tisdag 14 augusti 2018

Gråpäronträd

Vi har ett gigantiskt träd som stått på vår tomt nästan lika länge som huset har gjort.....alltså snart 90 år. 
Det är vårt vårdträd som ger välbehövlig skugga i trädgården och maken brukar sitta under kronans svalkande skugga när sommardagarna blir för heta.
Det brukar bära bra med frukt. Så pass mycket att man varje år blir less både på att äta den mogna frukten och på att kratta upp alla ruttna päron från gräsmattan, men i år är det verkligen EXTREMT mycket päron!!!
Jag har fasat lite för när alla dessa päron ska börja trilla ner för det finns inte en chans i världen att vi ska kunna ta tillvara ens på en bråkdel av allt den bär!
Enligt mitt tycke är gråpäron helt oätliga när de är hårda......och när de har mognat får man äta och ge bort för brinnande livet för de blir ganska snart mjöliga och alldeles bruna i mitten och då är de också helt oätliga.
I slutet av förra veckan blåste det en hel del hos oss medan regnet vräkte ner och dagen efter när jag stod i köket och lagade mat hördes det ett enormt BRAAAAK och en dov duns när en stor gren från trädet dansade i backen.
Grenen slog sönder halva plymspirean som står i kanten av en rabatt, men annars la den sig prydligt på grusgång och gräsmatta.
Nu är trädet betydligt luftigare på den vänstra  sidan, men väldigt tungt på den högra så vi blir nog tvungna att ta fram motorsågen och ta bort en stor gren även på den högra sidan så trädet blir symmetriskt igen.
Lite gallrade då väder och vind bland grenar och päron men jag är glad att trädet klarade sig så bra ändå......och ett och annat päron finns det ju fortfarande kvar att både äta av och kratta upp från gräsmattan :-)

Kram
Birgitta


2 kommentarer:

 1. WOW vilket träd!!
  Här uppe där jag bor vet jag inte av ett enda päronträd...hade jag bott närmre hade jag nog tiggt åt mig några av dig:)
  Skorpan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det ett stort päron träd :-) och då har vi ändå tagit ner det nästan en tredjedel på höjden för snart 3 år sedan. Jag har en bror som bor i Arvidsjaur och han har konstaterat att det finns mycket mer ätbart i vår trädgård än i hans. Barnen stod en sommar i hallonbuskarna och proppade munnarna fulla och undrade varför inte de hade såna hallon hemma.....och päron har de inte heller.
   Om du bodde närmare Skorpan skulle jag gladeligen bett dig komma hit och plocka päron varenda dag då de är mogna.....och mogna är de snart. Jag går ogärna under trädet nu för även om päronen inte är så stora så känns det när man får dem i skallen från den högsta höjden :-D
   Kram!
   Birgitta

   Radera