söndag 24 februari 2013

Gröna fingrar?

Under alla de år då jag jobbat som florist i blomsteraffär har kunder om och om igen frågat hur de ska sköta växten de tänkt köpa. En del har suckat och sagt att det inte spelar någon roll vad de köper för något, allting bara dör.
Visst kan det vara svårt, men det finns ett ganska enkelt "knep"... det gäller att veta vad man ska köpa utifrån hur man sköter sina växter och var de ska placeras.

Jag är urdålig på att sköta mina växter, ändå är det många som förundrats över den grönska som finns hemma hos oss, men det är inget hokus pokus utan handlar mycket om kunskap.

Jag vet vad jag ska välja för växter (torktåliga! :-)) och vi har ett väldigt ljust hus med många stora fönster som ger bra förutsättningar för växterna att överleva.
Jag planterar också alltid om mina växter i större krukor (eftersom jag är så dålig på att springa runt med vattenkannan!) och vi har datastyrd elvärme, vilket gör att elementen pulserar istället för att osa på så växterna dör av rent värmeslag.

Jag älskar växter med mjuka fina blad....Plättar i luften, hemtrevnad, adiantum, viol, ros...men om jag köper någon av dem får jag räkna med att det gäller att njuta av dem så länge de varar för de brukar sällan vara så länge. Även om jag sätter dem så jag ser dem varje dag räcker det med en rejäl torka för att de ska kapsejsa!

En växt som jag aldrig brukar köpa är rumspalm. Den vill ha jämn vattning vilket ni nog nu har förstått inte är "my cup of tea" :-). Ändå har jag en rumspalm här hemma....och den är INTE liten!
Den här palmen kom till oss för över 20 år sedan.
Min pappa blommograferade en julgrupp där det ingick en liten palm, sisådär en 30 cm hög. När hyacinter och annat "juligt" hade blommat över sparade jag den lilla palmen, planterade den i en lite större kruka och placerade den på en bänk alldeles vid fönstret.

Den lilla palmen växte och växte och till slut räckte inte krukorna till utan jag köpte en stor glasvas på IKEA, fyllde botten med lecakulor och planterade palmen däri. Den hamnade på vårt nedre plan som är lite svalare än resten av huset och den trivs!
Nästa bladpar som är på väg kommer att slå i taket och den blommar den här tiden...varje år.

Blommorna kommer på en egen stängel
De små utskotten blir rundare
...och till slut blir de precis som små mimosa blommor...gula och ludna...men de doftar inte.
Blommorna är inte fullt utslagna än. De största kvistarna har precis bara börjat skifta lite, lite i gult så jag får njuta av blomprakt länge än.

I flera år har jag övervägt om jag ska sälja vår fina palm.
Den skulle behöva mera plats, både på höjden och bredden!...men jag känner verkligen för mina växter och vill att den ska få komma till ett bra hem där någon uppskattar den lika mycket som jag gör.
Ser framför mig ett hus med rymd, högt i tak, öppna ytor...där skulle palmen trivas!
Den är lätt att vattna eftersom man ser när vattennivån sjunker i glaset och ser hur mycket man ska fylla på....men hur flyttar man den? Är ju inget man slänger in i bagageutrymmet på en vanlig personbil precis. Ändå...den skulle behöva ett nytt hem. Är det någon som vet någon som skulle vilja ha en kärleksfullt vårdad palm?

6 kommentarer:

 1. Åh, så fin den var, synd att man bor i lägenhet. Du kan väl visa när den blommar helt? Ska man flytta den måste det väl vara fint ute, inte nu på vintern va?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att det är enklare att flytta den när det är varmt, men det går att packa in den också, bladen är ju mjuka och går att böja uppåt. Mer problem blir det om den inte kan stå upp under transport, då är nog risken stor att den bryts sönder. Inte helt lätt!
   Ska försöka komma ihåg en bild när blommorna slår ut, men jag brukar säga att "mitt minne är gott, men ganska kort", i alla fall ibland :-)

   Ha det så bra!
   Kram
   Birgitta

   Radera
 2. Men så gulligt att du värnar om nästa hem för palmen och jag hoppas också att den får ett nytt ljust och fint hem!
  Helt otroligt egentligen från att ha stått i en julgrupp till detta praktex, som till och med blommar!
  Tack för tipset om honung! Jag har sovit med honungsomslag i natt och det känns mycket bättre. Honung ska jag komma ihåg!

  Önskar dig en fin start på veckan!

  Kramar
  Cia

  SvaraRadera
 3. Hos mig skulle den få ett blomälskande hem, frågan är bara om den skulle klara transporten ända till "Norrland"? Mitt hem har högt i tak, många växter och fyrbenta vänner. Gissar att kombon gör så att växterna trivs!
  Skorpan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle inte vilja skicka den med Schenker precis, vore mer lagom med "tapåskottkärraavstånd" :-)
   Ha det så bra Skorpan!
   Birgitta

   Radera
 4. Wow, vilken vacker växt! Och tänk att du har pysslat om den så länge!!!
  Jag älskar blommor och gröna växter men de blir inte alltför långlivade här hemma, tyvärr.
  Hoppas du hittade något spännande på din tripp igår, om inte så är det ändå kul att kika runt. Skönt att få rensa och få bort grejer. Vi rensar också friskt, röjer i skåp och plockar undan sånt som inte används. Nu när alla barn är utflugna så ser jag sakerna på ett nytt vis och det blir ännu mer som ryker.
  Härligt att det blir ännu en dag med sol! Tänk, vilken energi den ger och det behöver jag i mängder nu!
  Ha det gott!
  Kram, Carina

  SvaraRadera