söndag 24 juni 2018

Vackra Karlsborg

I år fyllde jag år på midsommarafton och hade bara en önskan inför min födelsedag.....att inte behöva stå vid spisen :-)
Jag fick min önskan uppfylld med råge! 

Eftersom äldste sonen bor och verkar i vackra Karlsborg bokade han bord på restaurang Idas brygga till vår familj på midsommarafton och gratis boende hade vi i hans charmiga lägenhet på Karlsborgs fästningsområde.
Så himla roligt att packa bilen och lämna renoveringar och allt här hemma!
Tänkte ta med er också på en tur innanför vallarna vid Karlsborgs fästning och vi kan väl börja vid spetsen av det tårtbitsformade området där man kan blicka ut över Vätterns djupa vatten.
Karlsborg har vatten på båda sidorna, Vättern på den ena och Bottensjön på den andra, och visste ni att Karlsborg en gång var vår reservhuvudstad dit kungen kunde flytta i händelse av hot?
Det var fint väder på midsommarafton, om än lite onödigt blåsigt, men på midsommardagen var det helt underbart! Som gjort för att ta apostlahästarna och knata omkring och njuta av både försommargrön natur......
.......och alla de här kullerstensbelagda gatorna. Inte så sköna att gå på kanske.......men sååååå charmiga :-)
Området är som en liten by i sig med både militära byggnader och hus som idag hyrs ut som privata bostäder.
Det finns inte så mycket att shoppa i centrum, men äta god glass kan man göra vid Bulta-Majas glasscafé, och det gjorde vi :-)
Har ni sett vilka fina fönster! Vill stoppa i fickan och ta med hem!!!! :-)
.......och titta på det här fina locket mitt bland kullerstenarna!
Vi passade också på att besöka det jättefina museet mitt i fästningen som berättar så mycket om vår militära historia. Vi har varit där förut, men det var ganska många år sedan nu och utställningarna förändras lite med tid.
Jag bara älskar såna här gamla miljöer med alla saker och allt man kan lära av det. Oavsett om man är intresserad av det militära eller inte så är det en upplevelse! 
Fästningskyrkan ligger längst upp i byggnaden och har en enorm ljuskrona gjord av 276 bajonetter. Pampigt är bara förnamnet! :-)
Så klart finns det mycket mer än det här att både se och uppleva i Karlsborg. Har ni inte varit där?......säger bara......åk dit!
Jag älskar alla såna här små samhällen och städer vi har i Sverige där vårt kulturarv finns bevarat och där historiens vingslag känns.
Att dessutom få dela såna här fina dagar med make och våra underbart fina söner är en gåva jag verkligen uppskattar. Kunde inte ha önskat mig något mer!
Verkar som om vädret ska stabilisera sig igen efter lite välbehövligt regnande så i morgon ska vi börja riva panelen på framsidan av vårt hus.
Känns faktiskt helt ok efter att ha varit ute på vift några dagar och tankat energi :-)

Kram
Birgitta

8 kommentarer:

 1. Grattis på födelsedagen! En helt fantastisk födelsedag må vi säga.
  Kulturtanten och Lilla gummann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Visst är det härligt att få sina önskningar uppfyllda <3
   Kram
   Birgitta

   Radera
 2. Låter som en födelsedag helt i min smak! Grattis!! och grattis till att ha förmånen att få fylla år på sommaren:) Vackra bilder du bjuder på, min "hemstad" är en fd militärstad så vi har även en del kulturarv från den epoken. Vi har tom en liten liten del i staden som heter Carlsborg...
  Ha det fortsatt gott!
  Skorpan

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag tänker efter har jag faktiskt ganska ofta önskat mig den här typen av födelsedagar just för att jag fyller år när sommaren är som vackrast. Det är något speciellt för mig att bara åka iväg helt kravlöst i vårt avlånga land och besöka ställen där man kan uppleva, kanske handla något och äta gott......och då är det just till såna små pärlor som Karlsborg jag dras till.
   Dags att fånga dagen! = sätta på arbetskläder och vara hantlangare till husfasads renovering :-)
   Solig kram
   Birgitta

   Radera
 3. Grattis i efterskott säger även jag! Kul att vi fyller år på samma dag!
  Det där med att fylla år på eller kring midsommarafton har sina sidor tycker jag...Många har så mycket annat för sig. När jag hade barnen små firade jag ofta helgen efter då fler var lediga. Då fyller min dotter år så vi slog ihop våra dagar. Praktiskt tycker jag.
  Nu när hon är vuxen känns det konstigt om vi firar ihop så det får bli midsommarhelgen men det blir ofta på söndagen. :-)
  Vilken härlig födelsedag du fick! Lät som en dag helt i min smak!
  Ha en bra fortsättning ditt nya år!
  Kram/ Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det kan vara lite knöligt med födelsedag precis mitt i midsommarhelgen och då har vi gjort som du......flyttat på själva firandet med släkt och vänner till en annan dag. Fast numera bryr jag mig inte så mycket om vare sig firande, eller vilken dag det i så fall skulle bli om det inte blir på den "rätta" dagen. Nu passade det så bra när ingen av sönerna hade planerat något annat (eller också valde de att inte boka upp något annat) vilket jag uppskattade jättemycket :-)
   Kram till dig!
   Birgitta

   Radera
 4. Stort *Grattis* i efterskott. . . .och vilken härlig födelsedag du fick. . .med härliga omgivningar och vackert väder. . .!!! Själv firade jag med vänner i Norrtälje trakten men det fick bli inomhus för regnet öste ned!!! Typiskt. . . dagen efter var det fint igen!!!
  Önskar dig nu en finfin sommar! :-)
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-) Ja, det såg ut som om Stockholmstrakten fick den mesta blötan. Bra för grödorna, mindre roligt för midsommarfirande människor :-) Nu har det varit fööööör varmt igen. Ser faktiskt fram emot nordanvindar och svalare väder som det verkar bli ett litet tag framöver. När det är gassande sol och +30 blir jag bara irriterad för att jag inte orkar göra det jag vill......är inte så tålmodig där :-D
   Sommarkram!
   Birgitta

   Radera