söndag 9 maj 2021

Tomteröd pelargon

 Trodde alla våra pelargoner som stod i gäststugan över vintern hade frusit ihjäl. Gäststugan är oisolerad och det lilla elementet kunde inte hålla kylan borta då det var kallt så länge i vintras.....men några av dem var lite mer seglivade än andra :-)

Fick klippa ner dem hårt och blev så glad när de första små gröna bladen började visa sig!
Just den här riktigt tomteröda pelargonen kommer från en planta som stod kvar i den sommarstuga äldsta sonen köpte för 1 1/2 år sedan. Tror att det är en "hästskopelargon" utifrån de där mörka hästskoformade partierna i bladen.....men jag är ingen pelargon expert och egentligen ingen pelargon fantast heller.....men tycker de är väldigt fina när de blommar.

Krukan är från vår Dalagård och säkert ganska gammal. Det fanns ju liksom ingenting nytt där när vi köpte gården :-) Den gröna slingan och de vita prickarna är glaserade och jag har lyckan att äga två såna här krukor. De stod i ett mörkt hörn i ett av uthusen på gården och var så smutsiga att man knappt såg den fina dekoren!

Sonen har lyckats klara en planta som jag drev upp från skott förra året.....och så har jag tagit ett skott av den som fått fina rötter och väntar på omplantering. Så vips har vi plötsligt lika många tomteröda pelargoner som förra året trots att två stycken dog hos oss under vintern :-)

Varm kram till er alla!
Birgitta



6 kommentarer:

  1. Jag tycker om pelargoner jag! Och även om jag annars är sparsmakad så gillar jag att blanda både röda och rosa pelargoner på balkongen.

    Så fina krukor! Var rädd om dem. Ser ut som en tidig Nittsjömodell?

    Ha en skön söndagskväll.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dina pelargoner brukar ju vara helt enormt vackra! Jag blandade tomterött med mårbackaskärt och vitt i pelargoner förra året. Verkar bli detsamma i år :-) Tänk vad roligt om det vore Nittsjökrukor.....har faktiskt ingen aning. Kanske kan googla och hitta något intressant där!
      Kramar till dig!
      Birgitta

      Radera
  2. Zonal heter din pelargon, den absolut vanligaste varianten. Jag älskar pellisar men har tyvärr svårt att få dem att övervintra så varje vår får jag lägga en smärre förmögenhet på nya prunkande exemplar:) Superfin kruka!
    Skorpan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Zonalpelargonerna är ju de vanligaste i handeln, men jag läste någonstans att pelargoner med den här mörka teckningen i bladen också kallas hästskopelargoner.....men kanske Zonalpelargonerna kan ha både helt gröna blad och blad med hästskoformade teckningar? Har inte tittat så noga på det :-)
      Jag hade svårt att få mina pelargoner att övervintra ända tills någon sa att jag skulle köpa sticklingförökade pelargoner och inte pelargoner uppdrivna från frö. Vet inte om det är sant, men numera överlever alla mina pelargoner....såvida de inte fryser ihjäl i gäststugan! I sommar ska gäststugan renoveras invändigt och en ny isolerad dörr är på ingång idag så till vintern hoppas jag de klarar sig bättre!
      Solskensdag önskar jag dig! Kram
      Birgitta

      Radera
  3. Var rädd om den fina krukan. . .tänk att ha två! Min favorit är Mårbacka pelargonen så det blir att införskaffa nu när det blivit lite varmare. . . så man slipper ta in dom på kvällen!
    Ha det så bra!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mårbacka är en favorit! Funderar på att köpa en av den danska varianten "Drottning Ingrid" som blir buskigare än den ursprungliga Mårbacka sorten som jag har. De blev enormt höga förra året så i år måste jag bli duktigare på att toppa dem!
      Solskensdagar önskar jag dig! Kram
      Birgitta

      Radera