måndag 23 september 2024

Skördefest på Åland

 

Vi har varit en sväng till Åland och haft 4 helt underbara dagar där tillsammans med min kusin och hennes man.

De åkte från Åbo i Finland och vi från Stockholm. Båtarna kommer in tätt efter varandra till Mariehamn så vi sammanstrålade i hamnen för vidare färd mot Geta i norr.

Huset vi hyrde ligger precis vid havet med egen motorbåt så männen kunde fiska både förmiddag och kväll medan kusinen och jag gick promenader eller satt i solen och pratade ikapp året som gått


När vi bokade vår resa visste vi inte att det var skördefest på Åland 20-22/9, men det var ju bara roligt att det var det!



Det finns många äppelodlare på Åland med egna musterier och det görs lokala delikatesser av äpplen, men också av havtorn. Honung finns med många olika smaksättningar, det görs ljus, tvål och hudprodukter med bivax och från egen köttproduktion finns Åländskt kött och korv.

Mycket på Åland känns så där genuint hantverksmässigt så det var en fröjd att botanisera bland alla utställare på skördefesten! Men vi var också till ett så fint nostalgimuseum. På liten yta fanns det så många fina bilar, motorcyklar, vanliga cyklar, skyltar och gamla saker. Älskar verkligen såna miljöer och kan titta länge på alla detaljer :-)







Är man på Åland kan man också äta Ålandspannkaka med krikonsylt och snömos.....så det gjorde vi

Vi åt också abborre någon måltid varje dag för fisket var väldigt bra och männen duktiga på att filea de där stora feta abborrarna så knappt ett enda ben fanns kvar. 
Så goda att röka i den portabla rök kusinen och hennes man hade med sig, eller så lindade vi in fileerna i folie med smaskiga tillbehör och la på grillen

Igår sa vi hejdå till Åland och återvände hem. 
Absolut inget fel på vare sig sängar, boendekvalité eller sällskap där på Åland, men det var väldigt skönt att krypa ner i sin egen säng och jag har sovit som en stock i natt :-)

En dags vila i dag, sen får vi se vad vi ska hitta på under veckan.

Önskar dig fina septemberdagar!
Kramar
Birgitta
 










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar