söndag 13 oktober 2019

Skrivbord eller nattduksbord?

När jag skrev rubriken tänkte jag att "nattduksbord" egentligen är ett ganska konstigt ord.
Någonting man dukar för natten eller??
Tror jag väljer att kalla det för sängskåp istället :-)
För många år sedan fick jag för mig att jag ville ha ett stort, pampigt skrivbord med rejäla skåp istället för det lite mer nätta skrivbord i furu med sirliga ben och några lådor upptill som vi hade innan.
Köpte ett i jugendstil på auktion som jag tänkte jag skulle måla vitt när den vita shabbystilen var populär, men att måla ett mahogny betsat skrivbord vitt funkar inte om man inte spärrar hela grunden så det blev aldrig av att måla det.

Vi baxade och bänade med det tunga skrivbordet när vi flyttade till vårt lilla röda hus.
Till övervåningen skulle det och där skulle vi ha ett kombinerat pyssel och gästrum......tänkte jag.
Vi har nu bott i vårt hus i snart 6 år och jag har aldrig suttit och pysslat där på övervåningen utan alltid belamrat vårt köksbord en trappa ner istället.

När vi nu skulle renovera vårt sovrum och flytta in sängar, kläder och allt till gästrummet var vi tvungna att slakta det där skrivbordet för att få plats med det i den lilla hallen.....och så har det stått i sina beståndsdelar i tre månader.

Skulle vi då sätta ihop det igen (om det nu ens skulle gå att få ihop igen)?
Nej, jag kom på den briljanta idén att göra sängskåp av hurtsarna istället och köpa en mer användbar möbel till gästrummet sen när det rummet är renoverat!
Hmmmm......de där hurtsarna var verkligen jättedjupa insåg jag när jag lyckades befria dem från sin plats i hallen.....närmare bestämt 67 cm.
Det hade jag inte tänkt på då de satt under skivan till skrivbordet med en lång låda på mitten......eller  då de var undanstuvade i hallen under renoveringstiden med allsköns bråte uppepå.
Fast hur svårt kan det vara att kapa dem lite? Jag la huvudet på sned.....frågade snällt maken om han trodde att det var görligt att få dem lite mer passande i djup.
Maken suckade och svarade att allting går, men han såg inte sådär värst vidare entusiastisk ut vid tanken på att behöva fixa det. 
För det visste han ju att det inte var jag som skulle göra det jobbet :-)

Men så en dag när jag kom hem hade han fått loss de där metallvinklarna som höll skrivbordsskivan på plats, hade fasat ner kanterna upptill där det suttit en utdragsskiva och kapat hela delen till 45 cm vilket kändes mycket bättre än 67!
Av skrivbordsskivan gjorde han nya avställningsytor och av de där utdragsskivorna fixade han hyllor där det tidigare suttit klumpiga lådor i skåpen.

Jag insåg att det INTE hade varit att BARA såga av en bit i bakkanten utan MÅNGA moment fler än så innan det färdiga resultatet såg ut så här.
Jag och mina idéer!!!
Jag köpte hjul som monterades på undertill för att det ska vara lätt att flytta skåpen när man ska dammsuga eller komma in i det där lilla utrymmet vi sparade under snedtaket, och nu är det mitt jobb som är kvar.....att måla.
Vita ska de inte bli. Jag väljer en färg jag målat med flera gånger förut. En färg som det inte spelar någon roll om det blöder igenom betsad yta på.....för det kommer ändå inte att synas.
Ni ska få se när det är klart :-)

Kram till er alla!
Birgitta

3 kommentarer:

  1. Så snyggt det kommer att bli! Tänk så bra med händiga män. Du målar dem säkert svarta?

    Ha en fin höstdag.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Blir jättefina! Kan upplysa dig om att det vi säger nattduksbord till egentligen är en missuppfattning, det rätta ordet är nattygsbord. Där hade ordet tyg även en annan betydelse:)
    Skorpan

    SvaraRadera
  3. Skulle kalla dom sängbord. . .kommer att bli ursnygga målade!
    Ha fina dagar!
    Kram

    SvaraRadera