måndag 3 augusti 2015

De där rådjuren!

Jag far högt och lågt.
Rensar i uthus, flyttar saker, bär ut och bär in.
Skördar av hallon och grödor, fryser in, gör saft.
Pyntar lite här, städar lite där, målar en sväng och bär saker från rum till rum.
Hejdar mig vid ytterdörren när regnet plötsligt börjar ösa ner, tar sen på mig en varmare tröja och gummistövlar och ger mig ut igen.
Hejdade mig också när jag kom utanför dörren en morgon och tyckte det fattades något.
Petuniorna blommar så vackert i sin korg, de vita liljestänglarna har äntligen börjat öppna sig och penséerna jag planterade tidigt i våras har blommat och blommat och blommat
........men då, när jag hejdade mig, såg jag att den där härliga lila färgprakten saknades. Det fanns inte en endaste penséeblomma kvar, bara avsnoppade stjälkar!
Vad i sjutton????!!!!
Jag skyndade mig ut till pallkragarna när jag förstod vilka som varit i farten.
Potatisen som växt väldigt mycket sen den här bilden togs var jag inte speciellt orolig för, men jag såg att rödbetorna saknade sina fina blad!
De enda rödbetor som hade bladen kvar var de som stod alldeles intill citronmelissen.
Jag pustade ut då jag konstaterade att sockerärtor och vaxbönor i alla fall stod orörda, liksom rabarber, persilja, solrosor och kryddor för det gillar de nog inte.....de där gourméerna till rådjur!!!!
Jag som var orolig för mördarsniglar har inte haft en tanke på att rådjuren, som har hela skogen och åkrarna fulla med mat, skulle ge sig in i vår trädgård för att mumsa i sig av delikatesser!
Penséerna ersattes med vita dahlior och det där staketet som nästa år ska byggas runt odlingsdelen fick nu en annan status än att bara vara prydnad.
Rådjuren är vackra och jag matar dem gärna på vintern när de har det knapert, men inte nu, och definitivt inte med våra blommor och grönsaker!!!!

Solen skiner, inga gummistövlar behövs, dags att ge sig ut igen :-)
Kram
Birgitta



8 kommentarer:

  1. Fy så tråkigt och onödigt när det finns så mycket annat att äta. Hoppas du får bukt med dem. Jag provade att lägga ut otvättat fårull mellan plantorna och det har hjälpt bra.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi vet att vi har besök av rådjur då och då, men hittills har de låtit bli att provsmaka vår trädgård. Både penséer och rödbetsblad växer ju ut igen, men jag vill ändå inte ha rådjuren vandrandes i våra grödor så fårull får jag prova om det är så att de har satt upp vår trädgård på sin restauranglista :-)
      Kram
      Birgitta

      Radera
  2. Attans! Jag har också hört att fårull som i kommentaren ovan, ska hjälpa. Det fanns även de som var in och hämtade små klippta bitar av hår från salongen när jag jobbade som frissa, så det hjälper nog också, men man måste tänka på att inte ta långa hårstrån från hårborsten för det kan fåglarna ta till sina bon och trassla in sig i, inte bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hårstrån är faktiskt väldigt sega, det märkte jag här om dan när jag skulle rensa dammsugarborsten. Vi har en borste med roterande mittdel och mina långa hårstrån lindar sig runt runt till hårda strängar som gör borsten väldigt mycket mindre effektiv. Jag får ta fram saxen och klippa upp de där strängarna så jag förstår att det kan ställa till problem för småfåglarna om de använder det som bomaterial. Kanske håren från lilla taxen, som maken nu håller på att rycka av, fungerar. Det står en hel 2 liters glasslåda med sånt ute på verandan och kanske rådjuren tycker som jag, att det är äckligt med hundhår i maten :-)
      Kram
      Birgitta

      Radera
  3. Oj,oj så dumt att de skulle komma in och äta av just dina växter, hela skogen är full av mat. Men det kanske inte är lika gott? Fårull och blodmjöl har jag också hört talas om, kanske blodmjöl är för sent nu när det mesta gått i blom. Men taxhår tror jag på!
    Dina penséer är helt fantastiska, vilken blomning och fortfarande så fina. Annars känner jag igen mig i beskrivningen med högt och lågt, det är mycket nu.

    Kramar /Cia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu avvaktar jag och ser om de kommer tillbaka. Varje vår har jag varit förvånad över att tulpanerna fått stå ifred eftersom jag vet att vi har rådjur på tomten då och då och tulpaner gillar de ju, men penséer och rödbetsblad hade jag inte räknat med att bli av med. Nu hoppas jag bara att de ändå inte tyckte att det fanns så mycket att noppa av så de låter bli vår trädgård framöver, annars får jag prova lite olika strategier :-)
      Ha en fin söndag!
      Kram
      Birgitta

      Radera
  4. Under tiden vi bodde i det lilla samhället strax utanför den stora staden hade vi en liten veranda som mannen byggt och utanför den hade jag två krukor med penséer. Gatan gick alldeles utanför och där hade jag brevlådan där morgontidningen hämtades. En morgon precis när jag öppnade ytterdörren och skulle hämta tidningen så stod där ett rådjur med frambenen uppe på trappen och med en blå pensée i munnen! Såå söt!!
    Visst är det typiskt att de ska ta våra blommor och grönsaker som vi odlat när det finns så mycket annat att äta på den här årstiden. I år har grävlingen knäckt sönder en krusbärsbuske och ätit av alla krusbär....
    Ska man skratta eller gråta?
    Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är väldigt vackra de där rådjuren och den här gången var det egentligen ingen större skada skedd, men om jag får välja har jag hellre trädgården för mig själv än delar den med de vilda djuren :-) En grävling som knäcker buskar för att få i sig av bären låter inte alls kul.....och ja, vad ska man göra? Kanske gråta en skvätt först och sedan skratta åt eländet för gjort är ju liksom gjort. Frågan är bara vad man ska göra för att hålla grävlingar från trädgården.
      Ha det så bra!
      Kram
      Birgitta

      Radera