onsdag 29 augusti 2018

Vitt

Jag gjorde tidigare ett inlägg om blått, en färg som just nu tilltalar mig väldigt mycket, och fick då en del reflektioner när det gäller vitt.
Jag minns så väl när det vita slog igenom med full kraft och jag tyckte det var så vackert med de rena hem som visades upp i alla magasin om heminredning.
Jag läste, blev påverkad och målade bort all gulnad furu från vårt dåvarande hus byggt i mitten på -70 talet.....och jag valde vitt :-)
Fast jag kom till en gräns då det kändes nog med vitt så de nylagda golven valdes i mörkbetsad ek och de vita väggarna i köket kompletterades med en tapet med grå/svarta blomrankor.
Till det förde jag in naturens element som rostigt järn, naturellt trä, grönskande krukväxter.....och även svartmålade möbler.
De naturella färgerna hade också i perioder sällskap av dämpat gult, mjukt grönt, milt rosa, smutsigt lila......det har alltid funnits någon färg jag dragits till.
Tänk när jag skulle köpa ny bil och bara inte kunde stå emot en knallgul Hyundai accent med tuff vinge där bak. Oj, oj.....då lämnade jag verkligen min egen comfort zone, men så glad jag var över den bilen de år jag hade den!!

Jag gillar vitt och tycker det är så snyggt när andra konsekvent kan hålla sig till den färgskalan med inblandning av lite crème, beige och natur element som gammalt läder och trä i naturella färger.....men jag klarar inte av att hålla det så själv.
Så här står det om färgen vit i mitt färgkompendium:

Vitt är alla färgers moder, fullkomligheten som innehåller allt.
Vitt är ljuset som bryts genom prismat till alla de olika färgerna i spektrat.
Färgen förmedlar en känsla av renhet och oskuld. Den symboliserar någonting perfekt och puritanskt som är lite ouppnåeligt. 
Om man använder mycket vitt stärker det just känslan av renhet och lätthet.
Man skulle kunna se vitt som en expanderande kraft som strålar ut ifrån ett centrum.
Med vita kläder är man väldigt öppen.

Vitt kan också vara lite kallt. Det vita, orörda, perfekta kan skapa en känsla av något som kan vara svårt att leva upp till.
Även om vitt innehåller alla färger kan vi inte använda den för att hjälpa upp de energier vi saknar. Då behöver vi använda de enskilda uppbrutna färgfrekvenserna vi har behov av.
Bilderna är från tiden då jag drev min egen "Butik Vitt och Brett" där jag använde all min kreativitet till att skapa nya saker av gammalt material, som bollen gjord av strimlat t-shirts tyg dekorerad med fjärilar från en gardinbård. 
Bollen placerades i en rostig spiral från en gammal madrass och så en egen liten tag av rostig plåt och zink.
Det rena vita möter naturens element av brunt :-)

Ha en fin onsdag kväll!
Kram
Birgitta

4 kommentarer:

 1. Den röda tråden är alltjämt vit hemma hos mig. . med accenter av brunt, beige o creme! Jag har haft så i flera år nu sedan jag gick över till Shabby Chic! Men ibland kan man ta in en färg. . .vilket jag snart tröttnar på och städar bort. . .så jag fortsätter med färgen vit!!! :-)
  Vad spännande med egen butik. . . det hade verkligen varit kul att se. . men förstår att den inte finns kvar längre!
  Ha en fortsatt fin dag!
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Butik Vitt och Brett drev jag under åren 2012-2015 och det var egentligen på grund av det som jag började blogga. Tänkte att bloggen skulle bli en reklampelare till mitt företagande, men så blev det aldrig för jag använde Facebook mer än bloggen så det här forumet blev mer en dagboksform där bloggen blev en del av mitt liv snarar än att bloggen handlade om mitt företagande.
   Jag tröttnar också fort på färger därför tillsätter jag dem oftast i sånt som är lätt att byta ut. Grunden håller jag neutral så att färger kan komma och gå utan att vi behöver måla om eller tapetsera om i vårt hus när färgerna känns helt fel. Lättare att skicka iväg kuddar och plädar än slipa tapetskarvar och ta fram målarpensel om och om igen :-)
   Helg igen!.....önskar dig härliga dagar!
   Kram
   Birgitta

   Radera
 2. Jag har redan från det jag inredde mitt första hem haft övervägande vita möbler och ljus inredning. Nja, ett tag under 70-talet var det faktiskt mycket brunt, grönt och orange! Men det var en övergående fas. Jag är en människa som trivs bäst med vitt, sand, grått och brunt, jordfärger alltså. Och så är jag tokig i kottar, grenar, stenar och annat plock från naturen. Jag är en människa som aldrig kommer tomhänt från skogspromenaden... och då menar jag inte det ätbara! Köpte en gång en jättesnygg turkos rya som jag försökte tycka om men den lämnade jag tillbaka till förmån för en linnefärgad... och jag kunde andas igen. Det är viktigare än vi tror att ha färger som ger oss balans. Jag vill ha vila i mitt hem. Jag tycker du har det vackert runt dig!

  Trevlig helg.
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för orden att jag "har det vackert runt mig"! En så fin beskrivning!
   Jag söker alltid en harmoni och den grundar sig oftast i en neutral bas med tillskott av färg. Det kan vara så snyggt med starka accenter hos andra, men om jag väljer färg är det alltid en dov nyans när det gäller inredning hos oss. Fortfarande dominerar det lite smutsrosa, men jag dras också mycket åt det grågröna och gråblå just nu. Det innebär inte nödvändigtvis att jag behöver omge mig med de färgerna, men tittar jag på inredning är det alltid saker i de färgerna jag ser först :-)
   Vi var till min mamma förra helgen och jag plockade då ett stort fång med torkade lärkkvistar som mammas grannes lärkträd spridit över tomtgränsen.....älskar lärkkvistar! Precis som du kan jag plocka kastanjer, kottar, vackra grenar, blåbärsris eller annat då jag är ute och promenerar. Kan bli helt hänförd över en liten tuva med lingonris bredvid en gammal grånad stubbe full med grågrön lav......det är liksom en del av något som är helt perfekt skapad av en naturlig hand :-D
   Kram till dig!
   Birgitta

   Radera