lördag 1 september 2018

Mackmyra whisky by

Den här sommaren var det många saker vi behövde fixa med, men också en hel del vi ville uppleva.
Ni har ju fått följa med till både Julita gård, Hansjö lanthandel och Elins bakgård och nu tänkte jag ta med er på en liten kunskapsresa när det gäller whisky :-)
Vet ni att det tillverkas god whisky i Sverige?.....ja, god om det är så att man gillar whisky förstås för det är onekligen en väldigt speciell smak på den drycken!

Vår yngsta son har utvecklat ett intresse för den här ädla drycken så när han fyllde 27 år i juni fick han en flaska whisky från Mackmyra och också en guidad tur på deras destilleri utanför Gävle.
Jag gillar sånt här och det mesta är intressant om man har en bra guide som kan berätta på ett medryckande sätt och det hade vi absolut då vi åkte till Mackmyra whisky by tillsammans med vår son.
Som ni ser är det inget gammalt anrikt destilleri, grundat 1999, men det var intressant att höra hur allt startade och se hur det byggts upp en industri runt det här med att skapa whisky.....för ett skapande är det definitivt!
En sån här liten tunna skulle jag lätt ha kunnat ta med mig hem! Synd att de sågar upp de gamla tunnorna och använder dem till rökspån istället för att sälja dem.
De tillverkar 3 olika typer av whisky från en mildare sort till en riktigt rökig.
Jag är ingen stor whisky kännare, men har fascinerats av just Mackmyras lite dyrare sortiment med ett djup i smakerna som förändras under tiden man dricker den.
Sen visste inte jag att whisky från början är en helt klar vätska som smakar ungefär som vilken sprit som helst. Det är lagringen i tunnorna som gör att det blir whisky.

Det var inte så många ställen man fick fota på, men när guiden sa att det var tillåtet att fota gick blixtarna varma i den nästan 20 personer stora grupp som var där samtidigt som vi.
Jag väntade hela tiden tills de andra gått vidare för att få bilder utan en massa folk och fick sedan ila efter i full fart för att inte missa nästa information :-)

Nu tänkte inte jag mata er med en massa teknisk information utan mer bjuda på bilder och känsla....men allt började med de här behållarna tillverkade helt i koppar......
......som snart byttes ut till de här i modell "ännu större". Visst är de häftiga?! 
Vi fick följa kornets väg från bondens åker till färdig dryck och destilleriet är byggt på höjden. Tillverkningen sker med hjälp av naturligt fall där bara själva kornet transporteras upp till destilleriets högsta punkt, sen processas det neråt för minsta möjliga miljöpåverkan. 
Här kan man adoptera whisky, eller köpa en egen liten tunna och själv välja vilka smaker man vill ha. Inte billigt, men en kul grej om man går ihop flera stycken och delar på kostnaden.

Turen vi gick varade en och en halv timme som gick väldigt fort! Jag lärde mig mycket som jag inte tidigare visste och det skulle ha varit roligt att också ha varit med på den whiskyprovning som var efter den guidade turen. 
Vi åkte hem samma dag och någon var tvungen att köra så vi sparar det till ett annat år.....eller så planerar vi en resa till Skottland för att där få uppleva ett riktigt anrikt gammalt destilleri. Det skulle vara häftigt!
Första september idag.
Önskar er alla en härlig hösthelg!

Kram
Birgitta

2 kommentarer:

  1. Kul att se hur whisky tillverkas. . . men ingen favoritdryck för mig! Kan få i mig en irish coffee men då är den ju utblandad med både grädde o råsocker" :-)
    Ja tänk att vi nu har gått in i september månad som ska var en höstmånad. . .men fortfarande med sommarvärme +22 grader här! När ska den här lååånga sommaren egentligen ta slut? Jag börjar faktiskt tröttna lite nu och längtar till mina höstkläder! :-)
    Ha en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan smutta på en liten skvimp whisky då och då och med sonens intresse har jag upptäckt en annan bredd av drycken än bara de vanligaste sorterna. Irish Coffee har jag druckit en gång och fick då sitta på toa pga kaffet. Whisky går bra, men kaffe vill min mage inte ha :-)
      Nej, inte känns det som höst än även om kvällarna blir mörkare. Jag får fortsätta vattna i växthus och grönsaksbäddar och även om jag numera skippar de tunnaste sommarklänningarna är det ändå inte läge för några varmare höstkläder. Fast den tiden kommer, och sen dröjer det nog inte allt för många månader innan man längtar efter vår igen :-D
      Allt gott till dig!
      Kram
      Birgitta

      Radera