fredag 3 juli 2020

Vår trädgård

När man är mitt upp i allt är det lätt att glömma bort hur det har varit.
Då är det väldigt roligt med före och efter bilder :-)
När vi flyttade till vårt lilla röda hus var trädgården i princip bara en platt gräsmatta med några fruktträd, ett igenvuxet litet trädgårdsland där bara rabarbern stack upp ur ogräset och lite vårlökar som fanns kvar i det som en gång varit en rabatt framför huset.

Det har odlats mycket genom åren med både potatis och grönsaker, men med stigande ålder och trytande ork hos de förra ägarna gick allt i träda och gräs och ogräs tog över.
Det ville jag ändra på då vi flyttade hit!

Vi började med att gräva upp en rundel för pallkragar med en stor rostig tunna i mitten......
......sen önskade jag mig ett växthus.....som jag fick.....och det var bara att fortsätta gräva.
Åh vad det var roligt när växthuset stod på plats!!!
Jag kunde knappt vänta med att ställa in de första plantorna :-)
Sen byggde vi en stor portal med en spaljé på var sida och rundeln med pallkragar utökades med en egentillverkad stor ram för mera grödor
Det tillkom långa humlestörar och så ville jag ha björnbär så det behövdes en spaljé till, men sen kände jag mig nöjd och ytan mellan lådor och tunnor täcktes med markduk och fylldes med grus.
Det blir inte ogräsfritt, men mycket lättare att hantera det ogräs som ändå kommer :-)
Trädgården fortsätter att förändras eftersom mina idéer aldrig verkar sina och jag tror inte att vi bara kommer att sitta under päronträdet och rulla tummarna. DET skulle ju vara otroligt tråkigt :-)

Nu....efter 5 år ser det ut ungefär så här vid vår odlingsdel....
Mitt älskade växthus som borde ha varit större eftersom jag sällan lyckas med konststycket att hålla grödorna på lagom nivå......och då hade jag egentligen tänkt mig ett ännu mindre från början, men lyssnade på rådet att ALLTID bygga större än man tänkt sig. Det talades bara inte om HUR mycket större :-) 
Den här bilden tog jag innan allting började explodera där inne av tomater, gurkor, paprika, kryddor och pelargoner.
Portalen fylls varje år av den enormt blomvilliga skogsklematisen "Paul Farges" på höger sida, men på vänster sida tar det stora gråpäronträdet allt vatten så det är bara lavendeln som trivs där. Rosen "New Dawn" jag planterade dog efter två år och jag funderar fortfarande på hur jag ska göra med den delen.
Innanför portalen har en hängsälg brett ut sig i den rostiga tunnan och pallkragarna fylls av rabarber, hybridblåbär, perenna kryddor och grödor som växlar år för år
Det händer faktiskt numera att jag sätter mig en liten stund på den vita bänken och bara blickar ut över allt som växer. 
Det är väldigt rogivande i såna stunder och jag påminns om att det också är viktigt att kunna njuta av det som är....en liten stund då och då :-)
Ha en riktigt skön helg!
Kram
Birgitta

4 kommentarer:

  1. Oj vilken skillnad. . . och så lummigt och fint det blev!!! :-)
    Härligt med ett växthus det bidrar med mycket myskänsla i trädgården!
    Önskar dig en fin helg & Trevlig Sommar
    Kramar

    SvaraRadera
  2. Ett riktigt paradis har ni skapat av den försummade gamla trädgården. När man ser tillbaka och ser allt man hunnit så undrar man hur man orkat med allt? Men allt som är roligt orkar man! Nu får ni njuta ert otium. Önskar er en fortsatt fin och härlig sommar med lagom av allt.

    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  3. Alltid roligt med före och efter bilder.

    SvaraRadera
  4. Har förstått att hos er drar man sig inte för projekt och tänk så bra det har blivit. Förstår att det är över många år som förändringen skett, det är ju roligare än att allt ska bli färdigt på en gång. Man behöver öva sitt tålamod och tänka till då blir det bra och man kan vara stolt över det man gjort.

    SvaraRadera