onsdag 3 juli 2019

Brela

Hej igen!
Tänkte jag ska berätta för er om min födelsedagspresent, för den har jag inkasserat med råge nu :-)

Jag hade den äran att fylla jämna år i år......närmare bestämt 60......och varje gång jag har fyllt jämnt har jag önskat mig en resa. Det gjorde jag den här gången också.
Skillnaden var att jag nu ville att vi skulle åka någonstans tillsammans med våra vuxna barn, att det liksom skulle bli min present från dem istället för ett inslaget paket.
Jag hade tänkt mig en weekend i Köpenhamn eller nåt sånt......men äldsta sonen tyckte det kändes lite futtigt. Skulle vi resa kunde det väl åtminstone vara en "ordentlig" resa :-)

Jag fick önska vart jag ville åka, sen ordnade han och hans flickvän allt med boende och flyg så den 24/6 lyfte vi från Arlanda med destination mot vackra Brela i Kroatien.
Åååååhhhhhh.......vilken resa och vilken fin present!!!
Eftersom vi var 5 personer kikade han på boende via Airbnb och hittade ett penthouse med vidunderlig utsikt över adriatiska havet i utkanten av Brela.
Att se bilder på nätet är ju aldrig detsamma som att veta att det verkligen ser ut som på bilderna, men här var det nästan tvärtom! Vi kunde inte ha önskat oss något bättre!

Den första bilden har jag tagit från vår terass där uppe på taket till ett trevåningshus och som om inte den andlöst vackra utsikten vore nog så hade vi loungegrupp, solstolar och jacuzzi där också :-)
Det fanns inget övrigt att önska! 
Vi hade all bekvämlighet......allt från airkondition till tvättmaskin.....och dessutom daglig städning, bäddning och byte av handdukar
Vi hade gott om plats och allt var så fint. 
Inget hopplock av gamla möbler utan smakfullt utvalt och anpassat precis för den här ytan
Det fanns tre sovrum med dubbelsängar och två badrum.
Här sov maken och jag :-)
Vi fick ett eget masterbedroom med toalett och dusch lika fint inrett som allt annat i lägenheten
Jag har aldrig varit i Kroatien förut och hade egentligen inga förväntningar på hur det skulle se ut eller vara där, men när vi åkte från Split mot Brela på serpentinvägar längs bergskanterna med stupande sidor ner mot det glittrande havet var det som ett enda stort åååååhhhhh......titta där......och titta där!!!
Jag brukar sällan använda ordet magiskt......men det här var magiskt :-)

Som om inte allt det vackra vore nog hade vi dessutom helt makalöst väder!
Lite full i skratt blev jag då jag tittade in på Facebook och såg att några här hemma ojade sig över 29 gradig värme......vi hade 29 grader som lägst......på natten :-D
Okej.....jag erkänner att det var liiiiite för mycket då det blev 38-39 grader varmt i skuggan och man knappt orkade ta sig ner till havet. Eller, vi orkade ta oss NER till havet, och vi hade det så lyxigt att vi hade en egen trappa som vindlade sig ner mellan husen till den fina stranden ni ser på bilden ovan......men så skulle man UPP också.....det gick inte med samma hoppsasteg kan jag tala om!
156 trappsteg ner till havet + 67 steg till lägenheten......vi räknade dem :-)
Lokalbefolkningen sa att det normalt sett inte brukar vara så varmt i juni utan mer i slutet av juli början på augusti, men vi hade ju vatten nära och airkondition i lägenheten så vi klagade ändå inte förutom då vi gav oss iväg till närmaste stad med bussen och luften stod helt still. 
Ärligt talat.....jag höll på att smälla av och dök in i skuggan på varje plats jag kunde hitta.
Det var ju 38-39 grader i skuggan! Undrar bara vilken temperatur det var i den gassande solen?!
Här klättrade vi upp till Mirabela i Omis
Fläktande vindar och så den där utsikten jag aldrig blev mätt på!
Något jag slogs av var också att det var så rent överallt.
Papperskorgarna kunde vara överfulla, men inget skräp for omkring på gator eller trottoarer och vi slogs också av att vi kände oss så trygga.
Nu är säkert inte de här trakterna några hålligång ställen för även om det kunde vara mycket folk var det alltid så lugnt och lågmält. 
Folk satt på uteserveringarna och drack öl, vin och drinkar, men vi såg inga stökiga, skränande eller bråkande fulla människor!

