söndag 7 juli 2019

Sovrumsrenovering

Slut på latmaskdagar!
Renovera sovrumsprojekt är påbörjat. Något vi tänkt på, ånkat oss över och inte riktigt orkat ta tag i, men nu så, nu är vi igång!
Tror aldrig att jag har visat några bilder från vårt sovrum. Det har liksom inte känts så värt att visa. Lite som "rummet vi helst ville glömma bort" där det mesta varit ett provisorium under många år.
Alldeles för lite förvaring!
De där garderoberna under snedtaget är inbyggda utan värme och ventilation. Under höst och vinter kan man inte ha dörrarna stängda, det börjar lukta gammalt unket trä om allt, och det silar igenom sågspån från takbrädorna som lägger sig som ett eländigt lager över allt.

Istället för att ha kläderna i nämnda garderober löste vi klädförvaringen så här med en stång och fästen från Jula.
Det har funkat bra, men jag är inget fan av öppen förvaring, det blir ju så himla dammigt!
I ena hörnet står gamla pardörrar från vår Dalagård och väntar för jag har hela tiden haft en idé om hur vi skulle kunna använda dem.
Ni ska få se framöver :-)
Det var lite som att "plötsligt händer det" i torsdags och vi bara satte fart.
Slutpratat, slutånkat. Nu kör vi!

Jag röjde vår lilla friggebod för att få plats med saker från gästrummet eftersom gästrummet nu får agera sovrum.
Trångt?......Jaaaaa!!!
Gästrummet är det sista rummet vi har kvar att renovera efter sovrummet......och när vi flyttar ut härifrån kommer det att vara nästan tomt så kanske vi orkar ta de här sista projekten efter varandra. Jag hoppas det!

Jag har ganska bra koll på vart saker och ting finns.....än så länge i alla fall :-)
Även om jag är ganska bra på att organisera, är det inte lätt att organisera smart när ett litet rum och en pyttehall ska härbärgera saker från två rum.....och en hall!
Här blev det i alla fall tomt......
......och plötsligt kändes vårt lilla sovrum väldigt stort :-)
Jag har alltid tyckt att det har känts så mysigt att ha sängen i den här nischen mellan garderoberna och maken och jag har haft våra diskussioner om garderoberna ska få vara kvar, eller inte.
Jag har sagt att de ska vara kvar, medan maken tyckte de skulle bort. De inte är funktionella och han vill ha ett nattduksbord att lägga bok och glasögon på istället för att allt alltid ska ligga på golvet.
 Vem vann tror ni?
Ja, inte var det jag :-)

Här, på den vägg där kläderna hängde på sin stång förut, ska det bli helt annorlunda.....
.......för bakom väggen finns en outnyttjad kattvind som hade sin ingång från den övre hallen som nu är belamrad med saker från diverse rum. Den blev igenbommad då, men kolla vad som hände då maken körde motorsågen så avgasdimmorna stod täta medan yngsta sonen (som älskar att riva saker) gick bananas med stora kofoten
En liten öppning blev till slut en stor öppning!
Jag stod på baksidan av huset och lastade släpkärran full med allt som kom singlande ut genom fönstret. Det var tapetrester, lumppapp, maaaaassor av tretexbitar, brädor av alla dimensioner och garderobsdörrar.
Hela rummet blev strippat in på bara grundträet och det känns så skönt att få bort allt gammalt material för det har inte varit så fräsch doft i vårt sovrum.

Rivningen blev klar på en dag så idag har maken och jag varit till Västerås och lastat av allt bråte från släpkärran och fyllt den igen med nytt material......och så har vi tittat på golv och tapeter.
Jag brukar alltid ha en klar bild framför mig på hur slutresultatet ska bli i våra renoveringar med materialval och färger innan vi påbörjar något, men den här gången har det varit lite mer trevande.

I de gamla tapetlagren tittade den här tapeten, med sin bård, fram. 
Det är den äldsta ursprungstapeten i grått och svart och vårt hus är byggt 1929.
Efter den blev rummet tapetserat med den här tapeten och den är så fin!
Om jag hade kunnat hitta en likadan skulle jag bums ha köpt den och återställt rummet som det en gång har varit. Nu har jag inte hittat en likadan, men det finns en liknande i Borås tapeters kollektion Anno som jag fallit för.
Nu gäller det bara att få den där slutmålsbilden att klarna, men tiden finns för det kommer att ta ett tag att bygga upp det här rummet och vi har tänkt ha semester också, inte bara slita.
Den läxan lärde vi oss förra sommaren då vi höll på att köra slut på oss själva med byte av fasaden på huset i 30 graders värme.
Inte ett sånt tempo en sommar till!

Allt gott till er alla!
Kram
Birgitta




5 kommentarer:

  1. Så roligt att få sätta tänderna i en sovrumsrenovering! Jag är säker på att det blir jättefint! Men ta det i lagom takt, regndagar är bra renoveringsdagar. Men jag veeet... när man väl börjar blir man så ivrig!

    Lycka till!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Ska bli kul att få följa sovrumsrenoveringen. . . och vilken fin tapet som döljde sig därunder! Kul att du kunde hitta en snarlik! Men ta det lite easy denna sommar!!! :-)
    Ha en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Det kommer att bli jättefint! Mycket jobb men det är det nog värt :)
    Ska bli kul att se det färdiga resultatet sen...
    Jamen fredag igen, hur fort går inte veckorna??
    Kram från Titti på ön

    SvaraRadera
  4. Spännande att följa er senaste renovering! Men det låter bra att ni inte ägnar hela sommaren till renoveringen utan också ta lite semester. Det behöver ni!
    Ha en fortsatt fin sommar!
    Kram från Maria

    SvaraRadera
  5. Men vad duktiga ni är!!! Det är ju roligt att göra om och det piggar ju verkligen upp om man får riva en vägg och gå loss med motorsågen. Lycka till!!!

    SvaraRadera