söndag 18 februari 2024

Torsolette

 

Igår hämtade jag torsoletten som skulle ändras efter mina mått. Den är som ett smycke med mjuk roséfärgad satin och svarta spetsar :-)

Många timmar har jag suttit på nätet och bläddrat bland korsetter att beställa. Har tittat på bilder, granskat mått, läst recensioner, snappat upp tips och kom till slut fram till att det var otroligt vanskligt att beställa en korsett på nätet eftersom det är så viktigt att den sitter rätt och håller formen.
Hittade ett företag i Stockholm som syr korsetter, men i det här läget är jag inte beredd att ta den kostnaden. Vet att jag kommer att få ihop en klänning på ett eller annat sätt, men om jag sen kommer att bära den vid några officiella sammanhang återstår att se. Så.....den här torsoletten fick bli en kompromiss.

Den är insydd efter mina mått eftersom den inte har någon snörning där jag kan reglera formen (vilket känns lite tråkigt), men vääääälidigt många hakar och hyskor har den :-)

Kan bara tänka mig hur det kan ha känts förr i tiden att bära en riktigt stabil, hårt snörad korsett. Det kan inte ha varit behagligt! Det går att läsa på nätet att man varken kunde äta eller dricka ordentligt med de där korsetterna, att revben deformerades och inre organ tog stryk. Låter som rena tortyren för att forma en kropp till ett mode som inte var naturligt!

Nä, jag är nöjd så här. Känner mig tillräckligt formad i den här torsoletten som gör sitt jobb med att ge min annars ganska raka kropp en lite mer markerad midja och lyfta bysten till högre nivåer :-)

Nu kan jag sy linningen till underkjolen som sen är färdig....och en liten hatt hjälpte maken mig att knåpa ihop genom "klipp och klistra", men jag vet i sjutton hur jag ska få till en håruppsättning som håller den på plats. Skulle behöva dubbla mängden hår mot vad jag har!

Kram till er alla som kikar in här!
Birgitta


4 kommentarer:

  1. Ja det kan inte ha varit så lätt med dessa tortyrredskap. . .det förekom ju till och med dödsfall när de snörat för hårt! Men din är vacker och så är den ju utan snörning också. . .!!! Så du kan nog andas och äta utan problem . . . !!! :-)
    Skulle tro att det är många som använder löshår/peruker för att sätta de långa hattnålarna i och få den lilla hatten att sitta fast!
    Roligt att följa din väg mot 1880 - tals dam!
    Ha det så bra!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch ja, kan tänka mig att det till och med var svårt att andas ordentligt i en hårt snörd korsett! Jag kommer lätt att kunna äta, dricka och andas i min torsolette, men visst känns det ovant att vara inkapslad från höfter till byst :-)
      Har kikat på löshår, men måste kolla hur jag ska sätta upp håret för att få hatten på plats. Vore kanske lättare med en peruk. Får fundera på det.
      På vår Dalagård fanns två gamla hattnålar som jag sparade bara för att jag tyckte de var så speciella. Nu kommer de till användning!
      Varma kramar till dig!
      Birgitta

      Radera
  2. Spännande värre! Jättesnygg torsolette. För övrigt ett nytt ord för mig. Och maken häktar den nog gärna skulle jag tro!
    Lycka till på färden.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte heller hört benämningen torsolette förut så nu har vi fått lära oss något nytt :-)
      Maken var inte överdrivet förtjust i att få ihop alla små hakar och hyskor, men med lite trixande kan jag få ihop den själv också.
      Det går framåt med mitt projekt så nu har jag sytt turnyr, underkjol i bomull, underkjol i tyll och knåpat ihop stommen till en hatt. Kanske jag hinner klippa till tyget till nästa kjol idag. Räknade ut att jag kommer att bära 5 lager kjolar i olika tyg och former! Många timmar vid symaskinen blir det förutom allt mätande, nålande, tråcklande och provande :-)
      Tack för lyckönskandet! Känns som om jag kommer att behöva det när jag ska ge mig på att sy överdelarna!
      Kram till dig från mig!
      Birgitta

      Radera