söndag 7 juli 2024

Loppis i Fjärdhundra

 Har befunnit mig i Fjärdhundra utanför Enköping de senaste fem dagarna. Närmare bestämt i ett rött litet torp mitt emot Simtuna kyrka.

Där har en vän till mig den här sommaren startat ett loppis som är så mycket mer än ett "vanligt" loppis.

Det är en kreativ dam med många järn i elden som är en jäkel på att nosa upp fynd att sälja....och förutom att hon köper och säljer skapar hon också massor av egna saker och verkar aldrig vara rädd för att testa om hennes idéer kan bli något vackert och unikt. Som när hon började köpa stora virkade dukar på second hand marknaden som hon spände upp, målade med vit färg, lät torka och sen skapade drömfångare av :-)

Hon odlar blommor och de allra mest spektakulära pumpor så i pallkragarna slingrar sig pumpastjälkarna både i och utanför sina ramar, zinnia och ringblommor är på G och de allra vackraste papperstunna vallmoblommorna vajar i vinden

När hon förra året började hyra det lilla torpet var jag med henne och målade invändigt för att få till en lugn ljus bas till alla de saker hon börjat samla för att kunna sälja här.

I våras satte hon full fart och började bygga upp den verksamhet som jag är säker på hela tiden kommer att förändras allt eftersom hennes idéer får plats att utvecklas.
Det var meningen att jag skulle ha varit med, men försäljningen av vår Dalagård har tagit så mycket tid och energi att jag inte mäktade med fler projekt.

Nu när vår gård är såld har jag tiden och då passade vi på att maxa med saker inför Fjärdhundras storloppis då massor av företag och privatpersoner första helgen i juli har försäljning av olika slag och det finns massor av ställen att besöka för loppis entusiaster :-)

Vi har fått så många positiva omdömen och även förvånade miner då vi talat om att både hus, uthus, tält och gårdsplan är ett enda stort loppis. "Loppis Överallt" har varit vårt motto den här helgen :-)

Jag började med att ta några bilder i fredags då vi kände oss redo att sätta ut ÖPPET skyltarna, men sen ägnade vi största delen av dagen till att rädda ömtåliga saker som stod ute från regnskurarna som plötsligt behagade tömma sig över oss....för att en kvart senare bära ut dem igen....och sen bära in.....och ut. 
Det blev inga fler bilder tagna, inte den här gången i alla fall.
Vid 16 tiden gav vi upp och stängde för dagen.

På lördagen hade det slutat regna och vi fick en perfekt dag med växlande molnighet, lagom temperatur och massor av folk som kom och fyndade. Så roligt!

Som jag skrev är inte det här ett "vanligt" loppis för här hänger det vackra tunga ljuskronor i träden i trädgården

I trädgården finns också saker skapade av en lokal hantverkare som använder sig av svets och rostiga armeringsjärn. Det var han som tillverkade underredet till soffbordet vi har här hemma. Det som sen fick  en bordsskiva av tjocka golvplank om ni minns det.

Just den här "blomman" av hästskor såldes igår till en entusiastisk ung tjej som fick den av sin pappa :-)

Vi gick och la oss vid midnatt och då vräkte regnet ner igen. Vaknade 05.30 till en blygrå regntung himmel som en timme senare sprack upp och blev helt blå med lätta sommarmoln som snabbt seglade iväg. Lycka!

Vi öppnade det lilla torpet och uthuset, folk strömmade till i klungor och vinden som fick de där molnen att snabbt segla iväg höll till slut på att även få tältet som ställts upp för att skydda saker från regn att också segla iväg! Träden böjde sig, skickade iväg avbrutna grenar, knippen av blad och vi sprang ideligen för att fånga dukar, plastbunkar och annat som flög av borden. Vilken dag!

Så även idag fick vi ge upp tidigare än vi egentligen ville och jag packade bilen med mina övernattningssaker och åkte i vindens kastbyar hem till make och liten tax. Men.....jag åker nog dit till nästa helg igen (om vädret är bättre då) och hjälper min vän med den fina loppisen i Fjärdhundra.

Hon har oftast öppet fre-sön varje vecka så om du kör väg 70 förbi Fjärdhundra på din väg mot Sala, eller mot Enköping, tycker jag du ska stanna till här och se om också du kan hitta något du länge letat efter, eller hitta något du inte hade en aning om att du behövde :-)

Kram till er alla!
Birgitta

 







5 kommentarer:

  1. Det finns ju loppisar... och det finns LOPPISAR! Och dessutom i en miljö som passar så bra. Är säker på att det gör mycket för köplusten. Förstår att du har roligt. Men... kan DU hålla tassarna i styr?
    Fortsätt att ha kul!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, miljön gör mycket, och mängden varor. Här fanns det mycket att titta igenom på jakt efter det optimala fyndet :-)
      Jag är just nu väldigt mätt på saker efter allt rensande på vår Dalagård, och i vårt eget hus, så jag har kunnat hålla tassarna i styr fastän det finns ett väldigt vackert fönster som lockar.....och en sån där rostig armeringsjärnsring som står bakom "hästskoblomman" skulle jag gärna vilja ha i trädgården. Kanske något av dem får följa med hem om inte någon annan köper dem före mig.
      Just det, kom på att en ljuvt rosa klänning för en 50 lapp faktiskt fick följa med hem igår,. Den kunde jag inte motstå :-D
      Ha en fin vecka Eva-Mari! Kramar
      Birgitta

      Radera
  2. Så roligt med loppisar! För mig betyder själva ordet FYND, dvs låga priser så att sakerna omsätts snabbt:)
    Skorpan

    SvaraRadera
    Svar
    1. På den här loppisen finns det fynd att göra i bemärkelsen låga priser vilket många faktiskt sa i lördags, men där finns också mer unika saker med högre priser så egentligen rymmer det lilla torpet både loppis, vintage, retro, hantverk och i vissa fall även antikt:-)
      Jag, och många andra med mig, har annars märkt att second hand marknaden i många fall har blivit dyrare. Har till och med hört att en del slutat handla second hand för att de inte tycker det är värt det längre och det är jättetråkigt.
      Sätter på mig skygglappar varje gång vi åker till tippen för jag vill inte se alla slängda saker som lätt skulle ha hittat en ny ägare på second hand marknaden!
      Kram och ha en bra måndag Skorpan!
      Birgitta

      Radera
    2. Men du satte huvudet på spiken.. second-hand har blivit dyrare. Varför kan man undra, särskilt på de större ställena där sakerna dessutom är skänkta? På tippen ser man många slänga helt riktiga fungerande saker och möbler. Som tur är finns en bod där du kan sätta in saker som sedan hämtas av en second-handbutik. Bra initiativ!
      Fin tisdag!
      Skorpan

      Radera