fredag 19 februari 2021

Dammsugare

                                    Vår dammsugare har verkligen gjort sitt!

Först gick bärhandtaget rätt av på båda sidorna, sen gick luftfiltret sönder så dammsugaren tjöt så man var alldeles lomhörd efter en halvtimmes dammsugning. Vi köpte ett nytt luftfilter, men strax efter det tappade borsten ett hjul och när luftfiltret gick sönder igen gav vi upp. Dags att köpa något nytt!

Har ni kollat på dammsugare på senare tid så vet ni att det finns tyyyysentals modeller och märken att välja på.....eller, ja, nästan så många i alla fall :-)
Ska vi ha en "traditionell" modell, alltså en sån där klump man drar efter sig, en uppladdningsbar påslös sak, en robot?.....och vilka märken är sämre eller bättre än någon annan?

Jag läste tester på nätet, jämförde priser. Konstaterade att robotdammsugare inte var något för oss med trösklar, trappa och två våningar och de uppladdningsbara påslösa modellerna är ju sanslöst dyra om man ska ha en modell med lite bättre kvalité.....så det fick bli en traditionell "klump".
Vi köpte den här:

......en Hugin tillverkad samma år som jag föddes, 1959, i utmärkt skick med möbelborstar och så fin box i originalutförande!
Nääää.....jag bara skojar. Vi köpte en modernare variant, men den här fungerar också. Det finns till och med passande påsar till den :-)

När vi köpte vår gård i Dalarna hade det varit inbrott på vinden och alla saker där var upprivna ur sina kartonger och slängda i sågspånet. Råttorna hade gnagt på det mesta, och pissat på det också så när vi hittade delar av den här dammsugaren tänkte jag bara hiva dem på tippen, men min mammas make ville ta hem den och se om alla delar var med och se om den fungerade.

Han gjorde rent den, satte ihop den och konstaterade att alla delar fanns med och den fungerade!
En dam specialiserad på att värdera gamla saker satte ett pris på 1000 kr för den och sa att den var i utmärkt skick och att det är originalboxen som gör den värd sitt pris.

Nu tänker vi sälja den till någon som uppskattar den mer än vad vi gör. Skulle passa någon som vurmar för -50 talet......eller på ett museum för 50-60 tals saker. En lite udda sak att sälja, men jag hoppas den ska hitta sin nya ägare :-)

FREDAG hörni! Vår nya dammsugare har fått bekänna färg och klarade sig riktigt bra. Nu är det städat och helgfint i vårt hus.

Allt gott till er alla!

KRAM
Birgitta









5 kommentarer:

  1. Ja det finns verkligen en uppsjö av olika dammsugare och märken! Har nyligen köpt en Electrolux eftersom den gamla gav upp! Och den fungerar bra! Vet många som övergått till en robot. . . är ju praktiskt för enplan!
    Din Hugin är ju nästan antik hi hi. . . hoppas den får ett nytt bra hem!!! :-)
    Önskar dig en finfin helg!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi valde mellan Philips och Electrolux och den här gången vann Philipsen. Ja, den gamla Hugin dammsugaren är snart antik......precis som jag :-)
      Ha en skön söndag!
      Kram
      Birgitta

      Radera
  2. Hoppas den fina Hugin får ett nytt hem. Vi har lärt oss att det är viktigt med originalkartong. Har två våningar i huset och en dammsugare på varje våning. Det är en "djungel" så fort något med motor/elektronik ska inhandlas. Ett krav är att det måste ha högt värde på att inte låta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en djungel med alla de teknikval som finns oavsett om det gäller dammsugare, mobil eller något annat......och att ha en tystgående modell var också ett av mina krav :-)
      Ha en fin fredag!
      Kram
      Birgitta

      Radera
  3. Hej, jag har svårt att skicka kommentarer till din blogg, vilket jag tycker är synd. jag har rensat och uppdaterat. Hoppas detta når fram och du vet vad det beror på att jag inte kommenterar. Men till detta inlägg gick det ju så jag provar igen.

    SvaraRadera