fredag 10 oktober 2014

Nytt hallgolv

Även fast vi täckte för alla öppningar i hallen när vi öste ut sågspånet ligger det ändå ett fint lager med damm överallt på vår nedervåning, men skit samma, själva sågspånet är i alla fall ute :-)
När vårt hus byggdes, 1929, var den här delen en glasad veranda med en ouppvärmd entré innanför. Grunden ser olika ut på den del som förr var veranda och det som var hall och vi förstår nu varför det kändes kallt och dragigt innanför dörren. Inte bara det att dörren är otät mellan karm och dörrblad utan blindbotten ligger bara en dryg decimeter nedanför det gamla plankgolvet och det väldigt finfördelade spånet isolerade inge vidare.
Nu har vi bäddat så ordentligt vi kunde
....med svart papper, isolering, lump papper...
.....och så nytt fint furugolv som förseglar det hela.

Det blev bra ventilation in till toa när vi var tvungna att såga av väggen för att ta bort det gamla golvet :-)
Här får vi också en glimt av hur huset såg ut från början för när vi tog bort masoniten tittar den ursprungliga panelen fram.
Då, när huset byggdes, fanns det inget toalettkrypin. Då var det utedass som gällde!

Om det var luftigt tidigare när man satt på toa så får man definitivt inte vara generad nu. För nu finns det ingen dörr alls :-)
Min mamma och hennes make kommer till oss i morgon. Får se om det är lika fri insyn då eller om maken hinner få upp den nya dörren som tidigare varit skafferidörr
Den är ungefär lika smal, men högre än den vi haft som toadörr tills nu. Blir lite mer symmetriskt även om inte öppningen i sig blir så mycket högre för trappan bestämmer måtten när det gäller det.

Jag ska ta bort tapeten i speglarna
.....och måla dörren grå. För hallens färger ska få följa kökets i en skala från tonat vitt till varmt grått med inslag av svart och patinerat trä. Ni ska få se!
Den här dörren har också sitt gamla kammarlås kvar med en sån där spärr till låset vilket ju är jättebra till en toadörr. Den förra fick man haspa om man inte ville bli överraskad av någon annan nödig person :-)
Den fina gamla nyckeln är också original.
Tycker det är så roligt att blanda det där genuint gamla med nytt. Vi får in bra funktion, och också en personlig prägel med saker som har en historia. Det kan inte bli bättre!

Redan fredag och höstlöven flyger i luften.
Önskar er alla en härlig helg!
Kram
Birgitta


1 kommentar:

  1. Imponerande, det märks att du är med i bygget och alla benämningar. Visst är det både intressant och roligt att förstå hur ett hus är byggt och kunna se vad som hänt när tidigare ägare ändrat på något. Jag gillar när hantverkare utgår från att jag förstår!
    Återanvändning igen, skafferidörren blir utmärkt till toadörr!
    Kul att du också gillade reportaget om det nybyggda franska huset, jag har sett det flera gånger nu. Och tack för den jämförelsen, men att mäta sig med den damen är omöjligt! Jag önskar så att jag fick gå runt där och kika, fråga och stanna tills jag kände mig helt nöjd.

    Trevlig helg!
    Och en varm kram!
    Cia

    SvaraRadera