söndag 7 januari 2024

Växtlighet

 Alla sorters gröna växter trivs väldigt bra i vårt lilla röda hus. De trivs så bra att jag började tycka att de tog lite för stor plats, blev lite för stora och frodiga, och att det knappt fanns plats för spontana köp av blommande växter som alltid lockar när jag går och handlar.

Jag har inte hjärta att bara slänga ut dem och få av mina vänner har tackat ja till att adoptera en växt eller två, så det har fått vara fullt med grönska.

Men, även om det känns proppfullt med växter finns det alltid ett liiiitet hål där en klargrön vacker hemtrevnad kan få plats. Ni kanske vet.....en sån där rund tuva med små, små tunna blad?
Jag köpte en sån, placerade den på köksbordet tillsammans med murgrönorna och den växte så fint ända tills jag började reagera på att en del blad på murgrönorna inte såg friska ut.
Vid närmare granskning hittade jag pyttesmå tunna larver som kröp omkring på bladen i hemtrevnaden, i murgrönorna och i klätterkallan på köksbänken :-( 

Allt utom svärmors bandrosetterna var angripna så jag blandade såpvatten och sprutade om och om igen med en veckas mellanrum, städade alla bords, bänk och fönsterytor, men larverna fortsatte krypa och spred sig till växterna i hallen.
Då gav jag upp och slängde ut allt som visade minsta tecken på ohyra.

Det var länge sedan det var något angrepp av ohyra på våra växter och jag blev rent nojig med att granska de kvarvarande växterna så inga nya larver skulle börja krypa någonstans.
Förutom ohyra har ju också vintern varit väldigt mörk och även det har gjort det tufft för växterna. 
En ampelfackla jag haft i säkert 20 år håller på att ge upp och jag plockar gula blad från doftrankorna varje vecka så min önskan om att ha lite mindre grönska i våra fönster verkar uppfyllas med råge! 

Å andra sidan växer det så det knakar i lägenheten i Västerås så jag kan säkert omfördela lite grönska därifrån så kanske det blir så där lite mer lagom på båda ställena :-)

Varm kram till er alla!
Birgitta
 





4 kommentarer:

  1. Så tråkigt med ohyra...Jag skulle bli själaglad om jag bott i närheten och blivit erbjuden en växt! Jag har själv köpt några på annons där ägaren flyttat till mindre boende och växterna inte fått plats. Blommor är inte billiga så att kunna köpa ett helt gäng för 500:- är ju som att fynda!
    Hoppas övriga växter klarat sig - så onödigt med dessa "kryp" och den ljusfattiga årstiden gör ju inte saken bättre.. Hos mig gulnar bladen vartefter också..
    Skorpan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tänk om du ändå bodde närmare Skorpan! Skott av våra växter har gått bra att ge bort, men de jag känner vill inte ha några växter som täcker stora delar av ett fönster vilket både doftrankor, klätterkallor, murgrönor och porslinsblommor gör hos oss. Har tänkt på att sälja, men det tar emot eftersom jag inte vet om de får ett bra hem.....vilket kanske är lite fånigt i sig, men så känns det :-)
      Nu går vi i alla fall mot ljusare tider både för människor och växter! Kram
      Birgitta

      Radera
  2. Fy för ohyra! Så förödande. Och du som har många växter och så fina exemplar! Hoppas att inte fler smittats nu bara.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är så tråkigt! Brukar vara restriktiv med att blanda nya växter med gamla och jag är rätt säker på att det var hemtrevnaden som förde med sig de små krypen. Men hemtrevnad brukar, enligt min erfarenhet, inte så lätt få ohyra så jag trodde det var säkert. Nu håller jag stenkoll och än så länge verkar det lugnt.
      Kram
      Birgitta

      Radera