tisdag 28 april 2015

"Påtaiträdgården" dagar!

Vilka underbara vårdagar det har varit....och fortfarande är!
Varenda ledig minut har jag varit ute i trädgården och njutit av solen och värmen.
Jag riktigt känner hur jag tankar kraft och energi när jag ostört får gräva, plantera och fara runt med sekatör och kultivator <3
De förra ägarna av vårt hus la sin energi på att så och skörda ätbara saker i trädgården så här har varit både potatisland och stora grönsaksbäddar, men det finns väldigt lite blommande växter.
Några vårlökar tittar fram genom decimeterhögt gräs och en tanig pion står ensam och övergiven på norrsidan där den inte trivs speciellt bra, sen är det mest bara gräs, gräs och ogräs.

Jag kommer också att satsa på ätbara grödor, men jag vill ha en trädgård för alla sinnen så nu gräver jag bort gräsmattan bit för bit och planterar perenner bara för att vi framöver ska kunna glädjas åt en vy framför huset med blommor som växlar från vår till höst :-)
Trädgårdsytan är helt platt så det behövs något som bryter av och skapar karaktär och höjd......som det här helt oemotståndligt vackra Prunusträdet som vi köpte i söndags.
Att gå och titta i plantskolorna nu är som att gå i en godisbutik med de mest fantastiska, kreativa,  karamellerna.....jag skulle kunna handla mycket!
 Förra året började jag gräva upp en bit av gräsmattan för att plantera ner den fina rosen "Kronprinsessan Mary" som jag inte kunde låta bli att köpa då vi hittade en sååååå fin handelsträdgård i Söderfors med massor av vackra rosor.
Den verkar ha klarat sig bra trots att maken skyfflade snö över den då det vräkte ner mängder av den kalla vita varan i vintras.
 Intill den grävde jag också ner en Ormhassel som jag fyndade i slutet på hösten.
Den saknar en förgrening som inte orkade bära tyngden av det där idoga snöskyfflandet, men det verkar som om resten har överlevt, och det är ju bra :-)
En vit Astilbe fyndade jag också och där ser jag att det tittar fram små, små blad nu.
Jag har ingen direkt ritning på hur jag vill att trädgården ska se ut i slutänden, men en ungefärlig plan finns i mitt huvud.
Jag tar emot plantor jag får av sånt jag tycker passar in, köper lite nytt och låter det växa fram allt eftersom.
Det här Prunusträdet kommer att skapa höjd, karaktär och lite skugga, men mest av allt ser jag fram emot många vårar med överdådig blomning av de helt oemotståndligt ljusrosa skira blommorna.
Jag ska vårda det med mycket kärlek och så ska jag sitta på vår farstutrapp och riktigt njuta av det.
Så väx nu lilla träd....Väx!

4 kommentarer:

 1. Din trädgård kommer att belöna dig rikligt när du redan nu är så glad över det som finns. Så skönt att det funnits land och bäddar, då är det bra jord under det gröna. Här är det bara utfyllnadsjord med massor av sten...en lanthandel utan någon som helst trädgårdshistoria.
  Lycka till med prunusträdet, hoppas det blir många fina blommor på det!

  Kramar /Cia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är riktigt fin jord här, och den är lätt att gräva i även för mig som annars inte är så förtjust i att gräva :-) Trots att vi bara flyttade tvärs över vägen är det sån otrolig skillnad på jorden. Det förra huset var byggt på 70-talet i en skogsbacke med påfyllda jordmassor med massor av lera. Första året vände jag med stor entusiasm jorden i det kvarlämnade trädgårdslandet och sådde morötter, persilja, purjolök, rädisor och en massa annat. På sensommaren skördade jag morötter små som tändstickor, rödbetor små som rädisor, salladen ville inte alls och persiljan kämpade sig upp i små stjälkar här och där. Trots att jag året därpå blandade i både sand, mull och kompost ville det aldrig växa bra så även där blev det till slut pallkragar med ny fin matjord. Det skulle jag inte behöva här, men det är praktiskt så nu när jag ändå fick pallkragar så blev det såna även här.
   INTE kul med en massa sten i jorden. Så har vi det på vår Dalagård.....det säger klonk i spaden varenda spadtag :-)
   Kramar till dig!
   Birgitta

   Radera
 2. Jag glömde att fråga om Nexa systemet, det lät spännande! Måste googla!

  Ännu en kram /Cia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nexa är bra på det sättet att det bara behövs synliga ledningar i taket och till väggkontakterna. Själva brytaren kan placeras var som helst och är trådlös. Den styrs via en "puck" som man kan placera osynligt. Maken valde brytare som kan dimra ljuset och just det är väldigt praktiskt förutom att det är skönt att slippa en del av den synliga eldragning!
   Nexa finns på bl a Bauhaus, men maken skickade efter det mesta på nätet. Tror det var från Ljustema.se.
   Absolut inte tidsenligt med huset, men som sagt praktiskt.
   Ännu en kram till dig också :-)
   Birgitta

   Radera