torsdag 29 augusti 2024

Vindruvor

 De senaste åren har det blivit mycket vindruvor i vårt växthus, men i år är det helt vansinnigt mycket vindruvor!

När vi satte upp växthuset för snart 10 år sedan ville jag ha en vindruva som klättrar i taket och ger välbehövlig skugga. Valde sorten "Nimrod" eftersom det stod att den inte blir så stor, max 5m lång och det är perfekt för vårt växthus. Bara det att det i år är så mycket druvor så grenarna hänger tunga och jag kan inte gå rak på mitten

I och för sig gör inte det så mycket eftersom det annars är ganska tomt i växthuset, men vi kommer aldrig att orka äta upp alla dessa druvor!
Får väl göra som med gråpäronen, ställa ut vindruvor vid vägkanten och skriva en skylt med "Varsågod" för det känns himla synd att låta de här goda druvorna gå i komposten.

Men, idag ska jag plocka en skål och ta med till yngsta sonens lägenhet som ska stylas inför fotografering. De kommer att bli fina i en fruktkomposition :-)

Ha en riktigt fin dag!
KRAM
Birgitta









tisdag 27 augusti 2024

Årstider

Våren är den årstid jag älskar mest. När jag var yngre längtade jag alltid efter vår och tyckte sen när våren kom att den bara svischade förbi utan att jag riktigt hann med.

Nu när jag är pensionär kan jag mer ta tillvara på min tid på det sätt jag vill och hinner njuta av alla årstider på ett annat sätt än då jag yrkesjobbade, men tänkte här om dagen att tiden går så himla fort!

Det var ju nyss maj och hela våren och sommaren låg framför oss......nu är vi redan i slutet av augusti!

Fast.....även om jag är en utpräglad vårmänniska börjar jag i år faktiskt längta efter höst. Börjar längta efter svalare väder, tjocka tröjor, sockor på fötterna, tända brasa i kaminen OCH tända levande ljus.

Längtar efter att lägga undan målarpenslarna, färgburkarna och trädgårdsredskapen. Låta trädgården gå i vila och även få lite mer vila själv.

Det har varit en intensiv vår och sommar med försäljningen av Dalagården, loppisen i Fjärdhundra och allt vi ville hinna med här hemma innan hösten knackar på dörren. Börjar längta efter mörkare kvällar och att få krypa upp i favoritfåtöljen med en bra bok, en kopp te och en varm filt över axlarna.

Men, det utlovas 25 gradig värme några dagar framöver och jag ska åka en vända till Fjärdhundra innan vi  tar tag i det sista jobbet på verandan så inte riktigt dags än för att slå ner rumpan i favoritfåtöljen, men snart så...... :-)

Må så gott och njut av din tid!

KRAM

Birgitta


fredag 23 augusti 2024

Pumpa

 Skrev i ett tidigare inlägg att vännen i Fjärdhundra, som har sitt loppis där, också odlar spektakulära pumpor. 

Hon hade satt frö av olika prydnads pumpor och jag fick en planta av henne i början av sommaren som jag petade ner i en låda med spaljé i odlingsdelen här hemma. Hon visste inte vilken sort det var, men antingen kunde pumporna bli vita, gröna, nästan svarta eller strimmiga så jag väntade spänt på den första pumpan för att se vilken sort det här var......och nu vet jag :-)

De är mörkt, mörkt gröna, men när man ser dem på lite håll upplevs de som nästan svarta. Har inte sett den sorten förut, så häftiga!

Plantan kommer nog att leverera mååååånga pumpor för den är så stor och blommar hela tiden. Tycker också det går fort från det att man ser en liten liten ljust grön bulb tills det hänger en mycket större nästan svart pumpa på samma plats.

Den här vännen överlät för en månad sedan sex pumpaplantor till till mig som hon inte hade hittat någon bra plats till vid sitt loppis så nu frodas även den stora planteringslådan bredvid som tidigare var nästan tom eftersom den ska rivas och ersättas med en ny.

Plantorna var små och taniga när de kom till oss, men nu växer de snart ur lådan. Såg att plantan längst till höger fått en likadan mörkt grön pumpa, men de närmast i bild borde vara något helt annat. Spännande!


Varm KRAM till er alla och ha en mysig fredag!

Birgitta



lördag 17 augusti 2024

Karlsborgs fästning och 276 bajonetter

 När vi vaknade i Karlsborg i torsdags morse vräkte regnet ner och det lockade inte alls till den där morgon promenaden vi hade tänkt ta, så istället gick vi en lång runda på fästnings museet efter att vi hade checkat ut från hotellet.