Det här är nog det mest fotade stället i Brela.....The Rock of Brela.
Vi gick förbi den varje kväll när vi skulle gå ut och äta och alltid stod det fullt av folk och poserade eller fotade med mobiler eller kameror. 
Jag valde att fota lite på avstånd istället för att trängas mitt framför :-)
Och vattnet! Jag har sällan sett så kristallklart vatten!
I Brela består stränderna av runda fina små stenar. Kanske därför vattnet är så klart?......och vackra stränder fanns det i överflöd därför kunde man välja om man ville bada lite mer ostört eller om man ville trängas bland stojande barn med guppande stora uppblåsta rosa flamingos :-D
Jag har bara superlativer att säga om de delar av Kroatien som vi såg.
Det var helt enkelt en underbar resa!
Det jag saknade direkt när vi landade på Arlanda 01.10 igår natt var de varma kvällarna i Kroatien.
Det var helt fantastiskt att vandra där när solen försvunnit bakom bergen och sommarvindarna fläktade bort den extrema dagshettan.
Skulle gärna ha tagit med mig lite av värmen hem.....för här var det då inte mycket av den varan just nu!

Måste bara avsluta med några blombilder.
Alltså.....kolla in den här hortensian! Jag som äääääälskar hortensia!
Nerium blommade överallt i en mängd färger, olivträden var inte som mitt lilla träd här hemma utan jättefina silvergröna formklippta träd och de här aprikosorangeröda blommorna slängde sig över staket och hustak men jag har ingen aning om vad det är för sorts växt.
Kanske någon annan som vet?
Så fick ni följa mig lite på min födelsedagsresa.
Ska försöka landa mentalt här hemma och ta tag i vardagliga saker som att handla, laga mat, tvätta, renovera, plantera, men måste erkänna att det tar emot.....inte bara lite utan ganska mycket!

Kram
Birgitta







5 kommentarer:

  1. Härligt att få en sådan överraskningsresa på sin födelsedag! Har aldrig varit i Kroatien men med tanke på dina bilder verkar det vara hur vackert som helst! Och vilken mysig lägenhet ni bodde i!
    Vädermässigt behöver vi inte svettas i +39 grader här hemma. . . .i morse hade vi +12!!!
    Ha det så bra!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Grattis än en gång!
    Och välkommen hem!
    Vilken underbar semester ni fick! Det var du väl värd!
    Två av mina tre barn har varit i Kroatien och de var jättenöjda. Det hörs som även ni känner er nöjda också!
    Nu visste jag ju att du skulle få resa men jag har varit nyfiken på bilderna och hur ni hade haft det.
    Vi är ju som du vet födda samma år och samma dag så även här har det varit firande. Men på hemmaplan och med släkt och vänner.
    Det blev en toppenfin helg som sent ska glömmas, men nu får det bli väldigt enkla födelsedagar några år framöver!
    Idag har vi haft kring 19 grader och sol, ska visst bli ungefär lika i morgon. Det är lämplig temperatur för mig! Gillar inte när det blir för varmt, så förra sommaren gick vår AC nästan varenda dag! Nu däremot har den inte blivit startad en endaste gång!

    Jobba inte på för hårt när du nu kommit hem utan njut lite också av den svenska sommaren och alla fina minnen från resan.
    Var rädd pm dig fina Birgitta!
    Kram /Maria

    SvaraRadera
  3. Vilken fantastisk resa och bästa födelsedagspresent! Om jag skulle resa någonstans så står Kroatien på tur. Och nu mer ändå efter ditt fina inlägg! Underbar Hortensia. De orange trattformade blommorna vet jag inte vilka de är.

    Önskar dig en skön semester här hemma också.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  4. Vilken underbar resa! Dit skulle jag också vilja åka.../Lilla gummann

    SvaraRadera
  5. Så härligt det låter och grattis i efterskott till dig! Är ett tag sedan jag firade jämnt men vi har som mål att ta med barnbarnen ut och detta verkar verkligen vara ett bra resmål.
    Spännande blir det även att få följa er sovrumsresa:)
    Skorpan

    SvaraRadera