söndag 23 juni 2024

65+

 Nu har årshjulet snurrat ett varv till så idag är jag 65+. 

65 år och 1 dag :-)

Av någon anledning längtade jag efter att bli äldre  ända tills jag fyllde 30.
Efter det tycker jag nog att jag varit i fas med min ålder.....fram tills jag fyllde 60, för efter det har jag liksom mentalt stannat i ålder. Ser fortfarande mig själv mer som 60 än 65. Konstigt det där!

Förr var det lika med att gå i pension då man fyllde 65, men så är det ju inte idag.
Jag har levt pensionärsliv i flera år nu och trivs väldigt bra med det och vi som är födda efter 1957 får ju heller inte full pensionsersättning förrän vi blir 66 så det där med att bli pensionär vid 65 finns inte på samma sätt längre.
Ändå känns det som att jag nu officiellt kliver in i pensionärernas skara och inte bara "praoar" som pensionär :-)

Fast....egentligen är det helt oväsentligt om jag officiellt är 65, eller mentalt 60. 
Är bara så oändligt tacksam över att ha möjligheten att få vakna upp på morgonen och tänka "dagen är öppen för förslag. Vad vill jag göra idag?" 
Så tacksam över varje dag som jag får vara frisk och pigg. Tacksam för varje dag som jag har lust och ork!
Så nu ska den här pensionären greppa tvättkorgen och hänga ut den rena tvätten på torkvindan. Älskar sommarvindar som torkar tvätten på nolltid :-)

KRAM och ha en underbar söndag!
Birgitta







torsdag 20 juni 2024

Stor och liten

Jag har handlat väldigt lite på second hand den sista tiden, men när jag var i Kungsör kikade jag in på ett av mina favoritställen och såg där en så fin sockerströare.

Vände och vred på den, men ställde tillbaka och tänkte "Nej, jag behöver ingen sockerströare". Fortsatte att titta, men den där ströaren ville inte lämna mig. Bestämde att om den finns kvar när jag går tillbaka så köper jag den. Den fanns kvar, så för en 10:a blev den min :-)

När vi var i Grangärde i söndags för att vänta ut visningen på vår Dalagård slank jag in på loppis där. Tänkte inte köpa något, tog inte ens med mig plånboken.....men så hittade jag en saltströare i samma serie som sockerströaren. Pris 10kr. Kunde jag låta bli att köpa den? Nej, så klart inte. Det var ett lätt beslut att hämta plånboken:-)

Vad är det med det där att dras till något man redan har fast man inte behövde vare sig det ena eller det andra?

Midsommarafton i morgon.
Önskar er alla en superfin dag och skickar här en riktigt solig sommarkram!
Birgitta


tisdag 18 juni 2024

Ett steg till

 Vi har tillbringat helgen på vår Dalagård. 

Åkte tidigt lördag morgon för att klippa gräs, köra röjsåg, plocka blommor,  pynta och pyssla inför första visningen som var kl 13. Då ville inte mäklaren ha oss på gården så vi åkte till Bysjön och åt lunch vid badplatsen.

Det var ganska molnigt undet förmiddagen, men precis till kl 13 strålade solen. Det var min största oro inför visningen att det skulle regna, blåsa och vara kallt. Då är inte gården riktigt lika charmig som när solen skiner och ljumma vindar susar i björkarna :-)

Förra gången vi var till gården hörde vi göken som måste ha suttit i ett träd alldeles i närheten för att ihärdigt träna på sitt ko-ko......ko-ko. 
Det var en "östergök" och enligt vad jag har hört så är östergök "tröstergök" och jag kände direkt att ja, det kommer att ordna sig med allt. Det säger den där tröstergöken :-)

Nu när jag i lördags hade varit vid vägkanten och plockat lupiner och hundkex för att skapa hemtrevnad i huset samtidigt som jag oroligt såg mörka regnmoln närma sig på himlen hördes göken igen, men den här gången från väster. 
För mig är "västergök" en "bästergök" så jag sa till maken att bästergöken säger att det kommer att bli fint väder till visningen.....och det blev det :-)

Egentligen var det från början bara en planerad visning på söndagen, men det var så många anmälda till den visningen så mäklaren fick lägga till en dag....eller egentligen två dagar för det är visning igen i morgon för några som inte kunde komma i helgen.

Det har varit ett iordningställande och släpande av saker ut och in till vårt hus och uthus där i Dalarna. Maken röjde en gång hela vägen till den övre tomtgränsen där man kan skymta Bysjön och går förbi resterna av den gamla mangårdsbyggnaden, ladugården och den heltimrade lilla smedjan. 
Då får man ett lite större perspektiv på de 1,3 hektar mark som hör till gården för annars ser man egentligen bara huset, det nya uthuset, det gamla uthuset och matkällaren på den nedre delen där man befinner sig mest.

Mäklaren tyckte det kändes positivt efter helgens visningar. Nu inväntar vi visningen i morgon och sen får vi se om det kommer in något, eller några, bud. 
Ber den där bästergöken att fortsätta med sitt ko-ko:ande och håller tummarna för att det just nu finns någon, eller några, som väldigt gärna vill se sin framtid där i Västansjö! :-)

Kramar
Birgitta

  


fredag 14 juni 2024

Liten yta

Vårt lilla röda hus är inte stort, bara 84 kvm, men vi har det vi behöver av yta. 