Det beräknades ta 10 år att bygga Karlsborgs fästning, som är Sveriges största fästning. Den planerades för att inrymma kungahus, regering, riksdag och vår guldreserv i krigstid. Karlsborg skulle då bli vår reservhuvudstad. 

Men det bygge som beräknades ta 10 år från 1819 tog istället 90 år att få färdigt. I 15 år skyfflades sand till de 5 kilometer långa försvarsvallarna mot fästningens sjösidor. Sen byggdes stormhinder med kalkstensgrund och ovanpå det gjordes ett järnstaket bestående av 4 meter långa upprättstående spetsade järntenar. 1844 började ett slutvärn på 678 m i två våningar med 263 utplacerade kanoner att byggas. Väggarna är 2-3 m tjocka.

Under åren 1827-1830 arbetade runt 2000 personer med att bygga fästningen. Många av dem var fångar med brottslig bakgrund. 1831 flyttade det första garnisonet in i fästningsområdet och allt var färdigbyggt 1909. Om du besöker Karlsborg så missa inte fästningsområdet, Vanäs udde och strandpromenaden. Så värt att sakta strosa vid Vätterns stränder och ta del av vår historia innanför fästningens bastanta murar!

Vi har varit på museet 3 gånger förut, men varje år ändras delar av utställningarna så det finns alltid mycket nytt att se. Varje gång stegar vi också upp till kyrkan högst upp i museet.....och varje gång fascineras jag av den enorma ljuskronan tillverkad av 276 bajonetter!



Det finns flera lite mindre ljuskronor också och hela kyrkan är stor och pampig.



Innan vi gick därifrån tände vi två ljus för alla våra nära och kära som inte längre finns med oss här i vårt jordeliv. Ett ljus för vår familj och ett ljus för sonens flickväns familj. På något sätt känns det alltid rätt att göra det



Ha en riktigt fin helg!
Kram
Birgitta




torsdag 15 augusti 2024

Lamborghini

 4:e december 2023 fyllde maken 70 år och av sönerna fick han en upplevelsepresent från Dream Car Experience......och den presenten inkasserade han igår på Mantorp Parks racingbana

Där fick han köra en häftig Lamborghini och den här maken var inte rädd för att trycka gaspedalen i botten, toppa 230 km/tim och komma in med en lätt sladd på alla fyra hjulen i en kurva :-)


Det var häftigt även för oss som stod på sidan om och hörde det där accelererande motorljudet när han gick in på raksträckorna och han hade otrolig tur med vädret som var helt perfekt för en racingtur!

Nu säger han att han inte skulle ha något emot om han fick även den där bilen i födelsedagspresent....men nä, tyvärr min make, en leksak för flera miljoner kommer nog inte att bli aktuellt :-)

Yngsta sonen och hans flickvän var med till Mantorp och efter genomförd körning åkte vi gemensamt till Karlsborg där vi bokat hotellrum och sammanstrålade med äldsta sonen efter hans arbetsdags slut.

Så, så mysigt att äta god mat, dela en flaska vin,  prata ikapp, kramas och sen gå till hotellet i den ljumma nattluften. Karlsborg är en fantastiskt fin liten sommarstad!

Vi har landat hemma igen och här väntar fönster på att målas en andra vända, men det gör jag inte idag för nu längtar jag bara efter att få krypa ner i min egen svala säng och läsa boken som länge legat på vänt.....så det ska jag snart göra.

Fina augustidagar önskar jag just dig som kikar in här!

Kram

Birgitta





söndag 11 augusti 2024

Hemåt

Söndag idag och jag ska börja plocka ihop mina saker och köra en vända med dammsugaren för idag återvänder sonen och blivande sambon till Sverige och lilla Luna så jag kan åka hem till Strömsholm igen.

Vi ska ut på lite äventyr i mitten av veckan och så ska jag hjälpa sonen att förbereda hans enrummare för  försäljning. 

Han har tidigare varit lite fundersam inför att bli sambo med någon eftersom han alltid har trivts med att vara med sig själv, men nu när han har hittat en person som han vill ha nära är han alltid hos henne och hans lägenhet fyller inte längre någon funktion.

Är så himla glad för hans skull, för deras skull! 

Att de hittade en bostadsrätt som är som ett litet radhus med egen täppa på fram och baksida som de vann budgivningen på. Där ska de bygga ett gemensamt bo med Luna och de får nycklarna om bara några veckor. Så spännande!

Har varit lite splittrad i veckan då jag bott med Luna, åkt till yngsta sonens lägenhet för att vattna växter, åkt till äldsta sonens lägenhet för att göra detsamma......och så åkt hem till make och tax där emellan för att vattna även där.

