lördag 5 augusti 2023

Verandatak målas

 Nu går det inte längre att vänta på inspiration för veranda fixande. Istället måste vi utnyttja varje dag då inte regnet ligger hotande över oss. För regnat, det har det gjort med råge!

Växterna som stått ute fick komma in under tak igår för jorden är så blöt så jag är rädd att de snart ruttnar. Olivträdets hink var bräddfull med vatten trots att det finns avrinning i botten!

Maken har borrat hål och satt in ledbelysning i innertaket så vi kunde sätta dit de sista spåntbrädorna och börja måla. Ett lager grundning igår och ett lager täckmålning idag. Tänk om det kunde låta bli att regna imorgon så det blev klart, men enligt väderappen ser det inte så positivt ut på den fronten :-/
Det går ju att måla under tak ändå, men det blir väldigt fuktigt när det regnar mycket och när det gäller akrylatfärg är jag noga med att det ska vara helt torrt mellan alla färglager.

Ska ta en kvällsbild då det lyser både i tak och i trädäck. Efter att ha haft i princip kolmörkt utanför dörren i 10 år känns det såååå roligt att ha belysning. Det gör så stor skillnad!

Plåtslagaren har inte dykt upp än, men det är ingen brådska med den delen.
Nästa moment blir att regla upp för en inbyggd hörndel på höger sida

En del har tyckt att vi ska ha verandan öppen, men det var aldrig tanken när vi ritade upp den. Något som alltid irriterat mig under sommaren är att alla dynor, kuddar och filtar till utemöblerna hamnar på hallbänken. Inte kul att mötas av det det första man gör när man kommer in till oss.
Så, jag vill ha en rejäl platsbyggd förvaring där allt sånt kan stoppas ner.....och jag vill INTE ha en sån där stor gråsvart plastlåda! De är säkert praktiska.....men snygga....NÄÄÄÄ!

Den inbyggda delen är dessutom ganska grund så när det regnar lite mer än att bara dugga blir det blött nästan ända in till väggen så jag kan bara tänka mig hur det kommer att bli när snöstormarna börjar vina. Vi kommer att få skotta oss ut från verandan!

Vår tanke är att vi ska bygga in den hörndel som nu ramas in av de vita stolparna och sätta in gamla vackra 6 glasade fönster och där innanför kommer den platsbyggda förvaringen att vara. Förhoppningsvis får vi också plats med en varsin skön konstrottingfåtölj och ett litet bord lite på sidan om köksfönstret......och så vill jag ha tjocka sittkuddar så man kan slå sig ner var helst man behagar på trappan som går hela vägen runt hörnet.
Tror det kommer att bli jättebra när allt är på plats.

Men.....vi har en hel del kvar att göra innan det blir något piffande och puffande. Vi får helt enkelt pinna på mellan regnskurarna....

Här skiner solen just nu från klarblå himmel och det är en jättefin lördagkväll. Bäst att ta tillvara på det fina vädret så länge det varar :-)

KRAM
Birgitta



4 kommentarer:

  1. Det bästa när man renoverar är om man skyndar långsamt. Då hinner man tänka två gånger. Ni gör jobbet så grundligt och noggrant. Kommer bli så fint med fönster i hörndelen. Och det där med rätt förvaring är så tillfredsställande!
    Ha det gott.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänka två, tre och fyra gånger hinner vi ofta göra under våra projekt :-) Så har vi heller inte hittills ångrat något vi gjort under våra 10 år i det här huset. Det känns som om vi hela tiden börjat i rätt ände så slutresultatet blivit precis som vi tänkt......och jag tror att även det här projektet kommer att landa helt rätt :-)
      Kram till dig!
      Birgitta

      Radera
  2. Det kommer att bli kanon i hörndelen med gamla insatta fönster. . .och dessutom lite skyddat läge!
    Ja det gäller att passa på när det inte regnar. . .här har det skvätt mest hela dagen och ska tydligen fortsätta i morgon också!
    Ha en fin vecka!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tror också det kommer bli fint med en liten inbyggd hörndel!
      Verkar som om stormen Hans är på ingång. Väderappen säger upp till 18mm regn hos oss i Mälardalen och vindbyar på 18m/s i natt.
      Håller tummarna för att vårt stora gråpäronträd håller ihop. Grenarna är så tunga av alla päron som håller på att mogna och efter närmare 100 levnadsår är den lite skör på sina ställen. Förhoppningsvis gallrar regn och blåst bara ur en massa kart vilket vore ett plus :-)
      Kram till dig!
      Birgitta

      Radera