lördag 20 april 2024

Second hand kläder

 Jag har börjat titta mycket mer på tyger och kläder på second hand än jag gjort förut och det är inte några som helst problem att hitta nästan helt nya kläder för en väldigt liten peng!

Efter mitt projekt med att sy en klänning inspirerad av 1880-talets mode har jag fått självförtroende till att också sätta mig vid symaskinen och sy om second hand plagg för att de ska passa min figur. Ska inte säga att det alltid är så lätt, men det beror så klart på hur mycket som behöver ändras och hur petnoga man är med slutresultatet :-)

Köpte en kjol från klädkedjan "Joy" som jag trodde var sydd i lintyg för 30 kr på stadsmissionens second hand. 
När jag kom hem och tittade på insidans lappar visade det sig att kjolen var tillverkad i 100% Ramie vilket jag aldrig hört talas om förut. 
Googlade och hittade fakta som talade om att Ramie är ett av de äldsta växtfibrer som använts i minst 6000 år för textiltillverkning. Det är fibrer från en asiatisk nässelplanta som ger tyget en väldigt fin lyster, bra formbarhet och styrka. 

Kjolen var i stl 38 och ganska stor för mig som är en 34:a, men jag tänkte att det skulle vara lätt att minska den till mina mått. Linningen var broderad med guldtråd vilket jag inte var så förtjust i så jag började med att sprätta bort det. Kan säga att det tog sin lilla tid :-)

Linningen var också förstärkt och dubbelsydd med foder till kjolen på insidan och jag behövde ta bort en hel sån våd vikning för att få till rätt mått på kjol och linning. Kliade mig i huvudet, sprättade, nålade, provade, klippte, sydde......och till slut fick jag till det riktigt bra!

Tyget fick en helt fantastisk yta när jag strök kjolen och modellen trollar med mina ganska obefintliga kurvor så jag ser lite mer kurvig ut :-)

Eftersom jag tvättade kjolen innan jag sprättade bort broderierna är hålen kvar. Tror att de kommer att gå ihop i nästa tvätt, men det gör heller inget att de lämnat efter sig ett litet mönster

Skärpet som passar helt perfekt till fyndade jag på samma second hand för en tia.....och den mjuka virkade sjalen kostade 20 kr

Tidigare hade jag köpt en poncho från märket "Cream" på PMU:s second hand och nu såg jag att också den passar jättebra till kjolen!


Jag sprang fram och tillbaka och klädde provdockan i olika kombinationer av kläder och konstaterar att jag, genom att köpa fräscha billiga kläder på second hand och sytt om så de passar mig, har fått en helt ny garderob för väldigt lite pengar. Känner att jag gör något bra för vår miljö och eftersom jag till 99% handlar på hjälporganisationernas second hand ger jag då också ett bidrag till deras verksamhet som hjälper utsatta människor på olika sätt.
Det känns bra i själ och hjärta!

Får tacka min "Prymadonna" (modellen på provdockan jag köpte heter så) för att hon så snällt poserade för fotografering. Hon gör sig mycket bättre på bild än vad jag gör när jag försöker fota mig själv i spegel :-)

Lördag kväll och jag är lite mör efter en hel dags släpande av ris på vår Dalagård från nerblåsta träd och nerkapat sly, men nöjd är jag för det blev så fint i backarna runt hus och uthus!

Ha det så jättebra och KRAM från mig till dig!
Birgitta















6 kommentarer:

  1. Såå himla fint det blev och dessutom till en så liten peng! Det kallar jag verkligen fynd! Och snyggt med grova kängor till outfitsen! Själv har jag inte vågat testa second handkläder. . .
    än. . .!!! ;-)
    Ha en fin söndag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla du!
      Jag har handlat på second hand i många, många år utan att ägna en enda minut åt att titta på kläder, men så började jag göra det och hittade något plagg då och då som passade mig i storlek, skick och pris.
      Jag har en liten storlek, 32-34 eller xxs-xs, och utbudet av de storlekarna är lika begränsat i butik som på second hand. Nu när jag fått självförtroendet att ändra kläder bryr jag mig inte så mycket om storleken utan tittar enbart på skick, färg, kvalité och pris.....och så funderar jag lite snabbt på hur svårt, eller lätt, det är att ändra plagget för att få det som jag vill ha det. Och nu älskar jag att leta efter kläder på second hand!
      Kram och ha det så bra!
      Birgitta

      Radera
  2. Överhuvudtaget så har jag svårt att hitta kläder på second hand. Kanske jag är för kräsen? Eller ointresserad? De kläder jag har älskar jag och sliter ut inifrån. Har min egen stil och syr ett plagg när andan faller på. Men ibland trillar jag över ett plagg i min stil och tycke och då kan jag inte låta bli.
    Du har öga för kläder i din stil och är man överens med sin symaskin så går det att trolla. Passande kombinationer och färger som också passar mig.
    Fortsätt fynda!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för beröm Eva-Mari! Man ska vara kräsen, det är jag också. Tänker att det kan bero på butikernas utbud av kläder om man hittar något passande eller inte. Vi har flera stora second hand i Västerås med massor av kläder. Sen dras jag alltid åt alla möjliga håll när det gäller stil på kläder och nu när jag tittar mer efter färg, material och potential till att kunna ändra får jag hålla i mig själv för att inte köpa mer än jag faktiskt behöver......för jag ser potentialen i alldeles för mycket :-)
      Kram till dig!
      Birgitta

      Radera
  3. Handlat på second-hand har jag gjort i massor med år, men då mest prylar till lyst. Nu är det fullt i skåp och lådor så några mer föremål behövs inte så jag har istället börjat snegla mot kläder. Mitt bästa fynd är en allvädersjacka - i princip oanvänd (kanske för att den var i fel storlek?) Har även köpt ett par kängor som var som nya och passade min fot väldigt bra. Håller med om att det är bra för både miljö och plånbok, tyvärr kan jag inte sy så jag får vackert hålla tillgodo med storlek 38/medium.
    Skorpan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så har det blivit för mig också, att letandet efter saker har ersatts med att leta efter kläder.....och tyger. Konstaterar också att det finns så mycket kläder i nyskick, och prislappen kan till och med sitta kvar ibland. Är så glad att second hand marknaden är så stor och jag ser människor i alla åldrar som letar efter just det där optimala plagget för dem....eller saken....eller både och :-)
      Håller utkik efter ett par tunnare kängor med snörning (mormorskängor), men har ännu inte hittat några i min storlek. Så.....en anledning att fortsätta kika in på second hand!
      Önskar dig fina dagar! Kram
      Birgitta

      Radera