fredag 20 mars 2020

Christchurch

Attans så svårt det verkar vara att komma i fas med dygnsrytmen efter vår resa......men det går ju bra att använda de arla morgontimmarna till att blogga när man ändå inte kan sova :-)

Idag tar vi en liten rundtur i Christchurch.
Vill man inte gå till fots kan man alltid ta "Tricken"
Nya Zeeland består av en nordlig ö och en sydlig. Vi valde att utforska sydön och flög därför till Christchurch som vi tyckte verkade bra att utgå ifrån.
Eftersom vi inte hade en aning om hur vi skulle klara den nästan 30 timmar långa resan till Nya Zeeland hade vi bokat hotell de 3 första dagarna så vi hade tid att gå gata upp och gata ner :-)
Jag älskar ju historia och dras gärna till allt gammalt och de här byggnaderna i sten är väldigt typiska för Christchurch gamla stadskärna.
Annars var staden ett myller av en massa olika arkitektur och det har till stor del sin förklaring i jordbävningen 2011.
Vi kom till Christchurch på årsdagen av när den där jordbävningen började och redan i vår "shuttle" från flygplatsen fick vi höra de första berättelserna om den och det jag berättar här är hur jag uppfattade det som berättades både då och senare när vi åkte en guidad rundtur med buss utanför staden. Tyckte inte att den breda Nya Zeeländska dialekten alltid var så lätt att förstå :-) 

Lite svårt att se på den här bilden men där nedanför brer Christchurch ut sig ända ut till havet där skalvet hade sitt epicentrum 4000 m under havsytan.
Nya Zeeland står uppepå kontinentalplattor som rör sig och efter det första skalvet som kom mitt i natten verkade det som om de klarat sig lindrigt undan......men det skulle komma tre skalv till och guiden berättade att det inte var kraften i skalven som skapade förödelsen utan hastigheten.
Marken formligen trycktes upp en halv meter och även om många hus kunde se nästan intakta ut var de inte längre förankrade i marken utan svajade i princip på jordytan som ett korthus och riskerade att rasa när som helst
5000 byggnader förstördes och 50 000 människor valde att flytta från Christchurch efter skalven.
Vi åkte genom stora områden där bara trasiga vägar och elledningar fanns kvar. Alla hus var rivna, bara växtligheten bredde ohämmat ut sig. Det var en spöklik känsla!

I centrum stöttades många byggnader av tjocka stålbalkar för att inte rasa innan de hinner åtgärdas
......och den vackra gamla katedralen visste inte guiden hur lång tid det kommer att ta innan ekonomiska medel finns till attt bygga upp den igen. 
Som en ständig påminnelse om det som hände står den där med sina gapande hål och jag försökte förstå hur det var då i februari 2011, men nej, jag SÅG, men att ta in det i känslan gick inte!

Ändå är det helt otroligt hur mycket som har byggts upp under de här 9 åren och helt ny arkitektur växte upp alldeles intill det gamla.
Den här enorma skulpturen stod precis intill den gamla katedralen. Allt blandades hej vilt med stora glaskomplex intill gamla stenbyggnader
Graffitiklotter blandades med jättevackra stora målningar på murar och byggnader.
Staden var ungefär som landskapet......man visste aldrig vad som väntade bakom nästa krök :-) 

Många timmar har vi också vandrat i det enorma parkområdet med sin botaniska trädgård.
Det är som en enda stor lunga mitt i de centrala delarna!
Det är verkligen ett kontrasternas land med enastående storslagna vyer, enorma träd och oändliga sandstränder med böljande kullar och bergsmassiv som bas. Där kändes det som om allt bara var sååååå STORT, men så kunde vi åka in i en liten pittoresk stad och tycka att allt var sååååå LITET mitt i det storslagna landskapet :-)

Ett bra sammanfattande ord om det här vackra landet skulle absolut kunna vara....KONTRASTRIKT!

Nästa inlägg skulle jag vilja ta med er till havet på östkusten och visa er något förunderligt: Moeraki Boulders.
Har aldrig sett något liknande!

Ha en fin fredag!
Kram
Birgitta






3 kommentarer:

  1. Tack för rundturen i Christchurch och välkommen hem! Tänk så mycket ni fått se och uppleva. Så bra att dokumentera på bloggen medan du minns allt roligt. Ser fram emot nästa inlägg.

    Ta hand om dig i dessa virustider.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Skrev ett långt inlägg på här men det kom inte in. Förstår att ni har varit med om mycket på er resa, synd att den slutade med oro och nu karantän. Historien om min första resa till nz tror jag att jag skriver om på min blogg. det blir lite långt här.

    SvaraRadera
  3. Underbara bilder. Vilken resa!

    SvaraRadera