måndag 23 mars 2020

Moeraki Boulders

Vi hade inga måsten på vår resa till Nya Zeeland utan bestämde redan innan vi åkte att vi drar upp en ungefärlig res rutt, men stannar där vi känner att vi vill stanna och ser det vi vill se......och en sak jag ville se var Moeraki Boulders.
Så från västkustens mer vilda och skogrika miljö där klipporna stupar branta mot havet åkte vi tvärs över ön till östkusten med sina ooooooääääääändliga sandstränder!
Där, på en strandremsa, ligger fascinerande stora bumlingar som ett pärlband i vattnet.
Det fanns många fler än de som är på den här bilden, men jag kan väl säga att vi inte direkt var ensamma om att vilja se det här och för att inte få med fullt av människor som skulle ta selfies, eller dokumentera bumlingarna med hela släkten framför så fick jag välja mina motiv :-D
Jag skriver "bumlingar" för efter att ha konsulterat wikipedia kan jag berätta att det här inte är några stenar i vanlig bemärkelse utan formationer av cementerad lera som bildats på havets botten sen urminnes tider. 
När marken omkring dem eroderat har de kommit fram i dagsljuset och det kändes nästan mer som något som ramlat ner från rymden än något som bildats i havet! 
De största formationerna är 4 meter i diameter, men de flesta är ungefär hälften så stora.
På wikipedia står det att de består av cementerad lera som är väldigt hårt pressat på utsidan, men mer poröst på insidan.
Lera är ju inte homogent utan fullt av sprickor och i de här sprickorna har det bildats både gul och brun Calcit vilket gör att de ser väldigt speciella ut.
Med tiden faller de isär och blottar lagren av calcit vilket mest såg ut som om någon hade "lagt en pizza" på dem :-)
Något som också var häftigt på östkusten var all växtlighet som låg kvar från havet då det blev ebb.
Vet inte om det är tång eller något annat, men de låg i enorma tjocka sjok ute i havet och en del fastnade på stränderna när vattnet drog sig tillbaka

Åh.....det känns som om jag inte riktigt vill sluta berätta om vår resa i det här vackra landet, men nästa gång ska jag knyta ihop säcken och avsluta :-)

Kram till er alla!
Birgitta

4 kommentarer:

  1. Så intressant att läsa om vad ni varit med om på resan. Jag har ju berättat att jag varit på Nya Zeeland två gånger. Kunde följa med barnbarnen till skolan (familjen bodde där 1 år), mycket olikt vår undervisning. Inga måltider serverades, alla barn åt utomhus, fanns inga idrottshallar i de skolor jag besökte. En resa var för att titta på läs o skrivundervisning på Nz och i Australien. Fina skolgårdar, mycket grönska, många möjligheter till rörelseaktiviteter och lek. Skulle gärna återvända. Välkommen hem.

    SvaraRadera
  2. Stenarna som ligger tätt ser nästan ut som en koloni vilande sälar. Häftigt! Tänk vad vår jord har mycket vackert och fantastiskt att visa. Efter den här resan måste du väl göra ett fotoalbum där du skriver ner allt? Det är så roligt att bläddra i minnen och uppleva allt på nytt. Jag var duktig förr att dokumentera men när allt digitaliserades så blev det inte av. Ångrar mig så mycket nu.

    Ta hand om dig.
    Kramar från Eva-Mari


    SvaraRadera
  3. Kul att se och läsa! "Tången" som du har bilder på, tror jag är Kelp, en älg.

    SvaraRadera
  4. 🤣 En älg tror jag väl ändå inte men mobilen autocorrectar mig.
    En alg, ska det stå.

    SvaraRadera