torsdag 15 februari 2024

Symaskin

 Dagarna springer iväg och jag syr och syr. Använder inte den här gamla trotjänaren, men den gör sig mycket bättre på bild än den moderna maskin jag använder mig av :-)

Underkjolen till min 1880-tals inspirerade klänning är nästan färdig, men jag behöver korsetten jag hittade i en liten underklädesaffär i Västerås för att veta midjemåttet på linningen. 
Det är egentligen ingen korsett utan en lättare variant som kallas torsolette. Den var lite för stor i midjan så jag väntar på att den ska sys om till mina mått.

Under tiden har jag fixat till en turnyr (alltså en slags "rumpekudde" som ska lyfta kjolen baktill). Hittade ju en formbar nackkudde på second hand som jag tänkte kunde funka, men oj, oj, oj vilket jobb det blev!
Var tvungen att tömma ut en del av innehållet för att få den lite mjukare och det visade sig vara någon slags pyttepytte små frigolit/plast kulor i den som blev statiska och fastnade ööööööverallt när jag försökte få dem att rinna ner i en plastpåse. Men, jag har ju bestämt mig för att vara tålmodig och envis och fick ihop den där kudden så den blev bra till slut :-)

Jag är en person som sällan orkar hålla på med en och samma sak timme ut och timme in så jag har också gått igen min garderob och syr in, syr om, syr upp kläder jag inte varit så där 100% nöjd med.
Eländas just nu med en kortare variant av jacka i tjockt lintyg från Olars Ulla som jag fyndade på second hand. Den är så fin, men för stor och jag trodde nog att den skulle vara lättare att ändra än vad den är. Men, inte heller nu tänker jag ge mig! Jag SKA få ihop den!

Ute ligger dimman tät och jag har storstädat huset när make och tax var och fiskade. Perfekt att inte ha vare sig mansfötter eller taxtassar som springer på nyligen våttorkade golv, och så har vi rent och fint till i morgon när det är fredag.....igen :-)

Ha en fin dag!
Kram
Birgitta




 

2 kommentarer:

  1. Men så spännande att följa din väg till 1880 med korsetter och snörningar!!! :-)
    Dimman har tydligen spridit sig. . .för den ligger tät här också. . .ser knappt ut längre!
    Ha det så bra!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hämtade min torsolette idag så nu har jag måtten jag behöver till linningen på underkjolen. Efter det är det kjolen som ska knåpas ihop och jag tror det kommer att gå bra eftersom jag var så duktig och gjorde ett mönster till underkjolen som jag sen också kan använda till kjolen.
      Trixade till och med ihop en hatt igår med hjälp av maken. Använde "klipp och klistra" teknik :-) Den ska dekoreras när kläderna är färdiga......men det blir nog en utmaning att få den att sitta på huvudknoppen med hattnålar i mitt tunna hår. Kanske måste använda löshår av något slag.....eller fästa i ett diadem.
      Ska visa sen när jag tycker jag har något att visa för mycket är det att få ihop från topp till tå!
      Hos oss har det varit en såååååå fin solig dag. Mera sånt vill jag ha och jag hoppas du också fått sol på näsan idag :-) Kramar
      Birgitta

      Radera