ner och det lockade inte alls till den där morgon promenaden vi hade tänkt ta, så istället gick vi en lång runda på fästnings museet efter att vi hade checkat ut från hotellet.

Det beräknades ta 10 år att bygga Karlsborgs fästning, som är Sveriges största fästning. Den planerades för att inrymma kungahus, regering, riksdag och vår guldreserv i krigstid. Karlsborg skulle då bli vår reservhuvudstad. 

Men det bygge som beräknades ta 10 år från 1819 tog istället 90 år att få färdigt. I 15 år skyfflades sand till de 5 kilometer långa försvarsvallarna mot fästningens sjösidor. Sen byggdes stormhinder med kalkstensgrund och ovanpå det gjordes ett järnstaket bestående av 4 meter långa upprättstående spetsade järntenar. 1844 började ett slutvärn på 678 m i två våningar med 263 utplacerade kanoner att byggas. Väggarna är 2-3 m tjocka.

Under åren 1827-1830 arbetade runt 2000 personer med att bygga fästningen. Många av dem var fångar med brottslig bakgrund. 1831 flyttade det första garnisonet in i fästningsområdet och allt var färdigbyggt 1909. Om du besöker Karlsborg så missa inte fästningsområdet, Vanäs udde och strandpromenaden. Så värt att sakta strosa vid Vätterns stränder och ta del av vår historia innanför fästningens bastanta murar!

Vi har varit på museet 3 gånger förut, men varje år ändras delar av utställningarna så det finns alltid mycket nytt att se. Varje gång stegar vi också upp till kyrkan högst upp i museet.....och varje gång fascineras jag av den enorma ljuskronan tillverkad av 276 bajonetter!



Det finns flera lite mindre ljuskronor också och hela kyrkan är stor och pampig.



Innan vi gick därifrån tände vi två ljus för alla våra nära och kära som inte längre finns med oss här i vårt jordeliv. Ett ljus för vår familj och ett ljus för sonens flickväns familj. På något sätt känns det alltid rätt att göra det



Ha en riktigt fin helg!
Kram
Birgitta




4 kommentarer:

  1. Intressant historielektion och maffig bajonettkrona!
    Ha det skönt hemmavid nu.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Älskar historia och hela fästningsområdet är så fascinerande att strosa omkring på. Massor av vackra byggnader, kullerstensgator och utsikt över Vättern åt alla håll :-)
      Önskar att jag kunde sätta mig på rumpan idag.....men hallonhäcken behöver rensas.....schersminen också om jag orkar. Solen skiner så det blir i alla fall skönt att vara ute :-)
      Kram till dig!
      Birgitta

      Radera
  2. Vad roligt att läsa lite historik om Karlsborgs fästning. Var där när våra flickor var i skolåldern och var då med på en guidning med krutrök, knallar och spännande belsyningseffekter - men i kyrkan var vi inte så vi såg inte den fantastiska ljuskronan. Kul att du visade en bild här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekt plats med Karlsborgs fästning för krutrök, knallar och spännande belysningseffekter! Hoppas du får möjlighet att besöka Karlsborg igen och se museet då :-)
      Ha en fin torsdagkväll!
      Birgitta

      Radera