måndag 15 november 2021

Braskamin

Burrrrr.....det är novembergrått och ruggigt!

 Så himla glad att vi har vår braskamin som jag ritade och maken byggde så vi kan mysa med värmande brasa och levande ljus.
Vi har effektiv bergvärme i vårt hus, men det är inte mycket som slår en värmande brasa dagar då det råkalla hotar att krypa in i märg och ben!

Det fanns två kakelugnar, och en vedspis, i vårt hus när det byggdes 1929, men på 1960 talet revs allt det ut och ersattes av vattenburen elvärme och elspis. De stora gjutna grundplattorna, och trägolven, gömdes under masonit och moderna plastmattor......som vi i vår tur rev ut.

 Den nya braskaminen murades upp där den gamla kakelugnen stått och det kändes helt rätt för vårt vardagsrum. Tänk ändå hur det kan gå runt med modernisering och återställande :-)

Nu fixar maken mat till hundarna och jag ska packa på mig varma kläder för en kvällspromenix med dem. Blir mysigt att komma hem till brasvärmen igen efter det!

KRAM
Birgitta



 


2 kommentarer:

  1. Ja tänk så många vackra hus & hem som revs på 60-talet. . . idag är det svårt att förstå det! Men kul att man kan återställa en del! Såå mysigt att tända i sin egen designade braskamin!!!
    Ha fina dagar och njut framför brasan! :-)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. I vårt förra hus byggt 1974 var det så kallt på vintern så både element, luftvärmepump och braskamin gick varma och jag frös ändå. När vi skulle börja titta efter nytt boende var det ett krav från min sida att det skulle vara ett varmt hus. Jag var trött på att frysa! Vårt nuvarande hus är verkligen varmt, men att kunna tända en brasa när det är lite kulet var något vi saknade så braskaminen är något som ger guldkant på tillvaron :-)
      Solen skiner hos oss. Hoppas den gör det hos dig också! Kramar
      Birgitta

      Radera