måndag 12 februari 2024

"Ny" lampa

I höstas när min vän och jag var iväg på vår heldags second hand runda hittade jag en lampfot som sa "Kööööp mig", men jag vände och vred på den och var inte helt övertygad. Tyckte absolut om den, men skulle den passa hemma hos oss? Det var jag inte alls säker på. 
Men.....lampfoten var i nyskick och tokbillig, och när jag hittade en helt fräsch lampskärm som passade i form och storlek för 25 kr fick foten och skärmen följa med hem.

Lampan är stor, 55 cm från bas till topp, ganska skrymmande och hur jag än sprang runt när jag kom hem och försökte hitta en bra placering fick jag den inte att passa in någonstans......så, den stoppades undan och har bidat sin tid fram tills jag började rensa saker och packa "att sälja" lådor.
Nu tog jag mig en sista funderare. Skulle den få bli kvar, eller säljas igen?

Insåg att det egentligen inte är storleken som är fel utan stilen. På något sätt är den för ljus och för"fin".
 Även om jag tycker så mycket om det småblommiga mönstret i foten tog jag fram burken med matt svart snickerifärg och duttade med pensel på två lager färg med torktid emellan. 
Sydde ett överdrag till skärmen i samma tyg som gardinerna har i både vardagsrum, kök och gästrum. Tillverkade ett hängsmycke av en remsa överblivet tyg och ett ärvt gammalt litet fickur.....och NU passar lampan på många ställen i vårt hem :-)

Det bästa är att snickerifärgen inte sitter så bra på glaserad keramik, om man inte först använder häftgrund, så den går lätt att nöta bort om jag en dag skulle vilja ha lampfoten småblommig igen.
Likaså finns den ursprungliga skärmen kvar under överdraget som bara är en ihopdragen tub av tyg. Bara att klippa av snörena i hopdragningen och ta av den.

Så.....lampan hade helt rätt i att vilja bli köpt! Jag behövde bara använda min kreativitet för att se dess fulla potential :-)

KRAM
Birgitta



2 kommentarer:

  1. Den lampan var ju snygg som den var men om man märker att den inte passar in får man trolla till till det och designa om den. Mina takter det! Passar så bra tillsammans med spegeln och kruset bredvid gamla symaskinen. Och att vara nöjd är ju allt!
    Kramar och hjärtan från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var precis det som var mitt dilemma, att lampan var fin som den var i sin ursprungliga stil, men den passade inte hemma hos oss. Därför känns det ändå bra att den efter en make over nu passar hemma hos oss samtidigt som jag vet att den går att återställa om jag (eller någon annan) en dag skulle vilja det :-)
      Hjärtekram till dig!
      Birgitta

      Radera