torsdag 23 september 2021

Squash

 Hade tänkt visa er det färdiga resultatet med luckorna jag visade i förra inlägget, men vi hade inte sån tur att allt gick som smort med att få dem på plats. Får ta det vid ett senare tillfälle. 

Idag bjuder jag istället på squash :-)

I våras grävde jag upp skott av jordgubbar som jag sålde på byloppiset vi hade här i Strömsholm. Det blev några plantor kvar och i en av de krukorna började det växa upp några andra blad som såg ut som gurka, pumpa eller squash. Det lilla skottet med två små blad fick en egen lite större kruka och plantan växte tills jag kunde stoppa ner den i jorden i odlingsdelen i vår trädgård. Då fullkomligt exploderade den i växtkraft och visade sig vara en gulgrön squash, en sort som jag aldrig haft förut så jag har ingen aning om varifrån det fröet har kommit.

Tittade till de små squashen som utvecklades från stora gula blommor, men sedan glömde jag bort dem och när jag tittade nästa gång var de helt enorma. De här tre täcker större delen av vår spishäll!

Den enda plantan har formligen spottat fram nya squash. Jag har gett bort av dem, vi har ätit squash på längden och tvären, har bjudit våra söner på mat baserad på squash, bakat på den och ätit den färsk. Tur att vi gillar squash .-) Idag blev det squash i ugn efter principen "vi tar vad vi har hemma".

Vi delade en squash på längden, gröpte ur den, puttrade ur vätskan ur köttet, tillsatte viltfärs, vitlök, krossade tomater, chiliflakes, salt och peppar och fyllde de urgröpta skalhalvorna med röran. Toppade med riven ost och in i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Så gott och det går lika lätt att göra helt vegetariska alternativ, bara låta fantasin flöda.

Vi använde en enda jättesquash där två halvor fyllde en plåt och har mat för 3 dagar för två personer :-)
KRAM
Birgitta




2 kommentarer:

  1. Minns hur de formligen tog över komposten i min gamla trädgård. Hela hösten åt vi squash på längden och tvären och hjälp vad jag var trött på dem till slut. Har närapå blivit "allergisk"!

    Önskar dig en fin och solig helg.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man fått avsmak för squash har man definitivt ätit för mycket av den :-D Vi är inte där än, men jag noterar tacksamt att jag nu hinner plocka av dem innan de blivit så där enormt stora som i början. De växer lite långsammare nu :-) Här skiner solen från klarblå himmel och det sägs att det ska bli en fin helg så jag önskar också dig härligt vackra höstdagar! Kram
      Birgitta

      Radera