fredag 8 mars 2013

Rumspalmens blommor

Jag fick en begäran om att visa Rumspalmens blommor när de var helt utslagna....så här kommer de.

Det skjuter först upp en lång stängel som bildar knoppämnen
Knopparna sväller och blir gulgröna
....innan de slår ut helt....och det här var intressant att se även för mig eftersom jag alltid har liknat blommorna vid mimosans blommor, men när jag synade dem genom kameralinsen såg jag att de visserligen är gula, men inte ludna

De är faktiskt väldigt speciella....liknar mer en gul ärta med en glad mun :-)

Blommorna slår ut långsamt och jag får njuta av blomsterfägringen länge eftersom blomstänglarna inte kommer samtidigt utan en efter en...och slår ut en efter en. Det här är den första. Det kommer minst 6-7 stänglar till.

När blommorna har torkat ihop blir de som pepparkorn och släpper från stängeln. De ramlar i golvet med ett litet "knäpp". Det kan bli ett himla "knäppande" eftersom det är många små "pepparkorn" som ramlar ner....och sedan får man jaga dem med dammsugarmunstycket för de rullar lätt också :-)

Önskar er alla en härlig helg!
Birgitta

3 kommentarer:

 1. Vad fint med de gula bollarna! Det är inte frökapslar som dunsar i golvet? I så fall skulle man kunna odla fram en liten ny :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får dissekera ett "pepparkorn" och syna med förstoringsglas. Har ingen aning om det finns frön däri. Det här blir verkligen en lektion i biologi!
   Ha det så bra!
   Birgitta

   Radera
 2. Nu tror jag någon blir sugen att överta din palm, de gula mimosakulorna visar nog att den stortrivs i livet!

  Tack för din fina kommentar om Leodin, hans öron åker alltid ner lite när jag säger hans namn och berättar hur mycket jag tycker om honom.

  Önskar dig en fin start på veckan!"
  Kramar
  Cia

  SvaraRadera