fredag 10 maj 2024

Tulpaner, pärlhyacinter och växtstöd

 Vilken underbar tid det är nu!

Tycker det har varit en kall vår hittills och trädgårdens lökväxter har varit tröga med att börja blomma.....men nu börjar färgklickarna poppa upp och jag blir glad ända in i själen :-)

Här är tulpanerna som funnits i vår trädgård sen minst 40 år tillbaka. De är stoooora, gula med röda strimmor, ca 50cm höga och jag hade svårt att förlika mig med dem i början när vi flyttade hit just för deras dominerande storlek och gul/röda färg. 

Då ville jag ha en trädgård med enbart rosa, vita och blå/lila blommor, men när det senare också här och var dök upp små söta plantor av vallmo i gult och orange.....och ännu senare höstöga i dominerande gult och gul ölandstok gav jag upp och låter numera det gula samsas med rosa, vitt och blått. Huvudsaken är att växterna trivs och blommar......som pärlhyacinterna nedanför flammentanz rosen! 
Jag började gräva ner lökarna från krukor jag köpt och haft inne under tidig vår och nu är det väääääldigt blått utanför det lilla uthuset :-)

Och så måste jag visa er ett, som jag tycker, väldigt snyggt växtstöd!
Vår kärleksört får så stora blomklasar så stjälkarna lägger sig vid regn och blåst på sensommaren. Förra året kom jag på ett prisvärt sätt att göra växtstöd till dem.

Vi köpte armeringsjärnsnät som maken kapade och jag böjde till ringar. Nätet kapades så övre delen blev hel i kanten och den nedre delen fick delar som kunde stickas ner i jorden. 
Satte ihop skarven med metalltråd och vips hade kärleksörten ett jättebra stöd!

Tänkte att jag ska göra likadana, fast högre, stöd till pionerna i år.....om jag orkar och hinner.

Just nu är Dalagården prio ett, sen kommer verandan här hemma och där emellan hjälper jag min vän i Fjärdhundra som är på god väg att bli färdig för öppnandet av sin loppis/second hand. 
Det kommer att bli massor av saker till försäljning där och jag önskar att jag bodde lite närmare så jag kunde vara där lite mer, men nu får det bli som det blir den här sommaren.....en dag i taget.....

Kram och ha en riktigt mysig fredag!
Birgitta 



2 kommentarer:

  1. Jag var som du förr. Inget gult, tack! Nu är jag inte alls så nogräknad längre utan tycket om lite blandad färgskala... i trädgården alltså. Smart snyggt växtstöd som smälter in i rabatterna. Underbara tulpaner.
    Önskar er fina dagar på nya verandan.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tulpanerna är nu helt utslagna. Dominerande i sin storlek och färg, men väldigt vackra :-) Den stora rabatten vi har utanför den nya verandan är som finast nu med allt som blommar. Bara att njuta!
      Ha det så jättebra Eva-Mari! Kram
      Birgitta

      Radera