onsdag 18 mars 2020

New Zealand

Hej mina vänner!
Kroppen har landat hemma i vårt lilla röda hus efter vår resa till Nya Zeeland, men knoppen har inte riktigt hunnit ifatt än :-)
Efter en månad på resande fot landade vi i Sverige igår.
24 timmar i luften i knökfulla flygplan, en tidsomställning på 12 timmar, och en årstidsomställning på ett halvår. Det känns!!!
MEN.....vi har haft det fantastiskt bra!
Vi utgick från Christchurch på Nya Zeelands sydö och har kört över 300 mil i vår campervan..... i vänster trafik!
Det kändes oroligt att åka iväg. Christchurch är ingen liten stad att tråckla sig ut ifrån och maken och jag fick hjälpas åt att tänka "håll vänster, håll vänster" :-)
Det gick bra, inga krockar! Vi upptäckte att det var ganska självklart hur vi skulle köra utom då vi skulle göra högersvängar......då fick man ta det lite easy och tänka till lite extra!
Vi har åkt från östkust till västkust, från söder till norr.
Det finns massor av "walkingtracks" av både enklare och mer avancerade sorter och vi har vandrat en hel del även om vi inte gått några extrem vandringar.
Det är jättesvårt att fånga det här otroligt vackra landskapet på bild.
Så spektakulärt och ändå på samma gång så "hemma" på något sätt.
Björkar och ekar samsades med enorma redwood och palmer. Tusenskönan blommade i skuggan medan agave bredde ut sig i solen. 
Bakom en bergstopp öppnade sig de mest magiska utsikterna och vi har kört slingriga serpentinvägar med stup på ena sidan och höga berg på den andra likväl som vi har blåst spikraka vägar genom "Farmlands" med mängder av kor, får, hjortar och lamadjur.
Vi valde att åka från mitten på februari till mitten av mars eftersom det är lite i slutet på turistsäsongen på Nya Zeeland och med facit i hand valde vi helt rätt. Vi har inte upplevt speciellt många gånger att vi har behövt trängas även om vi inte var ensamma om att fara omkring i en campervan. Det är ett väldigt vanligt sätt att turista på på Nya Zeeland :-)
Vi hade verkligen tur med vädret då vi nästan varje dag vaknade till klarblå himmel.
Det var sensommar, ungefär som augusti här hemma hos oss och så fascinerande med de starka kontrasterna i färgerna som gick från råggult till mörkaste grönt......och så detta turkosgröna vatten som fanns i många sjöar och älvar!
På östkusten var det inte ovanligt att man nästan trampade på sälar som låg och sov i den varma solen.....sååååå söta :-)
Fåglarna var heller inte speciellt skygga, men någon kiwifågel såg vi inte även om de är en symbol för Nya Zeeland. Fast de är nattaktiva så det kanske inte var så konstigt :-)
Nästa gång tänkte jag visa lite bilder från Christchurch som egentligen var den enda större staden vi vandrade gata upp och gata ner i. Det var dit vi flög via Dubai och Sydney.
Det är som att Christchurch har en historia före den stora jordbävningen i februari 2011, och en historia efter, och effekterna av den där jordbävningen är något som fortfarande syns väldigt tydligt.
Annars tänkte jag inte påtvinga er hela kavalkaden av de 400 bilder jag tagit på vår resa......även om jag skulle vilja för att det finns så mycket att visa och berätta :-)

Ses snart igen!
Kram
Birgitta

4 kommentarer:

  1. Så roligt att få läsa om er resa!
    Ser fram mot fortsättning😊
    Skönt att ni är lyckligt hemma och kan vila efter en lyckad resa💓

    SvaraRadera
  2. Jättefina bilder och en så levande text därtill. Ser fram emot mera vid nåt tillfälle!

    SvaraRadera
  3. Har varit svårigheter med att skriva kommentarer. . . .försöker igen!
    Sååå fina bilder och sååå roligt att ni landat i Sverige igen! Har tittat in då o då och undrat över om ni suttit fast i "Coronasmittan" någonstans i världen! Välkomna hem!
    Ha fina dagar!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Välkomna hem! Härligt att läsa om och se de vackra bilderna från er resa.

    SvaraRadera