torsdag 9 januari 2020

Svar på en fråga

Skorpan frågade i förra inlägget hur vi gör när vi målar väggar.
Eftersom jag inte kan svara på kommentarer i kommentarsfältet gör jag det så här......i ett eget inlägg.
Kanske är det fler som undrar :-)
Ett enkelt svar på din fråga Skorpan......Ja, det går jättebra att måla direkt på gipsskivor.
Det gjorde vi i vårt sovrum och då rollade vi väggarna med en helmatt väggfärg från Jotun.
Nackdelen är att det kräver ett noggrant underarbete med jämn yta vid skruvhål och skarvremsor vilket gör att man får spackla och putsa, spackla och putsa, spackla och.....:-)
Man kan tycka att det ser bra ut ända tills man börjar måla. DÅ ser man allt man borde ha gjort ännu lite noggrannare för färgen framhäver i de flesta fall ojämnheter istället för att dölja.
När vi gjorde i ordning hallen var det så himla många vinklar och vrår som skapade så många skarvar i gipset att vi valde att täcka gipsskivorna med "easy cover".......en slags renoveringstapet som liksom sväller in i mindre ojämnheter och det blir ett fint underlag att måla på.
Då behöver man inte alls göra ett lika noggrant underarbete med allt det där spacklandet och putsandet viket jag ser som ett plus. 
Å andra sidan blir det ett moment extra med renoveringstapeten som inte alltid är så medgörlig då den är tjockare och bredare än vanlig tapet.
I gästrummet tänker vi använda pensel och måla direkt på gipset med Jotuns mineralfärg.
Jag målade den putsade murväggen i hallen med den färgen och blev helt förälskad så det ska bli spännande att se om resultatet blir lika fint på gips.......det tror jag att det blir.
Hoppas du fick det svar du ville ha Skorpan......och kanske någon annan fick lite ny kunskap också :-)

Tänk att det redan är fredag i morgon. Den här veckan försvann verkligen fort!
Ha en fin fredag och helg!
Kram
Birgitta

3 kommentarer:

  1. Underarbetet är viktigt! När jag flyttade in i min lägenhet så fick jag nytapetserat i vardagsrum och kök. Målaren var en trevlig prick men särskilt noggrant underarbete gjorde han inte! Syns mest när solen lyser på väggarna, knöligt och "skarvigt" under. Såg det inte då, hade jag gjort det hade jag klagat. Men jag är ändå glad över att få fräscha väggar. Och solen skiner ju inte in så särskilt ofta...

    Må gott.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Tack för ditt uttömmande svar! Jag känner redan nu att easycover får bli vad jag får satsa på.
    Har en övervåning i mitt torp som ska få sin slutliga make-over. Det är många vinklar och vrår även där och allt är inte rakt och prydligt. Gipsen är förlåtande när det gäller inpassningen...
    Får nog ta hjälp av ett proffs till underarbetet om jag ska orka göra slutmålningen själv:)
    Tacksamma Skorpan

    SvaraRadera
  3. Det hänger ju på underarbetet för att allt ska bli bra! Och mycket jobb verkar det vara! Min lägenhet är sprillans ny och än har det inte behövts renoverats något! Bara tapetserats en vägg men det var ju inte så betungande!!! :-)
    Ha en fin vecka!
    Kram

    SvaraRadera