fredag 15 juni 2018

Fönster

Visst betyder väl ändå fönster väldigt mycket?!
Det finns så många vackra fönster och de vackraste gjordes nog för ganska länge sedan!

Vårt hus har tyvärr bara ett originalfönster kvar och det finns i den hall vi nyligen renoverat färdigt.
När vi tyckte att vi var klara där kom vi på att även fönstret och fönsterkarmarna behövde ny färg, men för att det skulle bli bra behövde alla de trehundratrettioelva lager av gammal färg först avlägsnas.
Kul jobb?.....njaaaaääää!
.....men, det blev gjort medan fönsteröppningen täcktes av det finaste gula gamla lakanet jag kunde hitta i våra gömmor :-)
Fönster är som husets ögon......det blir liksom blinda gluggar utan fönster.
Takkupans fönster saknades verkligen under det här jobbet så jag ville bli klar så fort som möjligt. Ändå tog det tid!
Det gamla kittet ramlade av i stora bitar så det var tvunget att avlägsnas innan det kunde kittas om. Kittet ska bli torrt nog för att målas på vilket tog många dagar innan jag kunde grundmåla och slutmåla i tre lager för att få en bra yta. 
Nåja.....nu är det klart och hallens takutsprång har fått tillbaka sitt öga. Det finaste öga vårt hus har :-)
Ha en härligt fin helg!
Kram till er alla!
Birgitta

8 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med, fönstren är verkligen husets ögon. I vårt hus hade de förförra ägarna bytt ut alla gamla fönster till nya - men i exakt samma utförande. Förvånande bra tycker jag. De gamla utplockade fönstren fanns prydligt lagrade på en loge så vi kunde många år senare använda dem till vårt orangeribygge. Kan man vara annat än nöjd?
  Skorpan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, lyckliga er med såna ägare! De övriga fönster vi har i huset sattes in i slutet på -80 talet och hade då fuskspröjs med urusla fästen av plast som gick sönder efter bara några år och sedan dess har fönstren varit utan spröjs. Alla fönster behöver delvis kittas om och målas så vi tänker såga till lister på ut och in sida och kitta in dem så det ser ut som de gamla fönstren gjorde, för spröjs tycker vi att husets fönster ska ha! De gamla originalfönstren finns inte kvar alls......och kakelugnarna som fanns här sen ursprung ligger nergrävda i trädgården någonstans. Man kan se på saker och ting på olika sätt :-)
   Kram till dig!
   Birgitta

   Radera
 2. Husets ögon är verkligen fönstren. . . de kan förändra ett helt hus utseende. . .och är oftast det första man ser när man kommer till ett nytt hus! Så bra att ögat kom på plats. . . och så fint det blev! Vet att det tar tid att renovera dessa. . .med torktid i det oändliga!!! :-)
  Fin helg önskar jag dig!
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi diskuterade en vända om vi skulle satsa på att byta ut alla fönster i huset till kulturfönster med fasta spröjs, och då skulle jag gärna ha valt fönster med kryss spröjs. Det skulle ha blivit sååååå fint, men kostnaden, och jobbet med att sätta in nya fönster, gjorde att vi bestämde oss för att istället fixa till de fönster vi har. Kanske börjar vi med det i år eller så får det vänta till nästa år för det tar verkligen tid med fönster!
   Ha en fin helg du också! Jag hoppas på riktigt mycket regn i morgon så all växtlighet ute får välbehövlig rotblöta. Då ska jag mysa inne och fixa till det sista i den nyrenoverade hallen :-)
   Kram
   Birgitta

   Radera
 3. Vi har massor av fönster där kittet liksom bara rasar av och man fattar ingenting. Tror nog inte att dom fönsterna blir åtgärdade den här sommaren heller. Vi har absolut inte samma driv som Ni har...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det på alla våra fönster också, och konstigt nog är det kittet på den inre rutan som lossnar, inte det som är utsatt för väder och vind.
   När det gäller fönsterrenovering glömmer jag inte sommaren då vi byggde den nya verandan i Dalarna och jag fixade gamla fönsterbågar till det + att jag kittade och målade husets fönster.......fyyyyy bubbelgum! Ser inte fram emot vår fönsterrenovering här hemma heller, men den är inte så omfattande som med originalfönstret. De andra nyare fönstren har bara två lager färg som sitter där den ska på de flesta ställena :-)
   Kram
   Birgitta

   Radera
 4. Så sant det där med husets ögon! Det ser verkligen ut som huset har ögonbindel på när fönstret är borta, men sen blev det verkligen jättefint!
  Här kämpar vi på med fönsterkitt och målning hela tiden tycker jag! Drygt och tråkigt!
  Men det måste ju göras!
  Kram / Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tyvärr måste både det ena och det andra göras när man har hus. En del jobb riktigt tråkiga o andra lite roligare....MEN....det är ALLTID roligt när det är gjort! :-)
   Idag är jag trött i både kropp och knopp för jag ägnade åtskilliga sena timmar igår åt att springa med vattenhinkar och ösa ut över bärbuskar, land, hallonhäck och planteringar.....för ÄNTLIGEN kom det mer än 10 droppar väta från skyn så det gällde att vattna så mycket jag bara orkade springa och bära :-)
   Nu är också alla tunnor, kannor och hinkar fulla med härligt regnvatten så jag behöver inte känna den där gnagande oron över slokande grödor samtidigt som gårdsbrunnen sinat och kommunen gett bevattningsförbud med kommunalt vatten. YYYIIIIIPPPPIIII. Klart värt att vara trött över!!!
   En fin vecka önskar jag dig!
   Kram
   Birgitta

   Radera