fredag 12 augusti 2022

Livet gjorde en kullerbytta

 För en dryg vecka sen var jag ute i trädgården och plockade hallon, maken och yngsta sonen var och fiskade. När jag kom in var hela mobilens display täckt av meddelanden om missade samtal. Känslan av oro i magen var omedelbar!

Min mamma har Alzheimers sjukdom och hon blir lite sämre för varje år som går, men tillsammans med sin make klarar de av att ha ett eget boende och en vardag som lunkar på. Jag har varit trygg med det, men nu hade hennes make hamnat akut på sjukhus och hon blev ensam kvar, ledsen och förvirrad.

Min make och yngsta sonen packade ihop sina fiskesaker och vände hemåt medan jag packade en väska med det mest nödvändiga, vattnade i växthuset och så åkte vi de 9 mil vi har till min barndomsstad Katrineholm där min mamma bor.

Det jag trodde skulle bli några dagars vistelse blev 8 dagar där jag till slut tänkte att om jag säger "sjukhuset" till bilen så kan jag bara släppa ratten och den kör dit själv. 
Så många turer mellan deras boende och sjukhuset då vi tänkte att i morgon får han nog komma hem. När det inte blev så fortsatte vi att hoppas, men sakta började min insikt gro om att tillvaron för dem nog aldrig kommer att bli densamma mer.

Jag har varit spindeln i nätet mellan min mamma, hennes make, sjukvården, kommunen. Han har fått vård medan det har installerats trygghetslarm i deras boende, vi har hämtat hjälpmedel och fått information från vården om vad som händer. 
Under våra timslånga dagliga besök på sjukhuset har vi sett hur mammas make fått svårare att röra sig, benen har svullnat, talet påverkats, orken blivit lika med noll. Mamma har haft svårt att förstå, jag har försökt förklara, försökt att säga och göra de rätta sakerna, få dagarna att gå med så meningsfulla och roliga saker som möjligt för henne och för mig.

Jag har sett sidor av min mamma som jag tidigare inte varit riktigt medveten om. Eftersom de kompletterat varandra så bra, hon och hennes make, har det kamouflerat en del av hennes problematik när vi varit där under våra dagsbesök. 
Han fick komma hem igår och jag kunde åka hem, men mina tankar och känslor finns kvar hos dem även nu när jag sitter i soffan och skriver det här inlägget. Han är inte stark som förut och jag vet inte hur de ska klara det här, men jag måste nu släppa ansvaret.
Tack och lov är jag inte ensam, de har ett nätverk omkring sig, och precis som under de senaste 8 dagarna får vi fortsätta ta en dag i taget och hoppas att det sakta ska stabilisera sig. 

Jag är lite trött och desorienterad idag, men det är fredag och jag önskar just dig en riktigt fin dag!

Kramar
Birgitta



2 kommentarer:

  1. Så ledsamt det är när det händer saker akut så det blir så drastiskt för alla. Hoppas att din mammas make blir sig lik och att livet för er alla blir lugnare. Men den dagen kommer när det oundvikliga sker. Livet, livet, livet...
    Önskar dig en fridfull helg med återhämtning.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Eva-Mari för din medkänsla <3 Ja, livets gång är oundviklig och ibland har jag funderat runt just det här scenariot för min mamma. De har delat 44 år som ler och långhalm och hon blir halv utan honom. Hur det än är rent fysiskt så är de i alla fall tillsammans igen nu och jag är tacksam för dagen just idag. Morgondagen får vi ta när den är här. Kram och må så gott!
      Birgitta

      Radera