onsdag 24 april 2024

Mårbacka eller Drottning Ingrid

 

Jag har så länge jag kan minnas alltid haft den ursprungliga sorten av Mårbacka pelargoner, men när de sista frös ihjäl en vinter då elementet i gäststugan inte lyckades hålla temperaturen över nollan bestämde jag mig för att istället köpa den danska "Drottning Ingrid".

Den kallas ju också för Mårbacka, men växer faktiskt lite annorlunda och blommorna har fler kronblad och blekare ståndarknappar. Mina ursprungliga Mårbacka blev enormt stora och höga. Var tvungen att toppa dem trots att jag då också var tvungen att klippa bort blommorna annars rände de bara iväg och blev skrangliga.
Drottning Ingrid växer tätare redan från början, blir mer som en buske och blommar väldigt villigt.

Min pelargon har övervintrat i äldsta sonens källarförråd och den har klarat vintern väldigt bra trots att jag var orolig för att det var för varmt. Tog hem den i februari, klippte ner ganska hårt och gav den ny jord......

......och nu ser den ut så här. Så himla fin!
Så klart skulle jag kunna ta emot ett skott från den ursprungliga Mårbacka pelargonen om jag fick ett, men ska jag köpa en pelargon föredrar jag helt klart Drottning Ingrid.

Ha en härligt fin onsdag alla mina kära bloggläsare :-)
Kram
Birgitta




4 kommentarer:

  1. Har haft både och genom åren. Föredrar faktiskt "äkta" Mårbacka med dess lite mer spretiga växtsätt. Just nu har jag bara såna. Men det bästa med dem alla är att de är så robusta och tål det mesta bara de får lite sol varje dag.
    Växtkraften är fantastisk. Man förundras varje gång!
    Glad onsdag!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken tur att vi har förmånen att kunna välja :-).....och visst är de enormt fina båda sorterna! Hade ett år en helt otrolig Mårbacka i växthuset som bjöd på så många blomklasar att jag trodde den skulle knäckas, och det kanske hade hänt om den inte stått så vindskyddat där i växthuset. Nu väntar jag bara på att Drottning Ingrid ska börja blomma, och den kommer att få bo i köksfönstret i sommar.....tror jag :-)
      Kramar
      Birgitta

      Radera
  2. Har liksom du fastnat för Mårbacka . . . men Drottning Ingrid verkar intressant eftersom den växer tätare från början. . .så den ska jag nog testa framöver! Med betoning på "framöver" för idag har det snöat här. . .!!!
    Önskar dig en fin helg!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har inte varit något roligt ute väder för vare sig oss eller pelargonerna! Regn och rusk och ja, till och med snö, men nu skiner solen här hos oss och det sägs att det är värme på ingång. Håller tummarna för att det verkligen är så!
      Kramar
      Birgitta

      Radera