tisdag 7 augusti 2018

Pumpa

Jag tänkte berätta för er om vår resa till Dalarna.....men måste bara sticka emellan med några bilder på de monster vi har i vår odlingsdel!
Har ni odlat pumpa någon gång?
Då vet ni att pumpa plantor växer så det knakar och de skickar iväg starka trådar som greppar tag i allt som kommer i dess väg....nästan så man kliver försiktigt över dem för att inte själv bli insnärjd i de där tentaklerna.....och de har ENORMA blad.....som paraplyer.....minst!
I våras tackade jag ja till några söta små pumpa plantor från vänner, grävde ner dem i kanten av en stor odlingslåda och där höll de sig snällt ett tag.....men så formligen exploderade de och började ringla sig iväg över både märgärtor, blomsterböna, blåklint och vinbärsbuskar.
Jag fick leda ut dem utanför odlingslådan och har nu varit tvungen att toppa dem för att de inte ska fortsätta ut på gräsmattan!
Varje dag får jag rycka bort de starka trådarna som hotar att strypa både blåklint och märgärt plantorna som står bredvid.....och lyfter man på bladen kan man hitta pumpor i alla möjliga olika former och färger....allt ifrån de där spräckliga på första bilden till ljust, ljust gröna alldeles knottriga päronformade saker.
Där växer nu också "halloween pumpor".
Än så länge är de ganska små och beskedliga, men de växer fort!
Tror att jag hoppar de där söta små pumpa plantorna till nästa år för de är inte så små och söta någon längre tid och vi har inte riktigt plats för sån här enorm växtglädje.
Visst är det roligt att se när grödor trivs och växer.....men JAG trivs bäst när saker och ting är så där lite lagom.....och det här är lite för mycket :-)

Ha en fin dag!
Kram
Birgitta

6 kommentarer:

 1. These are some great looking pumpkins! Congratulations on your garden, looks like it is turning out lovely. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day.
  World of Animals

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you "World of Animals"! My garden is my joy and it's so fun to see things growing and this pumpkins grows very well....maybe a bit to well :-)
   All the best to you!
   Birgitta

   Radera
 2. Har ingen erfarenhet av att odla pumpor. . . .men jösses såå stora du har fått och de verkar också vilja ta över din trädgård helt o hållet!!! :-) Konstigt att de växt så mycket med tanke på torkan vi haft! Men ni kanske har haft fler regnskurar än vi här nere!
  Ha en härlig dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har kommit ungefär en regnskur i månaden hos oss och vår brunn som brukar försörja trädgården med vatten sinade redan förra året så i år har vi spänt fast våra stora vattentunnor och alla hinkar och vattenkannor vi har på släpkärran och åkt ner till den närliggande kanalen och fyllt allt med vatten. Det fick vi hålla på med nästan varannan dag under juli då det var som hetast. Jag höll på att gå i däck på det där och har nog aldrig längtat så mycket efter regn som jag gjorde då!!!!
   Vi prioriterade att vattna alla grönsaksodlingarna och vissa grödor klarade sig bättre än andra.....tror att pumpa plantorna fick den optimala uppväxten :-)
   De stora bladen gömmer pumporna så jag såg dem inte förrän de blivit lite för stora. Prydnadspumporna tycker jag annars är finast då de är lite mindre än den största på första bilden.
   Kram till dig!
   Birgitta

   Radera
 3. Men oj vilken växtkraft!
  Jag minns att min pappa odlade pumpa en sommar då jag var barn. Minns att den växte jättemycket men kanske inte lika mycket som dina plantor.

  Ni har verkligen jobbat på bra med ert hus! Det har ju varit en tuff sommar när det gäller utearbete! Vi har inte riktigt kommit igång förrän nu, när det börjat bli liiite svalare.
  Nu hörs det ändå bli ännu nån grad svalare. Inte mig emot!

  Ha nu en riktigt fin och förhoppningsvis även ledig helg!
  Kram /Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maken och jag har varit ute på "roadtripp" några dagar. Bott på hotell och gjort allt annat än renoveringsarbete :-) Idag ska vi ha lite "egen tid" var och en på sitt håll och i morgon samlar vi hela familjen på lite mat hemma hos oss så vi gör lite av varje nu när husets fasad ÄNTLIGEN är klar!
   Idag är det lite svalare hos oss och jag säger som dig.....det känns bara skönt.
   Kram till dig!
   Birgitta

   Radera