söndag 2 juni 2019

Växthus

Tror inte jag någonsin varit så sen med att fixa växthus och odlingsbäddar, men idag har jag i alla fall börjat. Bättre sent än aldrig :-)
Det har varit jobb, helgkurs, födelsedagar och Stockholmsresa och emellanåt har jag varit sååååå trött. Majmånad sa bara "POFF" så var den borta och nu är det redan juni!
Nåja, det blir som det blir. Vi odlar ju inte för att det är nödvändigt utan för att det är roligt. Det SKA vara roligt!
Jag har ju inga fasta bäddar i växthuset utan sätter ner säckar med jord i gamla vedlårar, baljor och zinkhinkar. På det sättet kan jag ändra om efter lust och behov.
Först måste man städa!
Ut med allt som förvarats där under vintern.
 Göra rent......och så in med allt igen.....fast nu med lite mer tanke på vad som ska odlas, i vad de olika grödorna ska få växa och vart de ska stå.
Det enda jag aldrig tar ut är den gamla mangeln, den är verkligen JÄTTETUNG!
Förra året lyckades jag lära mig att tukta vinrankan hårt och den fick MASSOR av druvor samtidigt som jag faktiskt också kunde stå och gå obehindrat i växthuset. 
Tidigare år har jag fått åla mig fram i den innersta delen för att jag lät alla skott från vinrankan härja fritt, men nu har jag tuffat till mig och säger åt vinrankan att det är för dens eget bästa (fast det är nog mest för mitt bästa) :-)

I den stora vedlåren ska busktomaterna stå. I zinkbaljan får salladen växa och så blir det hinkar med ruccola, kryddor och en och annan blommande växt som jag aldrig kan låta bli att köpa :-)
I trätunnan finns en plasttunna som fylls med vatten. Enkelt att skopa upp perfekt tempererat vatten......och så bidrar det med fukt till växthuset.
Vårt växthus är ju inte så stort, lite drygt 8 kvm, och det blir lätt knökafullt.
Allt är ju så litet och beskedligt i början.....men med bra växtkraft blir det snart en hel djungel!
Jag FÖRSÖKER sålla och bara peta ner det jag verkligen vet får plats, men det är lättare sagt än gjort!
Jordsäckar har jag, tomatplantor och gul paprika också. Kryddor brukar jag köpa när jag handlar mat. De där små krukorna med basilika, timjan, koriander och annat blir lätt till stora plantor att plocka av när de får utrymme att växa. 
Måste inventera fröförrådet, men sen är det bara att sätta igång och förse växthuset med grönska och blomsterprakt. ÄNTLIGEN!

Kram
Birgitta


4 kommentarer:

  1. Kan lätt se den magnifika mangeln inklädd med grönska! Jag hoppas att du har en skön stol att sitta i därinne också!

    Sköna dagar önskar jag dig!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Hoppas du visar längre fram hur vinrankan snirklar runt i ditt fina växthus och runt den gamla mangeln! Tänk att få plocka egna vindruvor! Mums!
    Men glöm inte några stolar o en litet runt bord. . . för sköna fikastunder! :-)
    Ha en fin vecka!
    KRAM

    SvaraRadera
  3. Åh så mysigt med växthus jag önskar att jag kunde skaffa mej ett. Ha en fin dag kram Nina

    SvaraRadera
  4. Så vacker gammal mangel du har. Den kommer att göra sig fint kanske med blommor omkring. Bra att ha eget växthus och kunna skörda lite av sina eget odlade grönsaker och örter.
    Önskar dig en fin fredag och helg !

    SvaraRadera