Maken kan också vattna, men Luna behöver inte mig hela tiden så jag har passat på att fixa med lite annat då hon ändå legat i sitt katt träd som en liten kringla och sovit.

Även om jag trivs i stan ska det bli skönt att landa på ett ställe igen :-)

Allt gott till er alla <3
Kram
Birgitta





 

fredag 9 augusti 2024

Bruka Design

 Den här veckan har jag varit i Västerås med liten Luna när matte och husse är utomlands.....och då har jag passat på att träffa vänner och gå en vända, eller två, på second hand 

När jag varit till Åsby hem och trädgård har jag många gånger tittat på Bruka Designs tekoppar som finns där, men varje gång avstått från att köpa eftersom de är ganska dyra.

Men nu, när jag hittade 6 stycken i nyskick på second hand för 10 kr/st avstod jag inte :-)

Det är inte lätt att få ihop ett inlägg med en spinnande katt som klättrar upp och ner i min famn och vill ha uppmärksamhet.....och jag kan ju inte låta bli att låta henne få den där uppmärksamheten heller :-)

Mjukaste lilla fluffbollen som inte är den lättaste att fota, men ibland lyckas jag fånga henne....som här när hon tvättade svansen :-)

Luna och jag önskar er alla en riktigt fin fredag <3
Kram!






måndag 5 augusti 2024

Verandafönster

 Det går trögt med vårt veranda bygge, men fönster och foder är på plats

Vi bygger en nisch för en stor platsbyggd låda där vi ska kunna stoppa ner dynor, filtar och kuddar till utemöblerna.
Hittills har allt sånt alltid legat i en hög på bänken i hallen så det skulle vara så skönt att bara kunna öppna ett lock till en låda där ute på verandan och hiva ner det som hör till utelivet. Det är målet, men den där nischen är än så länge bara färdig på utsidan.....eller i alla fall nästan färdig för fönstren som är skrapade och kittade behöver få färg på sig också

De ska få samma grågröna linoljefärg som uthusdörrarna, grön jord 30%, och den färgburken och penseln är redan igång eftersom maken var tvungen att hyvla till matkällardörren som hade svällt och fastnat. Den är nu målad och torr och ska sättas tillbaka i sin karm idag.
Då finns det plats att måla fönster


......men innan jag börjar med det ska jag vara stadsböna och dela husrum med liten "Luna" i Västerås då matte och husse åker utomlands. Det kommer nog att bli några loppisrundor för nu var det väldigt länge sedan mina favoritställen fick ett besök av mig :-)

KRAM
Birgitta







torsdag 1 augusti 2024

Måla utemöbler

Äntligen tog jag mig själv i kragen och satte igång med jobbet jag dragit på alldeles för länge.....måla utemöbler.

Titta så vita och fina stolarna blev!

Jag fick de här stolarna och en soffa av en vän för säkert 8 år sedan och då var de helt ok, men när de började släppa färg borde jag ha gjort något åt det på en gång istället för att år ut och år in gå och titta på möblerna utan att göra något åt det. Som om det på något magiskt sätt skulle ha fixat sig utan att jag ens hade behövt lyfta ett finger. Önsketänkande.....

Det straffade sig med att jag fick sååååå mycket mer jobb än jag skulle ha haft om jag tagit itu med det i tid!

Vi använder egentligen inte de här möblerna till att sitta i. De är mer en del av utemiljön så att man kan sätta sig i dem om man vill. Bara det att jag väldigt sällan sätter mig i dem......

De få gångerna jag gjort det....satt mig i en av de där stolarna och blickat ut över trädgården ser jag bara allt jag borde göra istället för att kunna njuta av det jag har gjort. Det börjar ganska snart krypa i benen så jag sätter fart igen. "Hopplöst fall, doktorn grät"! Men, de pryder sin plats där de står....i alla fall nu när de är vita och fina igen :-)

Jag trodde ett tag att jag inte alls gillade att måla, men upptäckte sen att det kan vara rogivande att måla bara det att jag verkligen inte gillar att göra underarbetet utan vill sätta igång och måla direkt. Det kunde jag definitivt inte göra nu utan fick ladda upp med färgskrapa, morakniv, sandpapper, trasor, målartvätt.....och tålamod.

Jag fixade det och idag kunde jag ställa tillbaka de vita, fina, nymålade stolarna......och soffan som också är vit och fin igen. Åh, så skönt att ha det gjort!!!

Ha en härligt fin kväll så här den första dagen i augusti månad!

KRAM

Birgitta