Problemet är att med liten yta krävs bra förvaring och disciplin när det gäller att ställa saker på sin givna plats. För våra saker har en given plats, bara det att vi inte alltid har disciplinen att ställa dem där :-)

Vår tvättstuga är ett utrymme som inte bara agerar tvättstuga utan också innehåller makens alla jaktprylar, alla burkar av färger och tillbehör, spik, skruv, verktyg, städartiklar och diverse "braåhasaker"......och sopsortering vilket fungerar väldigt bra med de där korgarna.....om man tömmer dem i tid!

Med allt vårt packande av saker fram och tillbaka till Dalagården har tvättstugan blivit helt belamrad med saker som hamnat på golvet, eller bänken, istället för på den där givna platsen.

Det blir jobbigt när man ska kliva över grejer, eller sicksacka mellan dem, och inte har en endaste millimeter kvar av bänkytan när man behöver den.

Då är det dags för en rensning.

Så befriande tomt och rent det blir när det är gjort!

Tråkigt bara att det sällan varar så länge, men vi har ingen annan att skylla på än oss själva. Bara att njuta så länge det varar.....

Precis som med mycket annat i vårt hus vände och vred vi på den här ytan för att få plats med så mycket som möjligt och det fungerar bra.....om vi har den där disciplinen. Har vi inte det åker vi på att stor röja emellanåt vilket det oftast är jag som gör eftersom det faktiskt oftast är jag som har projekt på gång och inte ställer tillbaka sakerna där de hör hemma.


Vår tvättstuga är nu i representabelt skick. Önskar jag kunde säga detsamma om vårt gästrum, men jag kanske återkommer om det i ett annat inlägg......kanske :-)

Fredagsmys och varm KRAM till er alla <3
Birgitta




 


 

måndag 10 juni 2024

Juni?

Tror jag slutar dansa mina regndanser nu :-)

Hårda kastvindar, skyfall, regn på tvären, stora vattenpölar.....och så smattrande hagel på det.
Ketchup effekt. Först kommer ingenting, sen kommer ingenting och så plötsligt kommer allt på en och samma gång :-)

Ha en bra måndag!
Kram
Birgitta 




 

söndag 9 juni 2024

Björkspirea

Jag älskar spireor för att de inte alls är knussliga med jordmån och vattning och har flera sorter i vår trädgård.

När vi renoverade uthuset 2022 gjorde jag en rabatt på kortsidan av överblivna kantstenar och där hamnade 3 små Björkspireor. De är nog mina favoriter.
Det såg ganska pyttigt ut då första året.....men de blommade så fint!

2023 blommade också de vita pärlhyacintlökarna som jag petade ner mellan de små buskplantorna som hade hunnit sträcka lite på sig

......och så här ser de ut nu i juni 2024. Så vackert!

Sitter och lyssnar på regnet som formligen piskar ner. Åskan mullrar och himlen är blåsvart.
Det behövs regn, och lite har det regnat sen igår, men det här blåsandet och de korta skurarna av skyfall är inte alls optimalt. Ändå tackar jag för varenda droppe som faller......och hoppas det kommer mer!

Ha en riktigt skön söndag!
Kram
Birgitta 







 

onsdag 5 juni 2024

Dalagården finns nu på nätet!

 Nu ligger vår Dalagård ute på nätet för den som vill ta del av den i bild och text :-)

(ordet Dalagård ska vara klickbar.....hoppas jag!)

Jag länkade till fastighetsbyråns annons för jag lyckades inte klura ut hur i sjutton jag skulle länka till Hemnet.se. På min dator tar den vägen via en omdirigeringslänk, men vill du inte gå den vägen kan du söka själv på Hemnet.se 
Välj då Ludvika Kommun, fritidsboende, så kommer Norrbovägen 155 upp bland de första objekten.

Fotografen kom ju när det var som absolut vackrast på gården med spireorna i full blom, skir vårgrönska och hela hav av liljekonvaljer.
Spireorna har blommat över nu och grönskan har fått en lite djupare nyans, men vackert är det fortfarande!

Sen gör hennes vidvinkelobjektiv att huset invändigt ser ut att ha en rymd i form av en mindre balsal, men så är inte riktigt fallet. Det är inte trångt, men ingen direkt yta att dansa svepande vals på heller :-)

Nu håller vi bara tummarna för att vädret visar sig från sin bästa sida på visningen 16/6......för vår gård gör sig bäst i värme och solsken. Det är ju en sommaridyll!

Nu ska jag duka för kalas. 
Vi har ett födelsedags"barn" att fira för vår yngsta son fyller 33 år idag! Hipp Hipp Hurraaaaa!

Kram till er alla!
Birgitta





lördag 1 juni 2024

Finlands vita ros

Har i flera omgångar köpt och planterat de vackraste rosor i vår trädgård, men alla har dött förr eller senare. Sen fick jag ett litet skott av "Finlands vita ros" av vår granne. Det lilla skottet grävde jag ner utanför växthuset och titta på den nu! Så fantastiskt vacker, och doften......önskar jag kunde skicka med den för man blir som tjuren Ferdinand som bara vill lukta på blommorna :-)

Den blommar bara en gång om året och blomningen i den här värmen blir nog ganska kort så det gäller att njuta varje dag......och det gör jag! Beundrar de olika stadierna från knopp till fullt utslagen blomma och förundras över mängden blommor. Var tvungen att ge den extra stöd med snören runt om för grenarna böjdes annars till marken av tyngden.

Vår trädgård är som vackrast på våren och jag blir lycklig av alla de stadier av blomning som kommer och går. 
Minns den platta gräsmatta som var här för 11 år sedan och inser att vi inte bara har jobbat med byggnaderna utan också med trädgården för att få all den blomsterglädje som finns där nu :-)

Blommigt doftande lördagskramar från mig till dig.
Birgitta